egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A húgyhólyagtükrözés egy endoszkópos vizsgálati eljárás, mely során egy csőre szerelt mikrokamerát (cisztoszkóp) vezetnek fel a húgycsövön keresztül, amely segítségével az orvos betekintést nyerhet a húgycső és a húgyhólyag belső állapotáról.

 

A húgyhólyagtükrözés történhet flexibilis és merev cisztoszkóppal is. A merev cisztoszkóp munkacsatornáján keresztül a művelet során akár kisebb beavatkozások is elvégezhetők.

 

A húgyhólyagtükrözés típusai

 

 • Flexibilis húgyhólyagtükrözés: a vizsgálóeszköz igen vékony (nagyjából ceruza vastagságú), hajlékony, így a vizsgálatnál nincs szükség altatásra, helyi érzéstelenítés mellett elvégezhető. Diagnosztikus jelentőségű, beavatkozások nem végezhetők ezzel a módszerrel.
 • Merev húgyhólyagtükrözés: kissé vastagabb, merev eszközzel végzett vizsgálat, így szükség van altatásra vagy az alsó testfél érzéstelenítésére.

 

A húgyhólyagtükrözés okai

A húgyhólyagtükrözést a diagnózisalkotásban, a terápiák hatásosságának követésére és megfigyelésre használják.

 

 • Számos tünet eredetének tisztázására alkalmas, mint például: véres vizelet, inkontinencia, visszatérő húgyúti fertőzések, fájdalmas vizeletürítés, kismedencei fájdalom;
 • hólyagrák, hólyagkő, hólyagfertőzés diagnosztizálására alkalmas;
 • terápiás lehetőséget is nyújt (pl. kis hólyagtumorok eltávolítása), amennyiben merev hólyagtükrözésről beszélünk;

 

A húgyhólyagtükrözés előtt

Attól függően, hogy milyen érzéstelenítő eljárás mellett végzik a hólyagtükrözést, szükség lehet arra, hogy a beavatkozás előtt pár órán át ne egyen, ne igyon. Ez általános anesztézia és spinális anesztézia esetén megszokott kikötés, melyre általában merev cisztoszkópos vizsgálat esetén kerül sor.

 

A húgyhólyagtükrözés előtt szükségessé válhat a véralvadásgátló szerek szedésének felfüggesztése, azonban fontos, hogy ezt csak akkor tegye, ha erre az orvos utasította. A beavatkozás előtt tehát ajánlott átbeszélni kezelőorvosával a szedett gyógyszereit.

 

Az esetleges fertőzések megelőzése érdekében vizeletvizsgálatot végeznek (húgyúti fertőzés jelenlétének kizárása vagy kimutatása gyorsteszttel), illetve a vizsgálat előtt és után antibiotikumra is szükség lehet (szövődményes fertőzés megelőzése).

 

Közvetlenül a beavatkozás előtt a hólyagot vizeletürítéssel ki kell üríteni.

 

Mi történik a beavatkozás alatt?

A vizsgálat flexibilis cisztoszkóp esetén általában 5-15 percig, míg merev eszköz használatakor kb. 30 percig tart.

 

A húgycső nyílását és a környezetét fertőtlenítik, majd a flexibilis eszköz felvezetésekor helyi érzéstelenítő zselét fecskendeznek a húgycsőbe, ami csökkenti a vizsgálattal járó kellemetlenséget, valamint megakadályozza az esetleges fertőzések kialakulását is.

 

Merev cisztoszkóp esetén intravénás vagy spinális érzéstelenítés történik.

 

Ezt követően az orvos bevezeti a cisztoszkópot a húgycsövön át a húgyhólyagba, majd steril folyadékkal feltölti a hólyagot, és az eszköz segítségével szemrevételezi a húgyhólyag falait.

 

A beavatkozás nem fájdalmas, csupán kellemetlen. Amennyiben fájdalmat érez a vizsgálat során, azonnal tájékoztassa az orvost. Előfordulhat, hogy a vizsgálat alatt vizelési ingert érez, de ez pár perc alatt elmúlik.

 

Ha flexibilis eszközzel történik a vizsgálat, akkor ez esetben csak a húgycső és a hólyag szemrevételezése a cél, ilyenkor vehetők észre az esetleges eltérések, melyek más képalkotó eljárással (pl. ultrahang) nem látszódnak.

 

Amennyiben merev eszköz felvezetése történt, mintavétel is lehetséges, valamint amennyiben szükséges, kisebb beavatkozások is elvégezhetők (pl. hólyagdaganat eltávolítása).

 

A húgyhólyagtükrözés lehetséges szövődményei és komplikációk

Mint minden beavatkozás során, a húgyhólyagtükrözés során is előfordulhatnak nem várt komplikációk:

 

 • vérzés, véres vizelet: néhány napig a vizsgálat után normálisan is előfordul, ám amennyiben tovább fennáll, vagy jelentős mennyiségű vérzés lép fel, keresse fel kezelőorvosát;
 • fertőzés: a leggyakoribb szövődmény, ebben az esetben antibiotikum-terápia szükséges
 • vizelési nehezítettség: a vizsgálat után normál esetben is nehezebb lehet a hólyagürítés, azonban, ha továbbra is fennáll, jele lehet a húgycső vagy a prosztata duzzanatának;
 • fájdalom: a vizsgálat után előfordulhat alhasi fájdalom, égő érzés vizeletürítés közben;
 • allergiás reakció;
 • vizelettartási nehezítettség: merev cisztoszkópos vizsgálat után jelentkezhet, de általában pár órán belül rendeződik;
 • húgycső, húgyhólyag vagy belső záróizom sérülése.

 

Amennyiben a következő tüneteket tapasztalja, sürgősen keresse fel orvosát vagy a legközelebbi sürgősségi osztályt:

 

 • vizelési képtelenség, fájdalmas vizelés,
 • alvadékos, vagy teljesen piros, átlátszatlan vizelet,
 • bűzös vizelet,
 • erős hasi fájdalom,
 • rossz közérzet, hányás,
 • deréktáji fájdalom,
 • 5 C feletti láz.

 

A húgyhólyagtükrözés utáni teendők

A vizsgálat után, a beavatkozás napján általában elhagyhatja a kórházat, amennyiben sikerült vizeletet üríteni. A mindennapi teendőihez a vizsgálat másnapján visszatérhet – amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli. A vizsgálat után nehéz fizikai aktivitással járó munka előtt kérje ki orvosa véleményét.

 

A lehetséges kellemetlen érzetet csökkentheti, ha a vizsgálatot követő 2 órában fél-egy liter folyadékot fogyaszt, így könnyebben kimosódik az irritáló anyag a hólyagból. Ezen felül fájdalomcsillapító (pl. paracetamol) is alkalmazható, valamint a fájdalom enyhítésére az érzékeny vagy fájdalmas terület melegítése is jó hatással lehet.

 

A vizsgálat elvégzését követően az esetleges elváltozásokról tájékoztatást kap, majd együtt döntenek kezelőorvosával a terápiás lehetőségeket illetően. Abban az esetben, ha szövettani mintavételre is sor került, az eredmény megérkezéséig akár 2-3 hét is eltelhet.

 

A húgyhólyagtükrözés ellenjavallata

A hólyagtükrözés nem végezhető el jelenleg zajló, aktív húgyúti fertőzés esetén.

 

A húgyhólyagtükrözés előnye

A flexibilis hólyagtükrözés előnye

Gyors, egyszerű, minimál invazív technika, mely nem igényel hosszadalmas előkészületet.

 

A merev hólyagtükrözés előnye

Alkalmazása során lehetőség nyílik mintavételre, valamint kisebb beavatkozások elvégzésére.

 

A húgyhólyagtükrözés nőkben és férfiakban

Összességében nincs jelentős különbség a nőkön és a férfiakon végzett húgyhólyagtükrözés között. A férfiak esetén a vizsgálatot végző szempontjából nehezebb feljuttatni a merev cisztoszkópot a húgyhólyagba, hiszen az nem követi olyan könnyen a férfi húgycső kanyarulatait, így gyakorlott orvos szükséges a művelethez.

 

Léteznek-e alternatívák?

Egyes képalkotó vizsgálatok (pl. ultrahang) adhatnak némi információt a húgyhólyag elváltozásairól, azonban ezek nem váltják ki a húghólyagtükrözés diagnosztikus értékét.

 

Egyéb

A hólyagtükrözést bizonyos esetben kiegészíthetik ureteroszkópiával, mely a húgyvezeték (a veséket és a húgyhólyagot összekötő vezeték) vizsgálatára alkalmas eljárás.

KULCSSZAVAK
húgyhólyag  |   hólyagtükrözés  |   húgyhólyagtükrözés  |   cisztoszkóp  |   flexibilis cisztoszkóp  |   merev cisztoszkóp  |   húgyúti vérzés  |   hólyagrák
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít