egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Kaposi-szarkóma rosszindulatú kötőszöveti daganat, amelyet a magyar származású bécsi bőrgyógyász, Kaposi Mór írt le elsőként 1872-ben.

 

A betegség hátterében a bőr és a belső szervek hajszálereinek és az azokat körülvevő kötőszöveti sejtek rosszindulatú érburjánzása áll.

 

A Kaposi-szarkóma tünetei

A betegség első stádiumában a végtagokon és az arcon szimmetrikus vörös vagy kékeslila foltok jelennek meg, amelyek lassan növekednek, és idővel összefolynak. Eleinte nem okoznak panaszt, de később fájdalmas, gyulladt területek jönnek létre, majd a bőrelváltozások csomókká alakulnak, daganatszerűvé válnak.

 

A bőrelváltozások átterjedhetnek a test más területeire, illetve a belső szervekre is, a következő tüneteket okozva:

 

 • kimerültség, fáradtság,
 • hányinger vagy hasmenés (az emésztőrendszer érintettsége esetén),
 • légszomj és köhögés (a tüdő érintettsége esetén),
 • nyiroködéma (a nyirokcsomók érintettsége esetén).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha elváltozásokat észlel a bőrén, forduljon bőrgyógyászhoz, vagy kérjen segítséget háziorvosától.

 

A Kaposi-szarkóma kialakulásának oka

A Kaposi-szarkóma kialakulásában a humán herpeszvírus-8-nak (HHV-8) van szerepe, amely a betegség valamennyi megjelenési formájában 95-98%-ban kimutatható. A HHV-8 egy gyakori vírus, azonban egészséges személyeknél nem alakul ki a Kaposi-szarkóma. A betegség kifejlődésének nagyobb a kockázata legyengült immunrendszerű betegeknél, például HIV-fertőzés vagy szervátültetés miatt.

 

A Kaposi-szarkóma típusai

A Kaposi-szarkóma négy formája ismert:

 

 • Klasszikus Kaposi-szarkóma. A Földközi-tenger környékén élő idős emberekre jellemző (hazánkban is ez a leggyakoribb forma). A tünetek általában az alsó végtagon jelennek meg, és lassan terjednek, a belső szervek ritkán érintettek.
 • Endémiás vagy afrikai Kaposi-szarkóma. Afrikai gyermekek és fiatalok körében fordul elő. Jellemzően a végtagok duzzanatával jár, a gyorsan elhatalmasodó belszervi érintettség miatt korai halált okoz.
 • Szervátültetést követően kifejlődő Kaposi-szarkóma. Az erős gyógyszerekkel legyengített immunrendszer következtében alakul ki, leggyakrabban veseátültetést követően.
 • AIDS-hez társuló Kaposi-szarkóma. Belső szervi érintettség jellemzi. Gyors lefolyású, másfél-két év alatt a beteg halálához is vezethet.

 

A Kaposi-szarkóma diagnózisa

A betegség diagnózisában a jellegzetes klinikai kép mellett elsődleges a szövettani vizsgálat és a szövetmintából a HHV-8 kimutatása. Sor kerülhet vérvételre is, valamint ismeretlen HIV-státusz esetén HIV-szűrést is végeznek. Belső szerveket érintő tünetek kimutatására endoszkópos vagy bronchoszkópos vizsgálat (hörgőtükrözés), esetleg CT-vizsgálat válhat szükségessé.

 

A Kaposi-szarkóma kezelése

A Kaposi-szarkóma esetében nem létezik egységes terápia. A betegség kezelése függ a szarkóma típusától, stádiumától, helyétől, a beteg általános egészségi állapotától és az immunrendszer megfelelő működésétől.

 

Ha a betegség kezdeti tünetei nem okoznak panaszt, akkor nem feltétlenül kezelik. A Kaposi-szarkóma klasszikus formájára a rendkívül lassú lefolyás jellemző, a kezelés inkább a tünetek enyhítésére irányul, és mivel a belső szervek, zsigerek nem érintettek, a betegek életkilátásai rendszerint jók.

 

A betegség előrehaladottabb formáiban az alábbi kezelési módszerek lehetnek:

 

 • a felszínes bőrelváltozások kezelése, kimetszése (fagyasztással, röntgenbesugárzással, elektrokauterrel),
 • mono- vagy kombinált kemoterápia (kivéve immunhiányos állapotban),
 • sugárkezelés a jól hozzáférhető és térszűkítő folyamatok esetén,
 • gyógyszeres kezelés,
 • antiretrovirális terápia a HIV-vírusok csökkentésére.

 

Az immunrendszer állapotának javulása a Kaposi-szarkóma visszafejlődését eredményezheti.

 

A Kaposi-szarkóma megelőzése

A Kaposi-szarkóma megelőzésére nincs mód, de a HIV-vírus ellen lehet védekezni (pl. biztonságos szexuális élet, óvszer használata).

 

HIV-fertőzés esetén antiretrovirális gyógyszerekkel lehet csökkenteni a vírus mennyiségét és megelőzni a Kaposi-szarkóma kialakulását.

KULCSSZAVAK
Kaposi-szarkóma  |   bőrelváltozás  |   humán herpeszvírus-8  |   HHV-8  |   HIV  |   AIDS
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít