egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fogászati kezelések során a fogorvos gyakran alkalmaz készülékeket annak érdekében, hogy kijavítsa a harapást, helyreállítsa vagy megvédje a károsodott fogakat, visszaállítsa a természetes, szép mosolyt.

 

Készüléktípusok

Foghéj

A fogászati héj egy fogtechnikus vagy fogorvos által készített vékony réteg, amelyet a fogak külső felszínére lehet ragasztani. Ezáltal korrigálható a szín, a forma vagy akár a dőlésszög is. Jellemzően azokat a fogakat érdemes héjjal ellátni, amelyek mosolygáskor látszanak, tehát őrlőfogakra nem készül héj. A foghéj készülhet porcelánból és kompozitból is, mindkettővel szép és kényelmes eredmény érhető el.

 

Fogkorona

A fogkorona olyan esetekben jelenthet megoldást, amikor a fog nagyobb része sérült, esetleg komolyabb alaki vagy dőlésszög-korrekcióra van szükség. A fogkoronát fogtechnikus készíti, és a fogorvos ragasztja az előkészített fogra. Egy sapkaszerű külső rétegről van szó, amely tökéletesen utánozza egy egészséges fog alakját és funkcióját.

 

Hídpótlás

Hídpótlás (fogászati híd) készül azokban az esetekben, amikor egymás mellett csak 1-2 fog hiányzik. Ilyenkor a hiányt határoló fogakat előkészíti a fogorvos, s a fogtechnikus készíti el rájuk a hídpótlást, amely esztétikusan, a természetes formát követve pótolja a hiányzó fogat, a szomszédos fogakon támaszkodva.

 

Kivehető fogpótlás (protézis)

Amennyiben egymás mellett több fog hiányzik, teljes vagy részleges kivehető pótlást ajánlhat a fogorvos. A készülék sokszor nemcsak a fogakat, hanem az ínyt is pótolja. A jól elkészített kivehető pótlás kényelmes és esztétikus, jól lehet vele rágni, és nem mozdul el sem mosolygás, sem beszéd közben (lásd még: Fogpótlások).

 

Fogszabályozás

A fogszabályozás egy vagy több fog helyének, dőlésszögének megváltoztatására alkalmas kezeléstípus. Ha torlódottak, kuszák a fogak, kiváló megoldás lehet. A fogakra rögzített vagy kivehető készülék segítségével történik, általában hosszabb folyamat: a kiinduló helyzettől és a várt eredménytől függően néhány évet is igénybe vehet.

 

Készülékek tisztítása

A jó minőségű fogorvosi munka csak a kisebb része annak, hogy milyen hosszú távon lesz működőképes az adott fogászati készülék: nagyon nagy százalékban a páciensen, a fogtisztítási szokásokon múlik, hogy milyen gyakori lesz a készülék javítása vagy cseréje.

 

A megfelelő fogápolási szokások kialakítása tehát elsődleges fontosságú. Mindenképpen érdemes megkérdezni a fogorvost, hogy milyen speciális eszközök alkalmazhatóak készülékünk alapos tisztítására, és ezeket beépíteni a mindennapi szájápolási gyakorlatba. A dohányzás több készülék életét megrövidítheti, így a cigaretta elhagyása is ajánlott a pótlást viselők számára.

 

Mikor forduljon fogorvoshoz?

A fogászati készülékek viselésének első időszaka furcsa lehet a páciens számára, főleg, ha korábban foghiánnyal küzdött. Teljesen normális, ha néhány napba beletelik, mire valaki megszokja az új koronáját vagy protézisét.

 

A következő helyzetekben kell felkeresni a fogorvost:

 

  • a készülék érezhetően megváltoztatja a harapást, viselése kényelmetlen;
  • fogfájdalmat tapasztal;
  • ínyvérzést, fájdalmat, gyulladást tapasztal;
  • kellemetlen ízű vagy szagú a készülék környéke;
  • genny ürül a készülék környékéről;
  • ha a készülék valamely része éles, szúrós, bántja a nyelvet;
  • afták, gyulladásos elváltozások alakulnak ki a szájban.
KULCSSZAVAK
esztétikai fogászat  |   fogtömés  |   foghéj  |   fogkorona  |   fogszabályozás  |   fogpótlás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít