egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az egyén alkoholhoz való viszonyát, az alkohollal kapcsolatban esetlegesen kialakuló függőségét az őt körülvevő társadalmi közeg mellett a genetikai adottságai is nagyban befolyásolják.

 

Alkoholbetegség esetén nem feltétlen az elfogyasztott mennyiségen van a hangsúly, hanem a nem kívánt fizikai, szellemi és szociális tünetek/károsodások megjelenése számít, illetve az olyan tényezők, mint a tolerancia (lásd később) és/vagy elvonási tünetek kialakulása.

 

Az alkoholfogyasztás különböző mintázatai

Absztinensnek tekinthető az, akik egyáltalán nem fogyaszt semmilyen alkoholt.

 

Szociális ivónak nevezzük azt, aki leginkább a társaság kedvéért fogyaszt alkoholt. Előfordul, hogy esetenként túl sokat iszik, de nem okoz számára gondot rövidebb-hosszabb ideig letenni az alkoholt. A szociális ivók körében inkább a nagyfokú alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható rövidtávú nem kívánt hatások (lásd később) előfordulása a gyakoribb. Mindazonáltal a szociális ivók hajlamosabbak arra, hogy idővel problémás alkoholfogyasztóvá váljanak.

 

Nagyivónak számít az, akinek az alkoholfogyasztása már hatással van a fizikai és szellemi teljesítőképességére. Kezdenek kialakulni az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható hosszútávú nem kívánt hatások (lásd később), illetve megjelenik a tolerancia is, vagyis több alkohol elfogyasztása szükséges ugyanazon hatás kiváltására. Emellett romlani kezdenek az egyén szociális kapcsolatai és munkában megmutatkozó tevékenysége is. Amennyiben az illető folytatja alkoholfogyasztását nagy az esélye annak, hogy tartós egészségkárosodás alakul ki, illetve hogy alkoholbetegsége súlyossá válik.

 

Az alkoholbetegek esetében az alkoholfogyasztás immár szenvedélybetegséggé súlyosbodik, és kialakul az alkoholtól való függőség. A betegség áldozatává válnak az emberi kapcsolatok, a munkahely, a család és az érintett saját egészsége is. Ilyenkor az illető önerőből már nem képes abbahagyni az ivást, a leszokáshoz orvosi támogatásra van szüksége. Az alkoholmegvonás hatására súlyos elvonási tünetek alakulhatnak ki.

 

Mint a cikk bevezetőjében olvasható volt, a genetika nagyban meghatározza, hogy ki miként reagál az alkoholra, így azt is, hogy ki jut el a szociális ivó státuszától a nagyivók vagy súlyos alkoholbetegek csoportjáig.

 

Problémás alkoholfogyasztó vagyok?

Négy egyszerű kérdéssel el lehet dönteni, hogy az alkoholfogyasztása veszélyes-e az egyén testi és lelki egészségére nézve. (CAGE teszt) 

 

A négy kérdés a következő:

 

 • Gondolt-e már arra, hogy abba kellene hagyni az alkoholfogyasztást?
 • Aggódott-e már Önért valaki az alkoholfogyasztása miatt?
 • Érzett-e már bűntudatot az alkoholfogyasztása miatt?
 • Szüksége volt-e már reggel egy italra, hogy el tudja kezdeni a napját?

 

Amennyiben a négy kérdésre két igen válasz születik, akkor célszerű csökkenteni/abbahagyni az alkoholfogyasztást, illetve szükség esetén szakember segítségét kérni.

 

Az alkoholfogyasztás nem kívánt hatásai

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos nem kívánt hatások két csoportba sorolhatók az időbeli kialakulásuktól függően.

 

A túlzott alkoholfogyasztás rövidtávú nem kívánt hatásai közé tartoznak:

 

 • a közlekedési balesetek,
 • a nem kívánt szexuális közeledés vagy egyéb agresszív cselekmények,
 • a szexuális úton terjedő betegségek,
 • a nem kívánt terhesség,
 • az alkoholmérgezés.

 

A fentiek mellett meg lehet említeni azt is, hogy a nehéz vörösboroknak, vermutoknak (ürmösboroknak) magas a hisztamintartalma, ami az arra érzékenyeknél az allergiás tünetek fokozódását, akár súlyos allergiás reakciót is okozhat. Ennek tünetei a viharos tüsszentéssorozattól a bőrviszketésen át az asztmás fulladásig terjedhetnek.

 

A túlzott alkoholfogyasztás hosszútávú nem kívánt hatásai közé tartoznak:

 

 

A túlzott alkoholfogyasztás továbbá számos daganatos betegség kialakulásának kockázatát növeli, többek között a gyomorrák, a májrák, a szájüregi daganatok és az emlődaganatok kialakulásában is közre játszhat.

 

Általánosan elmondható, hogy nők esetében hamarabb alakulnak ki a fenti betegségek. Ezen túlmenően a szeszes italok fogyasztásának következményeit (a felszívódás sebességét és a vércukorszintet) nagyban befolyásolja, hogy fogyasztás előtt és közben mennyi alkoholmentes folyadékot iszik az érintett, illetve az is, hogy alkoholizálás előtt és közben fogyasztott/fogyaszt-e valamiféle nehezebb, zsírosabb ételt vagy szénhidrátot.

 

Miből, kinek, mennyit?

Egyes szakvélemények még a legcsekélyebb mennyiségben is ártalmasnak tartják a szeszesitalokat, más szakvélemények szerint az alábbi korlátok betartásával elkerülhetők az alkoholfogyasztás nem kívánat következményei.

 

Nők esetében naponta nem több, mint 1 egység, férfiaknál naponta legfeljebb 2 egység alkohol fogyasztása elfogadható a hét öt napja alatt. A hét napból két napon egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztani, ezt az időt az alkohol feldolgozását végző máj regenerálódására kell biztosítani.

 

Az egy egység fogalma változik a szeszes ital típusától függően, vagyis:

 

 • 1 egység tömény szesz 3 cl-nek,
 • 1 egység vörösbor 100 ml-nek,
 • 1 egység fehérbor 60 ml-nek,
 • 1 egység barna sör 330 ml-nek,
 • 1 egység világos sör 400 ml-nek felel meg.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy biztonságos alkoholfogyasztás nincs. A fenti határértékek betartása mellett azonban nagyon alacsony a különböző nem kívánt hatások előfordulásának valószínűsége.

 

A mennyiség mellett nem elhanyagolható szempont az alkohol minősége sem. Az aromákból, tablettákból készült, illetve a túlkénezett, korábban túlvegyszerezett szőlőből származó bor; a silány, magas illósavtartalmú pálinka, a füstaromás whisky/whiskey vagy konyak az alkohol mellett további káros anyagokkal terhelik a fogyasztó szervezetét.

 

Az alkoholfogyasztás ellenjavallatai

Absztinencia ajánlott a terhesek és szoptató anyáknak, miután az anya vérébe és anyatejébe kerülő alkohol a magzatra is kifejti hatását. Absztinencia ajánlott továbbá azoknak is, akiknek már problémái voltak az alkoholfogyasztással kapcsolatban, illetve olyan gyógyszereket szednek, amelyek hatását az alkohol módosítani tudja, így például az allergia ellenes gyógyszerekét vagy a nyugtatókét.

KULCSSZAVAK
alkohol  |   alkoholbetegség  |   alkoholizmus  |   szociális ivók  |   abúzív ivók  |   függőség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít