egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szemhéjplasztika, más néven szemhéjkorrekció kisebb műtéti beavatkozás, amely a felső és az alsó szemhéj megereszkedett bőrének eltávolítását, valamint a szem körüli bőr és a lágyszövetek feszesebbé tételét jelenti. Szolgálhat esztétikai és funkcionális célokat egyaránt, előbbi esetben a fáradtnak tűnő szem műtéti helyreállítása, utóbbi esetben a túlságosan megereszkedett, a látást is zavaró felső szemhéj korrekciója a cél.

 

A szemhéj megereszkedése többnyire az életkor előre haladtával következik be, ahogy a szövet veszít rugalmasságából. A beavatkozást az esetek túlnyomó többségében magánegészségügyi intézményekben végzik. Ha orvosilag indokolt (pl. a látómezőbe belógó, látást erősen zavaró szemhéj), akkor társadalombiztosítási finanszírozással is elérhető, ilyenkor elsőként a szemészetet kell felkeresni.

 

Amennyiben esztétikai okból van szükség a műtétre, javasolt azt előzetesen alaposan átgondolni, sorra venni az előnyöket, a kockázatokat és a költségeket. Ezt követően a sebész mindenre kiterjedő vizsgálatot végez annak eldöntésére, hogy a műtét elvégezhető-e. Előfordulhat, hogy a szemhéjplasztika nem lehetséges (orvosi szempontból ellenjavallt).

 

A szemhéjplasztika-műtét

A szemhéjplasztika általában egynapos műtét, de előfordulhat, hogy indokolt a beavatkozás után egy éjszakát az intézményben tölteni. Végezhető helyi vagy általános érzéstelenítésben, de altatásban is. A műtétet kivizsgálás és a beteg kikérdezése előzi meg. Az orvost feltétlenül tájékoztatni kell arról, ha a páciens vérhígítót szed.

 

A felső szemhéj plasztikájának menete:

 • bemetszés (a szemhéjredő mentén, ami a heget el fogja rejteni);
 • a felesleges bőr (zsír, izom) eltávolítása;
 • a vágás bezárása.

 

Az alsó szemhéj plasztikájának menete:

 • bemetszés az alsó szempillák alatt vagy az alsó szemhéj belső oldalán;
 • a szem alatti táskákat kitöltő zsír, és ha kell, bőr eltávolítása;
 • szükség esetén a szemhéj izmainak, inainak alátámasztása;
 • a metszés bezárása.

 

A felső szemhéj korrekciója körülbelül 1, az alsó szemhéjé 2 órát vehet igénybe.

 

Szemhéjplasztika után

A gyógyulás a műtét után hozzávetőleg egy hetet vesz igénybe, a lábadozás otthon történik. Az autóvezetés ebben az időszakban tilos! A műtéti nyomok (hegek, bőrpír) több mint egy héten keresztül észrevehetők.

 

Javasolt:

 • Néhány napig magas párnával alátámasztani a fejet pihenés közben a duzzanat csökkentése érdekében.
 • A szemet néhány napig hideg borogatással kezelni. Fontos, hogy a hideg felület ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel.
 • Napszemüveg viselése (védelem a napfénytől és a széltől).
 • A szemhéj kezelése az orvos által felírt kenőccsel vagy szemcseppel.

 

Kerülendő néhány napig a megerőltető tevékenység (sportolás, úszás), a dohányzás (a füst irritálhatja a szemet), kontaktlencse viselése, szem dörzsölése.

 

Szemhéjplasztika után átmenetileg tapasztalhatók mellékhatások, például: duzzadt, zsibbadó szemhéjak (ilyenkor a szem becsukása nehéz), szemirritáció, könnyezés, monokliszerű véraláfutás, homályos vagy kettős látás, aszimmetrikus szemek.

 

Előfordulhat, hogy a beteg nem elégedett a műtét eredményével és úgy érzi, újabb beavatkozásra van szükség. Ennek eldöntése minden esetben orvosi feladat.

 

A beavatkozás eredménye általában 5-10 évig, de van, hogy élethosszig tart – az arc öregedése azonban nem áll le, de optikailag időben kitolódhat.

 

A szemhéjplasztika lehetséges szövődményei

Ahogy minden műtét, úgy szemhéjkorrekciós beavatkozás közben is előfordulhatnak komplikációk, így túlzott vérzés, vérrögképződés vagy allergiás reakció az érzéstelenítőszerrel szemben. A beavatkozás nem bonyolult, de igen ritkán súlyosabb szövődményekkel is járhat, például hegképződési zavar, megsérülhetnek a szemizmok, az alsó szemhéj kifordulhat vagy behúzódhat, látásromlás következhet be. Előfordulhat, hogy túl sok bőrt távolítanak el a szemhéjakból, ami akadályozza a szem becsukását, illetve megesik, hogy a szemhéjvarrat belülről irritálja a szaruhártyát. A műtétet követően előfordulhat vérzéses vagy fertőzéses szövődmény egyaránt. Zavarólag ható tünetek: könnyezés, viszkető érzés is fennállhatnak, de ezek átmenetiek, és jól tolerálhatók.

KULCSSZAVAK
szemhéjplasztika  |   szemhéjkorrekció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít