egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A bokatörés az egyik vagy mindkét bokacsont – külső és belső oldali – törését jelenti, amelyet többnyire egy csavaró irányú erőteljes fizikai behatás – például esés, elcsúszás – idéz elő. Bokatörés során a bokaízület stabilitásáért felelős bokaszalagok is károsodhatnak.

 

Bokatörés műtéti kezelése

Bokatörést követően kiemelt fontosságú, hogy a törött csont(ok) megfelelő helyzetben forrjanak össze, ellenkező esetben merevség és krónikus ízületi gyulladás, álízület létrejötte lehet az eredmény. Ennek okán a bokatörés műtéti kezelése csak abban az esetben mellőzhető, ha a törött csontok kifejezetten jó helyzetben vannak, miáltal elegendő lehet rögzítésük gipsz vagy sétálócsizma segítségével.

 

A műtét általában nem tart egy óránál hosszabb ideig. Ennek során a sebész csavarokkal és lemezekkel rögzíti egymáshoz optimális helyzetben a törött csontvégeket.

 

A műtét esetleges szövődményei

A bokatörés műtéti kezelésének szövődményei részben megegyeznek bármely műtét lehetséges szövődményeivel, amelyek az alábbiak lehetnek:

 

  • fájdalom,
  • maradandó heg a bőrön,
  • a műtéti seb fertőződése,
  • vérrög a lábban,
  • vérrög a tüdőben,
  • vizeletürítési nehézségek.

 

Kifejezetten a bokaműtét szövődménye lehet a műtéti területen futó idegek sérülése, erős fájdalom, a boka funkciójának maradandó károsodása (a boka merevvé válása), a beépített lemez és a csavarok meglazulása, törése, a bokacsontokat érintő fertőzés.

 

Felépülés alatti teendők

A műtétet követő második napon a sérült általában hazamehet, ám ez nem jelenti azt, hogy a gyógyulás ekkor már teljes. A soron következő két hét alatt az érintett láb felpolcolása szükséges a lehető leghosszabb időtartamban és gyakorisággal, hogy a sérülés helyén lévő duzzanat minél előbb leapadjon, illetve megszűnjék. A műtött boka a műtétet követően további hat hétig gipszben tartható, illetőleg addig, amíg a törött csontok teljességgel össze nem forrnak.

 

A teljes felépülés több hónap alatt történik meg, ezt az időszakot a műtöttnek türelemmel kell viselnie. A rendszeres testmozgás nagyban hozzájárulhat az állapot mielőbbi normalizálásához, ám a törött boka várhatóan sosem lesz már olyan erős és ellenálló, mint a törést megelőző időszakban.

KULCSSZAVAK
bokatörés műtéti kezelése  |   bokatörés  |   bokacsonttörés  |   bokatörés rehabilitációja
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít