egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Dupuytren-kontraktúra a tenyérben található kötőszövetes állomány összezsugorodása, ami miatt az érintett ujjak behajlított állapotban rögzülnek. Ez általában a gyűrűsujjat és a kisujjat érinti, és komoly funkcióvesztést okoz, de a betegség kezelhető.

 

A Dupuytren-kontraktúra főbb tünetei

A betegség első tünete, hogy a tenyérben fájdalmas vagy fájdalmatlan kis göbök jelennek meg. Ezek nem rosszindulatú elváltozások, ahogy a Dupuytren-kontraktúra sem az.

 

Idővel (évek alatt) ezek a göbök növekednek, a kötőszövet hegesedik, keményebbé válik. A bőr alatti kötőszövet zsugorodása a kéz ujjait hajlított állapotba húzza. A változás fájdalommal általában nem jár, viszont a használatban komoly zavart okoz. Súlyos esetben az ujjak teljesen behajlított állapota nem változtatható.

 

A betegség általában a kis- és gyűrűsujjat érinti, esetenként mindkét kézen (bár általában valamelyik kézen erősebben, mint a másikon).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a kezében csomókat érzékel, vagy a kéz ízületeinek mozgásában korlátoltságot tapasztal, keresse fel háziorvosát, aki szakrendelésre utalhatja.

 

A Dupuytren-kontraktúra kiváltó okai

A betegség kiváltó oka nem ismert. Megfigyelések arra mutatnak, hogy lehet örökletes háttere, mivel esetenként családi halmozódást mutat. Megjelenése gyakoribb férfiaknál, 50 éves kor felett, valamint a skandináv származásúak között. Összefüggést mutattak ki továbbá a betegség előfordulása és a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a cukorbetegség és az epilepszia között.

 

A Dupuytren-kontraktúra lehetséges szövődményei

A betegség súlyos állapotban odáig fejlődik, hogy az érintett ujjakat egyáltalán nem lehet kinyújtani, ami már a napi tevékenységeket is akadályozza.

 

A Dupuytren-kontraktúra diagnosztizálása

A betegség viszonylag egyszerűen diagnosztizálható, mivel nagyon jellemzőek a tünetei. A vizsgáló orvos az érintett kéz látványa és fizikális vizsgálata alapján valószínűsítheti a Dupuytren-kontraktúrát, kezével kitapintja a tenyérben érezhető csomókat. Egyéb vizsgálatokra általában nincs szükség.

 

Egyszerű teszt, amikor megnézik, hogy lapos felületre téve a tenyerét sikerül-e kinyújtania az ujjakat. Ha nem, valószínű, hogy Dupuytren-kontraktúrában szenved.

 

A Dupuytren-kontraktúra kezelése

Amíg a tünetek nem okoznak kellemetlenséget, kezelésre nincs szükség. Mivel azonban a kézujjak behajlított állapotban való rögzülése sok tevékenységet akadályoz, általában orvoshoz fordul a beteg.

 

Kezdeti szakaszban, amikor még csak a feszülés érzése okoz kellemetlenséget, otthoni megoldásokkal is próbálkozhat:

  • a kéz masszírozása,
  • meleg borogatás,
  • az ujjak tornáztatása.

 

Későbbi szakaszban többféle kezelés áll rendelkezésre:

  • szteroidinjekció, ami csökkenti a gyulladást;
  • kollagenázinjekció, ami segít az ujjak kinyújtásában és a letapadások oldásában;
  • tűfasciotomia vagy tűaponeurotómia, amelyek során a letapadásokat egy tű segítségével oldják (előfordulhat, hogy a betegség kiújul, a regeneráció ideje nagyjából két hét).
  • A műtéti megoldás a fasciectomia, amely során az összezsugorodott kötőszövetes lemezt eltávolítják. Ennél a legkisebb az esélye a kiújulásnak, de a regeneráció ideje több hét.

 

A Dupuytren-kontraktúra megelőzése

Mivel a betegség kialakulásának oka nem ismert, megelőzésének módja sem tudott.

 

Gyerekek, idősek, várandósok

A betegség nagyobb eséllyel érinti az 50 év felettieket.

KULCSSZAVAK
tenyér  |   kézujjak  |   kötőszöveti megvastagodás  |   funkciókiesés  |   fasciectomia  |   kollagenáz  |   fasciotomia  |   aponeurotómia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít