egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A kontakt bőrgyulladás (kontaktdermatitis) igen gyakori civilizációs bőrbetegség, az ekcéma egyik fajtája. A tünetekért a környezetben található, bőrrel érintkező anyagok által kiváltott gyulladásos reakció a felelős. A népesség legalább 10%-át érinti.

 

A betegségnek két fő csoportját különítjük el: irritatív és allergiás kontaktdermatitist. Az irritatív forma az ember élete során csupán néhányszor fordul elő, az allergiás bőrgyulladás viszont gyakran visszatérhet, és a bőrreakció kiváltásához egyre kevesebb anyag is elég.

 

 

A kontakt bőrgyulladás tünetei

 

Az érintett bőrfelület ég, viszket, kivörösödik, hólyagosodik, lemezesen hámlik, esetenként megvastagodik, bereped. Az allergiás kontakt bőrgyulladás esetén nem ritka, hogy az érintett területen a bőr ödémás, duzzadt lesz.

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

 

Amennyiben az érintett terület kiterjedt, fájdalmas, illetve a tünetek nem csillapodnak, forduljon orvoshoz, vagy keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést, amihez beutalóra sincs szükség.

 

 

A kontakt bőrgyulladás lehetséges okai

 

Az allergiás eredetű bőrgyulladást egy olyan anyag (ún. allergén) okozza, ami a túlérzékenységre hajlamos személy korábban érzékennyé vált. Ez azt jelenti, hogy az allergénnel való első találkozáskor lejátszódott immunreakció minden újabb allergénnel történő találkozásnál ismételt gyulladást okoz. Az allergén bármilyen otthon, munkahelyen előforduló szintetikus, szerves vagy szervetlen anyag lehet, leggyakrabban fémek (pl. nikkel), ragasztók, kozmetikumok okoznak kontaktdermatitist.

 

Az irritatív kontakt bőrgyulladás okai lehetnek – egyebek mellett – a különféle oldószerek, festékek, tisztítószerek, zsírok, vegyszerek, ásványi olajok, kátrányféleségek is.

 

 

A kontakt bőrgyulladás esetleges szövődményei

 

Előfordulhat az érintett terület felülfertőződése, a gyulladt bőrfelület gennyesedése. Amennyiben a bőrtüneteket láz is kíséri, keresse fel háziorvosát, aki szükség esetén antibiotikum tartalmú készítményekkel egészítheti ki a terápiát. Amennyiben a kiváltó ok hosszú ideig fennáll, a bőrgyulladás krónikussá válhat, ami gyógyszeres gyulladáscsökkentést igényelhet.

 

 

A kontakt bőrgyulladás diagnosztizálása

 

A diagnózis alapját képezi a tüneteket megelőző körülmények kikérdezése és a fizikai vizsgálat. Az allergiás eredet, a gyakoribb allergének bőrpróbával igazolhatók: a megkarcolt bőrbe tapasszal vagy tűvel allergént juttatnak. Ha a kis mennyiségű allergén hatására bőrreakció alakul ki, diagnosztizálható az allergiás eredetű bőrgyulladás. Egyes esetekben az allergénre adott reakció csak napok múltán jelenik meg.

 

Ha a kontakt bőrgyulladás allergiás eredete a bőrpróbákkal nem igazolható, akkor a tüneteket nagy valószínűséggel irritatív kontakt bőrgyulladás okozza. Az irritatív kontakt bőrgyulladás kivizsgálásnál az orvos segítségére lehet a pontos kórelőzmény ismerete, azaz hogy a beteg milyen területen, mennyi ideig és mivel érintkezett.

 

 

A kontakt bőrgyulladás kezelése

 

A kezelés legfontosabb eleme az érintett bőrfelület megtisztítása és a kontaktus megszüntetése a tüneteket kiváltó anyaggal, hatással. Szükség esetén bőrápoló krémek is használhatók. Súlyosabb gyulladás esetén szteroidos gyulladáscsökkentők – krémek vagy egyéb készítmények – alkalmazhatók.

 

 

A kontakt bőrgyulladás megelőzése

 

A megelőzés módja, ha kerüljük az érintkezést a kontaktdermatitist kiváltó anyagokat, vagy ha védőfelszerelést használunk, például védőkesztyűt, bőrvédő krémeket, megfelelő ruházatot.

 

Fontos, hogy környezetünkben minél kevesebb vegyi anyagot használjunk mosás, mosogatás, takarítás közben. Kiemelkedően fontos ez kisgyermekek esetében. Lehetőség szerint kerüljük a szintetikus mosó- és tisztálkodószerek használatát.

 

Emellett minden korosztályra igaz, hogy kiemelten figyelni kell a bőr megfelelő hidratáltságára, ami bőséges folyadékbevitellel, vitamindús táplálkozással, megfelelő személyes higiéniával és hidratáló krémek együttes használatával elősegíthető.

KULCSSZAVAK
bőrgyulladás  |   allergia  |   bőrviszketés  |   bőrhámlás  |   ekcéma  |   bőrpróba
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít