egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (röviden EESZT) egy olyan, felhőalapú technológiát használó kommunikációs felület, amely Magyarország egész területén összekapcsolja egymással az egészségügyi ellátókat (a háziorvosi ellátást, valamint a járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátást), a gyógyszertárakat és a lakosságot.

 

Alapelve, hogy a korábban szigetszerűen működő egészségügyi információs rendszereket országos szinten összekapcsolva, az adatok egy központi rendszerbe kerüljenek be, a Tér szolgáltatásai pedig lehetővé tegyék a különböző ellátási helyek számára a szükséges információk elérését.

 

További fontos cél volt, hogy legyenek olyan központi szolgáltatások is, mint például az elektronikus recept, az elektronikus beutaló, az eProfil, valamint az egészségügyi dokumentumok megtekintését szolgáló alrendszerek, amelyek a modern egészségügy elvárásainak megfelelő, felhasználóbarát funkciókkal szolgálják a jogosultakat.

 

A magyar egészségügyet megújító rendszer célja a lakosság minél gyorsabb, hatékonyabb és szolgáltatás orientáltabb ellátása.

 

A betegbiztonság és a személyre szabott minőségi ellátások érdekében

 

 1. 2017-ben az ellátórendszer legfontosabb szereplői ‒ az államilag finanszírozott háziorvosi szolgálatok, a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények és a gyógyszertárak ‒ csatlakoztak a magyar e-Health rendszerhez.
 2. 2018. november 1-ig kellett bekapcsolódniuk azon magánszolgáltatóknak is, amelyeknek jogszabály alapján a Központi Implantátumregiszterbe és a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszterbe jelentési kötelezettségük van.
 3. 2020. január 1-ig minden, nem közfinanszírozott szolgáltatást nyújtó orvosi és fogorvosi egészségügyi szolgáltatónak el kellett végeznie a csatlakozással kapcsolatos teendőit, hogy 2020. június 1-től megkezdje az EESZT-be történő adatszolgáltatást.

 

Érdekességek:  

 

 • Ma Magyarországon az EESZT rendszert több mint 26 ezer orvos és 13 ezer gyógyszertári dolgozó használja. 2020-tól a magánszolgáltatókkal együtt már több mint 22 ezer intézmény csatlakozott az EESZT-hez, és a csatlakozáskor kapott tanúsítvánnyal és jogosultság beállításokkal ennyi intézmény férhet hozzá az EESZT rendszeréhez.
 • Magyarországon évente 75 millió egészségügyi dokumentum (például lelet, ambuláns adatlap, zárójelentés) és közel 180 millió orvos-beteg találkozás kerül az EESZT-ben online módon rögzítésre. Ez átlagosan napi 300 ezer egészségügyi dokumentumot jelent a Térben.
 • Eddig az EESZT-be 600 millió recept adata került be. Naponta átlagosan 800 ezer új elektronikus vényt (vagy eReceptet) rendelnek. 2020 júniusára az elektronikus receptek havi felírásának aránya 95%-ra emelkedett.

 

További információkért kattintson ide!

 

Már a mentők is kapcsolódtak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

2018. november 1-től csatlakozott az EESZT-hez az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) is. A fejlesztés révén a mentőellátás során képződő adatok és információk a jogosultak számára azonnal hozzáférhetővé válnak, és a sürgősségi ellátást végzők is haladéktalanul elérhetik az az ellátott állampolgár adatait.

 

Az OMSZ csatlakozásával a mentés során keletkezett egészségügyi adatok is felkerülnek az EESZT-be, azaz elérhetővé válnak az esetlapok a betegdokumentációban. A mentés során lekérhetők a korábban keletkezett betegadatok is, így az egészségügyi szolgáltatók közötti adatátadás a mentők esetében is az EESZT-n keresztül valósul meg.

 

A mentőorvos lekérdezhet adatokat az EESZT-ből:

 

 • láthatja az ellátásra szoruló záródokumentumait;
 • láthatja, hogy az ellátásra szoruló korábban milyen ellátást kapott;
 • láthatja az állampolgár eProfilját.

 

Fontos! A keletkező ellátási adatok révén a fogadó kórház személyzete már a páciens beérkezése előtt készülhet az ellátásra: az adatok ilyen módon történő átadása kritikus helyzetben életet menthet.

 

További információkért kattintson ide!

 


 


Az EESZT lakossági portál elérése

Egészségügyi adatai az eeszt.gov.hu oldalra lépve ügyfélkapus bejelentkezést követően, a TAJ szám megadásával válnak elérhetővé.

 

Az ügyfélkapus regisztrációról bővebb információkért kattintson ide!

 

Az EESZT felépítése

eProfil

Az e-profil tartalmazza azokat a soha vagy csak ritkán változó egészségügyi adatokat, melyek sürgősségi ellátás során életmentők lehetnek. A profiladatokat a háziorvosnak vagy a kezelőorvosnak kell feltöltenie az EESZT-be, amennyiben az állampolgár nem tiltotta le az eProfil adatok feltöltését a Digitális Önrendelkezésen keresztül.

 

A kezelés közben megismert adat, állapot vagy a kezelés következtében kialakult helyzet rögzítése is a háziorvos vagy a kezelőorvos feladata. Ilyen egészségügyi adatok például:

 

 • vércsoport,
 • cukorbetegség,
 • az allergiára,
 • a várandósságra,
 • a beültetett implantátumokra vonatkozó információk.

 

Bővebb információkat itt talál.

 

Eseménykatalógus

Az ellátások között az Eseménykatalógusban minden olyan esemény megjelenik, amikor egészségügyi ellátás igénybevétele történt járó- vagy fekvőbeteg-ellátó intézményben, sürgősségi osztályon, laboratóriumban, radiológián vagy háziorvosi szolgálatnál. Ezeket az adatokat az EESZT-hez csatlakozott egészségügyi szolgáltatók töltik fel, melynek segítségével az állampolgárok és kezelőorvosuk is pontosan követhetik, akár évek múltával is, hogy mikor, hol, milyen vizsgálaton vett részt, és ki volt akkor a kezelőorvosa.

 

A páciens szabadon rendelkezhet arról, hogy mely orvos, mely múltbéli vagy aktuális betegadatába nyerjen betekintést és meddig. Így egy-egy - a páciens számára érzékenyebb információt - bármikor elrejthet akár orvosai elől is.  Erről bővebben az Önrendelkezés menüpont alatt olvashat.

 

Bővebb információkat itt és itt talál.

  

Egészségügyi dokumentumok (EHR)

Az ellátások között az Egészségügyi és betegdokumentumok menüpont alatt találhatók azok a digitális egészségügyi dokumentumok, melyek az EESZT-hez történő csatlakozást követően készültek a páciensről az egészségügyi intézményekben.

 

Az egészségügyi ellátások során keletkezett, jogszabályban meghatározott egészségügyi dokumentumokat (pl. leletek, ambuláns lapok, zárójelentések) az egészségügyi szolgáltatónak fel kell töltenie az EESZT rendszerébe, melyek ezután a Lakossági Portál felületén megtekinthetők és le is tölthetők, illetve a kezelőorvosok által is elérhetők.

 

Az egészségügyi dokumentumok kereshető formában, hierarchikus rendszerben tárolódnak.

 

Bővebb információkat az EHR-ről itt talál.

 

Egyéb dokumentumok

Felmerült igény az egészségügyi ellátóknál keletkező, nem szorosan az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó egészségügyi dokumentumok (családi pótlék, alkalmassági vizsgálatok, foglalkozás-egészségügyi dokumentumok, stb.) biztonságos tárolására és továbbítására az együttműködő partnerek részére.

 

Az EESZT eDoc szolgáltatás használatával központosított szolgáltatásként valósulhat meg az állampolgárokhoz kapcsolódó, nem egészségügyi dokumentumok elektronikus ügyiratkezelése az egészségügyi ágazat szereplői között, valamint az állampolgárok elektronikus ügykezelése az egészségügyi szolgáltatók és az államigazgatás szereplői között, az EESZT által garantált, biztonságos formában.

 

Bővebb információkat itt talál.

 

eBeutaló

Az elektronikus beutaló bevezetésével egyszerűbbé vált a betegirányítás, a rendszer segítségével könnyen megtalálható az az intézmény, amely fogadni tudja a beteget, így a beutaló elkészítésével egyidejűleg akár az időpont is lefoglalható a szabad kapacitással rendelkező intézményekben. A beutaló ismeretében az ellátó intézmény előre felkészülhet a páciens vizsgálatára.

 

A beutaló orvos által beküldött beutalók az EESZT-ben tárolódnak, és elérhetővé válnak az kiválasztott ellátóintézmény orvosai számára. Ezáltal akár már a páciens megérkezése előtt is tervezhetővé válik az ellátás, és a beteg jelentkezésekor már megbízható formában és tartalommal rendelkezésre állnak a betegadatok, így az ellátó orvos gyorsabban és megalapozottabban kezdheti meg diagnosztikai és terápiás tevékenységét.

 

Bővebb információkat itt talál.

 

eRecept

Az eRecept bevezetésével a receptfelírás és -kiváltás, ezen keresztül a gyógyszerelés is, biztonságosabbá és hatékonyabbá vált. A papír alapú vények kiállítása helyett a gyógyszerfelírás és -kiváltás elektronikus úton történik.

 

Segítségével a kezelőorvos ellenőrizheti és figyelemmel kísérheti, hogy a felírt készítményt kiváltották-e, vagyis a beteg megkezdte vagy folytatja-e a terápiát, illetve az esetleges gyógyszerkölcsönhatások, túladagolások is azonosíthatók.

A rendszernek köszönhetően a gyógyszerészek is követni tudják a betegnek felírt, de még ki nem váltott készítményeket.

 

A Lakossági Portálon pedig az állampolgár  maga is meg tudja nézni a kiváltott és még várakozó receptjeit.

 

Bővebb információkat itt és itt talál.

 

Digitális képtovábbítás

A digitális képfeldolgozás az orvosi diagnosztikában folyamatosan fejlődik. A radiológia területén mára már szinte teljesen kiszorította a hagyományos röntgenfilmeket. A digitális technikában, az internet lehetőségeinek kihasználásával mód nyílt a digitális felvételek gyors és biztonságos továbbítására a különböző intézmények között, növelve ezzel a betegellátás hatékonyságát és biztonságát. A digitális technika lehetővé teszi a költséghatékony másolást, a képek mozgatását, anélkül, hogy azok az eredeti helyükről eltűnnének.

 

Az EESZT a fenti célok elérésére három különböző funkciót kínál:

 

 • digitális képanyag megosztása az EESZT-hez csatlakozó egészségügyi szolgáltatók számára,
 • digitális képküldési rendszer, tulajdonképpen egy képtovábbításra kidolgozott „e-mail rendszer”,
 • távkonzílium, mely közvetítésével a kezelőorvos bonyolult esetekben szakmai segítséget vehet igénybe, növelve a betegellátás minőségét, és megfelelve a betegadatok védelmének.

 

Bővebb információkat itt talál.

 

COVID-19

Az EESZT-be történő bejelentkezést követően a laboratóriumokban kiértékelésre kerülő Covid-19 PCR teszteredményei az „Ellátások” menüponton belül, az „Egészségügyi és betegdokumentumok” almenüre klikkelve érhetőek el, a megfelelő szűrési időintervallum beállításával és a dokumentumtípus üresen hagyásával.

 

Az elvégzett szerológiai illetve antigén gyorstesztek eredményei az Ellátások” “Eseménykatalógus” almenüben találhatók.

 

Ha mégsem találhatók a teszteredmények, úgy fel kell venni a kapcsolatot a vizsgálatot kérő háziorvossal vagy kezelőorvossal!

 

Digitális önrendelkezés

A digitális önrendelkezés lehetőséget ad az EESZT által kezelt egészségügyi adatokhoz történő hozzáférés szabályozására. Folyamatosan követhető, hogy ki kért hozzáférést az adatainkhoz, illetve beállítható, hogy milyen EESZT esemény kapcsán kérek értesítést a rendszertől. A kezelőorvosok számára megjelenített adatok függnek az önrendelkezés során tett beállításoktól, engedélyektől, illetve korlátozásoktól.

 

Fontos! Az egészségügyi adatokra vonatkozó önrendelkezés állampolgári jog és felelősség.

 

Az, hogy a háziorvos, illetve a kezelőorvos(ok) mely egészségügyi adatokat tekinthetik meg, attól függ, hogy az önrendelkezés során kinek, mi került engedélyezésre vagy ellenkező esetben korlátozásra. Így kiemelten fontos, hogy körültekintően és felelősen történjen a döntés meghozatala a beállítások során.

 

Bővebb információkat itt és itt talál.

 

Képviseleti jogosultság

Az EESZT képviseleti jogosultsági rendszere lehetővé teszi az állampolgárok számára az EESZT szélesebb körű használatát. Ennek köszönhetően a meghatalmazott vagy a törvényes képviselő az általa képviselt személy vonatkozásában megtekintheti és használhatja az EESZT Lakossági Portálját, illetve lehetőség van az eRecept kiváltásra való képviseleti jogosultság beállítására is. Ez lehetővé teszi minden képviselő személy számára, hogy támogatást nyújtson az érintett pácienseknek az ott található információk nyomon követésében, értelmezésében.

 

További információkért kattintson ide.

 


Vonatkozó jogszabályok:

KULCSSZAVAK
Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér  |   EESZT  |   egészségügyi információs rendszer
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít