egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A kelés (furunkulus) olyan, a szőrtüszőre és a bőr mélyebb rétegeire is kiterjedő, duzzadt, gennyes bőrgyulladás, amely valamely baktérium által okozott fertőzés következtében jön létre. Többnyire az arcon, a tarkón és a nyakon, de más testrészeken (pl. a hónaljban, a mellkason, a háton vagy a faron) is megjelenhet. A csoportosan megjelenő kelést (karbunkulus) – amely főként férfiaknál gyakori – a köznyelvben darázsfészeknek nevezik.

 

A kelések tünetei

A kelés vörös, duzzadt, érzékeny és fájdalmas bőrterület a szőrtüsző körül és a bőr mélyebb rétegeiben, amely néhány nap alatt gennyel telítődik. Furunkulus esetén a szőrtüsző elhal, így általában heggel gyógyul. A gennyes bőrgyulladást duzzanat, bőrpír, meleg tapintat, fájdalom, ritka esetben láz is kísérheti.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a bőr felületéről kiemelkedő fájdalmas, duzzadt és/vagy gennyes csomót észlel az arcán, tarkóján, nyakán, mellkasán, hátán vagy valamelyik hajlatában, forduljon orvoshoz, így a hegképződés esélyét csökkentheti.

 

A kelés kialakulásának okai

A kelés kialakulását legtöbbször kisebb, például borotválkozáskor ejtett bőrsérülés előzi meg, amely lehetővé teszi, hogy a bőr felületén jelen lévő baktériumok behatoljanak a bőrbe. A nem megfelelően végzett tisztálkodás, illetve annak hiánya is kedvez a kelések létrejöttének. Hajlamosító tényezők lehetnek egyes betegségek is (pl. cukorbetegség, az immunrendszer megbetegedései, krónikus veseelégtelenség). A szervezet védekezőképességét csökkentheti a daganatellenes kezelés során alkalmazott kemoterápia és számos egyéb gyógyszer is, amely következtében a bőrbe jutó baktériumok könnyebben elszaporodhatnak, és gennyes bőrgyulladást okozhatnak.

 

A kelések kezelése

A be nem érett kelést – amelyben még nem jelent meg genny – a háziorvos vagy a bőrgyógyász szakorvos fertőtleníti, és antibakteriális hatású gyógykenőccsel keni be. A gyógyulás meleg párakötés alkalmazásával is elősegíthető.

 

A már gennyel telt furunkulust helyi érzéstelenítő beadását követően felmetszik, és eltávolítják belőle a gennyet, illetve az érintett szőrszálat, majd gyógyszerrel átitatott gézcsíkot helyezhetnek a megnyitott kelésbe, amelyet egy-két nap elteltével eltávolítanak. Súlyosabb esetben sebészeti beavatkozásra is szükség lehet, amely során a kitisztítást követően vékony elvezető csövet (dréncsövet) helyeznek a furunkulusba annak érdekében, hogy rajta keresztül szabadon távozhasson a felgyülemlett genny és sebváladék. Egyes esetekben antibiotikum adása is szükséges lehet.

 

Nem szabad házilag kinyomni a gennyet a kelésből, mert a fertőzés szétterjedhet a környező szövetekbe!

 

A kelések lehetséges szövődményei

Amennyiben a baktériumok továbbterjednek a kelésből a környező szövetekbe, a bőr mélyebb rétegeit érintő heveny fertőzést, ún. cellulitiszt okozhatnak. Ennek a folyamatnak további súlyos szövődménye lehet a gangréna, a fertőzés bőr alatti szövetekre történő átterjedése.

 

A kelések megelőzése

A kelés megelőzésének leghatékonyabb módszere a megfelelő személyi higiénia betartása. Ez magában foglalja az ágynemű és a törölköző legalább hetente történő cserélését és magas hőfokon történő mosását is. A fertőzés továbbadása saját törölköző használatával és a közösségi fürdők látogatásának mellőzésével kerülhető el. Túlsúly esetén érdemes törekedni a testsúly normalizálására, mivel a bőrredők a kelések gyakori előfordulási helyei.

 

Fontos a fennálló alapbetegségek, például a cukorbetegség, immunszupprimált állapot megfelelő kezelése és szoros orvosi kontrollja.

KULCSSZAVAK
kelés  |   bőrtályog  |   baktérium  |   genny  |   gennygyülem  |   furunkulus  |   karbunkulus  |   cellulitisz  |   gangréna  |   fertőzés  |   szőrtüszőgyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít