egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A diagnosztikus laparoszkópia (hastükrözés) a has és a kismedencei szervek vizsgálatát teszi lehetővé, a lehető legkisebb (ún. minimálinvazív) sebészeti technikával.

 

A beavatkozással a sebész számára – egy apró metszésen keresztül bevezetett kamera alkalmazásával egy képernyőre kivetítve – a teljes hasüreg láthatóvá válik, lehetővé téve ezzel a panaszok okának felderítését. A vizsgálat alkalmas szövettani mintavételre is.

 

A diagnosztikus laparoszkópia alkalmazása

A diagnosztikus laparoszkópiát főképpen az alábbi kórállapotok esetén alkalmazzák:

  • akut és krónikus hasi, valamint kismedencei fájdalom diagnosztikája (okai lehetnek többek között: vakbélgyulladás, bélösszetapadás, kismedencei gyulladás, vérzés);
  • nőgyógyászati kórképek (meddőségi kivizsgálás, endometriózis, petefészekciszta);
  • ismeretlen eredetű hasűri térfoglaló folyamat (képalkotó vizsgálatok, mint ultrahang, MR, CT bizonytalan eredménye esetén), amely során a vizsgálat szövettani mintavétellel kiegészíthető;
  • ascites (hasűri folyadék) okának feltérképezése;
  • daganat kemoterápiás kezelése hatékonyságának vizsgálatára, a képalkotó diagnosztika kiegészítése céljából;
  • egyéb okok, ahol a kezelőorvos a pontos diagnózis felállításához szakmailag indokoltnak tartja.

 

A laparoszkópia előnyei

A laparoszkópia előnyei többek között:

  • pontos diagnózis,
  • kevesebb fájdalom,
  • kisebb heg,
  • gyors felépülés.

 

A diagnosztikus laparoszkópia további előnye, hogy amennyiben a felfedezett kiváltó ok sebészileg kezelhető, el is végezhetik a műtétet.

 

A laparoszkópiás diagnózis menete

A laparoszkópos vizsgálat altatásban történik. A sebész a köldök körül egy apró (kb. 1 cm-es) bőrmetszést követően egy üreges csövet, munkacsatornát (portot) vezet be a hasüregbe, amelybe egy fényforrással ellátott kamerát helyez. A kamera által látott kép egy képernyőre kerül kivetítésre, amelyen a hasüregi szervek jól vizsgálhatók.

 

A hasüreget gázzal (szén-dioxiddal) fújják fel, a szervek alaposabb átvizsgálhatósága és a nagyobb műtéti terület érdekében. További eszközök szükségessége esetén újabb portok kerülnek bevezetésre a hasfalon keresztül. Ha a vizsgálat során olyan eltérést találnak, amely műtétileg kezelhető, akkor el is végzik a beavatkozást. Ilyenkor már nem diagnosztikus laparoszkópiáról beszélünk, hiszen a műtéttel kezelik is a kiváltó okot.

 

A vizsgálat végeztével a szén-dioxidot kiengedik a hasüregből, és a hasfali sebeket összevarrják. Ébredést követően a beteg akár már néhány óra múltán otthonába távozhat. Az apró vágásoknak köszönhetően a lábadozás mindössze pár napot vesz igénybe. Ez idő alatt ajánlatos sokat pihenni, szükség esetén fájdalomcsillapítót is alkalmazni.

 

A varratszedésre általában 10-14 napot követően, további kontrollra pedig 4 hét elteltével kerül sor, addigra általában elkészül az esetlegesen vett szövetminta kiértékelése is. A beavatkozás utáni regenerálódást, a szokásos tevékenységekhez való mielőbbi visszatérést elősegíti a rendszeres testmozgás, amelynek formájáról a háziorvostól vagy gyógytornásztól lehet tanácsot kérni.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a beavatkozás után belázasodik, puffadást érez, a seb körüli bőr duzzadt, piros, a sebből váladékozás figyelhető meg, vagy alhasi fájdalom jelentkezik, akkor mielőbb keresse fel a kezelőorvosát.

 

A laparoszkópiás vizsgálat kockázatai, szövődményei

Szövődmények – mint minden beavatkozást követően – itt is előfordulhatnak. Ezek leggyakrabban kisebb vérzések vagy a seb felülfertőződései. A beavatkozás során sérülhetnek hasüregi szervek (pl. a vékonybél, vastagbél, máj, gyomor, lép, húgyhólyag), valamint erek is.

 

Ritka esetekben a laparoszkópiás vizsgálat nem végezhető el, vagy nem folytatható. Ez esetben nyitott hasi feltárásra való váltás történik az operáló sebész döntése alapján, amelynek célja a beteg biztonságos ellátásának garantálása.

 

A beavatkozást követően előfordulhat enyhe hányinger, kismértékű alhasi fájdalom, esetleg vérzés, de ezek általában pár nap elteltével spontán megszűnnek.

Ritka esetekben előfordulhat a műtéti seb fertőzése, esetleg vérrög kialakulása a lábon vagy a tüdőben (embólia).

A beavatkozás sajátos szövődménye lehet – nagyon ritkán – sérv kialakulása valamelyik vágás közelében, illetve műtét esetén a nőgyógyászati szervek vagy a hólyag fertőzése.

KULCSSZAVAK
hastükrözés  |   laparoszkópia  |   diagnosztikus laparoszkópia  |   has vizsgálata  |   kismedence vizsgálata  |   minimálinvazív sebészet
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít