egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az időskorú népesség (azaz a 65 év felettiek) száma egyre növekszik a világ országaiban.

 

Különösen igaz ez a fejlett, modern és tehetős országokra, ahol egyre több ember éri meg a 70-80 vagy akár a 90 év feletti kort. A várható élettartam emelkedésével egyre több új kihívással kell szembenéznie az egészségügyi ellátórendszernek, hiszen a kor előrehaladtával az egyes krónikus, hosszú ideig fennálló, tartós kezelést igénylő betegségek előfordulása is növekszik (demencia, szív-érrendszeri betegségek, cukorbetegség, különböző daganatos megbetegedések stb.).

 

A fentiekből következik, hogy az egyre gyakoribbá váló megbetegedések miatt a gyógyszeralkalmazás is meredeken emelkedik az időskorú populáció körében. A világ számos részén a 65 év felettieknek írják fel a legtöbb gyógyszert.

 

Mindemellett a gyógyszerek okozta mellékhatások és a gyógyszerekkel kapcsolatos problémák is gyakoribbak az idősek körében, mint fiatalabb korban.

 

Az időskori gyógyszeralkalmazás problémái

A legtöbb idős ember általában többféle alapbetegségben szenved, ezért gyakran egyszerre több gyógyszert alkalmaznak. Az időskori gyógyszereléssel kapcsolatos problémák befolyásolják a kezelés sikerességét, és hatással vannak az életminőségre is.

 

Néhány példa:

 

 • A gyógyszerek indikáción túli alkalmazása, azaz a betegek nem a megfelelő orvosi javallat szerint alkalmazzák az egyes gyógyszereket.
 • A gyógyszerek helytelen alkalmazása, azaz nem a betegtájékoztató és az orvosi utasítások szerinti gyógyszerszedés.
 • A gyógyszerelési hibák gyakoribbá válása.
 • A kezelési utasítások be nem tartása.
 • Gyakori túladagolás vagy éppen nem elégséges dózis alkalmazása.
 • Gyakori gyógyszermellékhatások.
 • A szervezet reakciója időskorban a gyógyszerekre.

 

A gyógyszerek felszívódása, kiválasztódása és hatása is megváltozhat az időskori anyagcsere- folyamatok és élettani változások következtében. Időskorban lassabban bomlanak le és választódnak ki az egyes gyógyszerek, ennek következtében pedig az adott gyógyszer tovább marad a szervezetben. Ezért bizonyos gyógyszerekből – a kezelőorvos mérlegelése alapján – idővel kisebb dózisokra lehet szükség.

 

Ezenfelül nem minden gyógyszer biztonságos az időskorúak számára, ezért akár a korábban szedett, jól bevált gyógyszerek helyett is szükség lehet más gyógyszerekre. Minden esetben fontos kikérni a kezelőorvos véleményét azzal kapcsolatban, hogy az életkornak, az alapbetegségeknek és a rendszeresen szedett egyéb gyógyszereknek megfelelő hatóanyag kerüljön alkalmazásra.

 

Az étkezés hirtelen megváltozása, különböző gyógynövények használata, a rendszeres alkoholfogyasztás vagy étrend-kiegészítők szedése ugyancsak növelheti a mellékhatások és kölcsönhatások kialakulásának esélyét. Bizonyos gyógyszerek elhagyása is problémát okozhat az időseknél (pl. megvonási tünetek).

 

Az idős, több alapbetegséggel rendelkező betegek esetében gyakoribbak és súlyosabbak lehetnek az egyes gyógyszermellékhatások, amelyek gyakran igényelnek kórházi ellátást. Az időskori kórházi felvételek jelentős része is emiatt történik, ezért fontos, hogy az idős betegek tájékozottak legyenek az egyébként megelőzhető problémákkal kapcsolatban.

 

A gyakrabban előforduló gyógyszermellékhatások sokszor más gyógyszer alkalmazását teszik szükségessé. Előfordulhat, hogy a mellékhatások miatt egyre több gyógyszert kell felírni a betegnek, és kialakul az az öngerjesztő kör, amely tovább ronthatja a beteg életminőségét, és súlyosbíthatja panaszait, betegségeit.

 

Az időskori gyógyszerszedéssel kapcsolatos problémák megelőzése

A következő néhány tanács segíthet a korábban említett problémák megelőzésében és a biztonságos gyógyszeralkalmazás kialakításában:

 

 • Mindig el kell olvasni a betegtájékoztatót! Ha a betegtájékoztató olvasása vagy értelmezése nehézséget okoz, segítséget lehet kérni a gyógyszerésztől.
 • Követni kell a gyógyszerszedéssel kapcsolatos orvosi utasításokat és a betegtájékoztatóban található előírásokat!
 • A kezelőorvost minden esetben tájékoztatni kell a rendszeresen vagy alkalomszerűen szedett gyógyszerekről, illetve gyógynövénytartalmú készítményekről, étrend-kiegészítőkről, vitaminokról!
 • Praktikus naprakész listát készíteni a használt gyógyszerekről.
 • Az orvost minden esetben tájékoztatni kell a fennálló alapbetegség(-ek)ről!
 • A vény nélkül kapható gyógyszereket is csak kellő körültekintéssel szabad alkalmazni. Ezek esetében is az orvos, illetve gyógyszerész tanácsa az irányadó.
 • A gyógyszer bevételének esetleges elfelejtése miatt érdemes adagolódobozba válogatni a heti, napi gyógyszeradagot.
KULCSSZAVAK
időskor  |   öregkor  |   gyógyszer  |   gyógyszerszedés  |   gyógyszermellékhatás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít