egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A COVID–19-fertőzés kimutatására több módszer is rendelkezésre áll. A tesztek típusairól bővebben ITT olvashat, vagy az alábbi áttekintő táblázatból tájékozódhat.

 

 Teszt típusa   Mit mutat ki?   Mikor várható eredmény?

 Hogyan történik a mintavétel? 

PCR-teszt A vírus örökítőanyagát, aktuális fertőzöttséget igazol. 24–48 órán belül torokból és orrgaratból 

COVID-19

 antigéngyorsteszt

 A vírus felszínén lévő antigéneket, aktuális fertőzöttséget igazol.

a mintavételt követő 15-20 perc múlva 

orrgaratból

 Szerológiai

 tesztek

• Gyorsteszt ujjbegyszúrással: koronavírus ellen termelődött antitesteket a fertőzöttséget vagy oltást követően.


 • Vénás vérből laboratóriumi vizsgálat: koronavírus ellen termelődött antitesteket a fertőzöttséget vagy oltást követően.

• gyorsteszt esetén a mintavételt követő

15-20 perc múlva

 

• laboratóriumba küldött minta esetén 24–72 óra múlva 
vérből

 

COVID-19 gyorstesztek eredménye 

A gyorstesztek (szerológiai gyorsteszt vérből vagy antigéngyorsteszt orrgarat-mintavételt követően) elvégzésének előnye, hogy egyszerűen és hamar kiértékelhetők, gyakorlatilag azonnali eredményt adnak. Az antigéngyorsteszt eredménye azt mutatja meg, hogy éppen zajlik-e fertőzés a szervezetben, azaz jelen van-e a tesztelt személyben a vírus. A teszt a vírusra specifikus antigént, a vírus tüskefehérjéjét mutatja ki.

 

szerológiai gyorstesztek ezzel szemben arra adnak választ, hogy az illető átesett-e már fertőzésen, illetve hogy az oltást követően termelődött-e koronavírus elleni antitest (IgM, IgG) a szervezetében. A korai, IgM típusú antitestek termelődése általában a fertőzéstől számított 7. napon kezdődik, jelenlétük fertőzésre vagy nemrég lezajlott fertőzésre utal. A késői, IgG típusú antitestek a 10-14. napon kezdenek el termelődni, hosszú ideig kimutathatóak maradnak és a fertőzést vagy oltást követő védettség kialakulására utalnak.

 

A vérvétel vagy orrgarattörlet elvégzése után a páciens akár meg is várhatja az eredményt, amelynek a kiértékelése általában mindössze 15-20 percet vesz igénybe. 

 

Ha a szerológiai gyorsteszt eredménye negatív, akkor a mintát adó nem fertőzött vagy nem telt el még legalább 5 nap a fertőzéstől számítva (ezt nevezzük lappangási időszaknak, ilyenkor a szervezet még nem termel antitesteket, de az érintett személy már fertőző lehet).

 

Figyelem! Ha csak az IgM pozitív, akkor jelenleg fertőző lehet.

 

Ha csak az IgG pozitív, akkor jelenleg nem fertőz, a fertőzésen már átesett korábban, és valószínűleg tartós védettséggel rendelkezik. Oltás után is pozitív az IgG, mely szintén a védettség kialakulására utal. Ha az IgM és az IgG is pozitív, akkor még fertőző lehet, de valószínűleg a teszt elvégzése előtt 2-4 héttel fertőződhetett meg.

 

PCR-teszt eredménye

A PCR-teszt eredménye nagyjából 24–48 órával a minta levételét követően várható. Az időtartam függ a minta laborba érkezésének idejétől, illetve a kiértékelő laboratórium aktuális leterheltségétől.

 

Mivel a PCR-teszt elvégzése speciális laboratóriumi hátteret, készüléket és emberi erőforrást igényel, nem alkalmas nagy tömegek rendszeres tesztelésére, és nem szolgáltat azonnali eredményt. Ennek ellenére a koronavírus-fertőzés diagnosztikájában nagyon fontos szerepet tölt be, mivel a fertőzés korai szakaszában csak ez képes kimutatni a kórokozó jelenlétét, ez a legérzékenyebb és legpontosabb kimutatási metodika.

 

A PCR-teszt eredménye felkerül az EESZT rendszerébe, amelyhez a páciensnek és a háziorvosának is van hozzáférése. Így a teszt eredményének lekérdezését bárki könnyen megteheti az EESZT rendszerén keresztül. Ennek egyetlen feltétele, hogy a beteg rendelkezzen ügyfélkapu-regisztrációval. Amennyiben nem rendelkezik ügyfélkapu-regisztrációval, a teszt eredményének megtekintésére csak a háziorvosnak van jogosultsága, így nála kell érdeklődnie.

 

Ha Ön még nem rendelkezik Ügyfélkapu-regisztrációval, de szeretné ezt pótolni, akkor ITT elolvashatja, hogy a rendszer használatához mit kell tennie. Ha már van Ügyfélkapu-regisztrációja, akkor az Ügyfélkapu-belépést követően a TAJ számának megadásával könnyen be tud lépni az EESZT-rendszerbe, ahová – az egyéb egészségügyi leletei mellett – a PCR-teszt eredményeit is feltöltik. Természetesen ezek szigorúan védett adatok, amit csak Ön és az orvosai láthatnak, más, illetéktelen személy nem. Arra is van lehetősége, hogy minden új lelet elküldését kérje az EESZT-ben beállított e-mail-címre, így azonnal értesülhet az újonnan feltöltött dokumentumokról.

 

Mit jelentenek a PCR-teszt eredményei?

 

A PCR-teszt eredménye: NEM ÉRTÉKELHETŐ

Ebben az esetben valószínűleg a mintavétel vagy a minta tárolása nem volt megfelelő. A mintavételt megelőző 3-4 órában tilos ételt és italt fogyasztani, továbbá mellőzni kell a dohányzást. Ellenkező esetben a teszt álnegatív, illetve értékelhetetlen eredményt adhat. Ha a vizsgálati eredményre valamilyen okból feltétlenül szükség van, akkor a mintavételt meg kell ismételni.

 

A PCR-teszt eredménye: KÉTES

Ebben az esetben a koronavírus-fertőzés nem zárható ki, azonban a PCR-vizsgálat során olyan eredmény született, amely a betegséget nem igazolja egyértelműen, mivel a levett minta nagyon kevés vírus-örökítőanyagot tartalmazott. A mintavételt megelőző 3-4 órában tilos ételt és italt fogyasztani, továbbá mellőzni kell a dohányzást. Ellenkező esetben a teszt álnegatív, illetve értékelhetetlen eredményt adhat.

 

A PCR-teszt eredménye: NEGATÍV

A negatív eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott személy nem fertőződött meg. A fertőzést követő nagyon korai szakaszban van néhány nap lappangási idő, ebben az időszakban a PCR-teszt sem képes kimutatni a fertőzést. A PCR-teszt a jelenleg elérhető legérzékenyebb kimutatási módszer, de amennyiben a fertőzöttséget ki szeretné zárni, javasolt az első tesztet követően minimum 48 órával megismételni azt.

 

A PCR-teszt eredménye: POZITÍV

A koronavírus örökítőanyagát kimutatták a levett mintában, vagyis igazolták a vírusfertőzést.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Teendők COVID19 gyanúja esetén

Teendők COVID19-betegség esetén 

KULCSSZAVAK
gyorsteszt  |   PCR  |   EESZT  |   eredmény  |   lelet
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít