egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A laparoszkópia olyan sebészeti beavatkozás, amely lehetővé teszi a hozzáférést a hasüreghez és a kismedencéhez anélkül, hogy nagyobb bemetszést kellene ejteni a bőrön. Kulcslyuksebészetnek is nevezik, mivel a beteg számára a lehető legkisebb megterhelést okozza (minimál invazív eljárás).

 

A laparoszkóp egy fényforrással és videokamerával ellátott cső, amelynek segítségével kép alkotható és vetíthető ki egy külső monitorra a hasüreg és a medence belsejéről. Ez a műtéti technika számos előnyt jelent a beteg számára a hagyományos sebészeti beavatkozásokkal szemben. Rövidebb kórházi benntartózkodást igényel, és gyorsabb a felépülést tesz lehetővé. A műtétet követően kevesebb a fájdalom és a vérzés, kisebb mértékű a hegesedés.

 

A laparoszkópia fő javallatai

A laparoszkópia alkalmas a hasüregben és a kismedencében kialakuló betegségek diagnosztizálására, valamint olyan sebészeti beavatkozások elvégzésére, amelyekkel a sérült, beteg szervek, illetve elváltozások eltávolíthatók, vagy belőlük minta nyerhető további vizsgálatok céljából. A laparoszkópia alkalmazási területe a hasat és kismedencét érintő szervek és szervrendszerek teljes egészére kiterjed. Segítségével diagnosztizálható többek között a máj, a hasnyálmirigy, a petefészek, az epevezeték és az epehólyag, belek rosszindulatú daganata is.

 

Többek között az alábbi gyógyító jellegű beavatkozások végezhetők laparoszkópos eljárással:

 • gyulladt féregnyúlvány eltávolítása vakbélgyulladás esetében;
 • epehólyag eltávolítása epekő miatt;
 • a bél egy részének eltávolítása a gyógyszeres kezelésre nem javuló bizonyos emésztőszervi betegségekben (például Crohn-betegség vagy divertikulitisz);
 • lágyéksérv kezelése;
 • megrepedt vagy vérző gyomorfekély kezelése
 • bariátriai műtétek (gyomorszűkítő műtét, gyomorbypass);
 • egyes rosszindulatú daganatos megbetegedéssel érintett szervek (petefészek, prosztata, máj, vastagbél, vese vagy húgyhólyag) egy részének vagy egészének eltávolítása;
 • méhen kívüli terhesség kezelése;
 • fibrómák eltávolítása;
 • a méh eltávolítása kismedencei gyulladás, endometriózis, és erős vérzéssel, fájdalommal járó menstruáció esetében (lásd még: méheltávolítás).

 

A laparoszkópia menete

A laparoszkópiát általános altatásban végzik, így a beteg semmilyen fájdalmat nem érez a beavatkozás ideje alatt. A sebész szakorvos több kisebb (kb. 1 cm-es) bemetszést ejt a hasfal bőrén, amin egy portot (üreges cső, munkacsatorna) vezet be a hasüregbe, melybe egy fényforrással ellátott kamerát helyez. A kamera által látott kép egy képernyőre kerül kivetítésre, melyen a hasüregi szervek jól vizsgálhatóak. A hasüreget gázzal (széndioxid) fújják fel, a szervek alaposabb átvizsgálhatósága, és a nagyobb műtéti terület érdekében. További eszközök szükségessége esetén újabb portok kerülnek bevezetésre a hasfalon keresztül. A vizsgálat végeztével a széndioxidot kiengedik a hasüregből, és a hasfali sebeket összevarrják.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A laparoszkópiát követően a beteg gyakran már a műtét napján, vagy azt követően elhagyhatja a kórházat. Ha a beavatkozás után a beteg belázasodik, puffadást érez, sebe körül duzzadtság, pirosság, váladékozás figyelhető meg, vagy alhasi fájdalom jelentkezik, akkor mielőbb fel kell keresnie a kezelőorvosát.

 

A laparoszkópia lehetséges kockázatai és szövődményei

Szövődmények, mint minden beavatkozást követően, itt is előfordulhatnak. Ezek leggyakrabban kisebb vérzések, vagy a seb felülfertőződései. A beavatkozás során sérülhetnek hasüregi szervek (például: vékonybél, vastagbél, máj, gyomor, lép, húgyhólyag), valamint erek is.

 

Ha a műtét során az operáló sebész úgy ítéli meg, hogy a laparoszkópiás eljárás nem végezhető el, vagy nem folytatható, nyitott hasi feltárásra való váltás történik, melynek célja a beteg biztonságos ellátásának garantálása.

 

A beavatkozást követően előfordulhat enyhe hányinger, kismértékű alhasi fájdalom, esetleg vérzés, de ezek általában pár nap elteltével spontán megszűnnek.

 

Ritka esetekben előfordulhat a műtéti seb fertőzése, sérv kialakulása a sebek helyén, illetve vérrög kialakulása kockázata is növekszik a műtétet követően.

 

Laparoszkópia előtti és utáni teendők

 • A műtétet megelőző 6 órában, illetve egyéb esetekben a sebész által elrendelten nem szabad ételt vagy italt fogyasztani.
 • Amennyiben a beteg véralvadásgátló készítményt szed, a műtétet megelőző néhány napban fel kell függeszteni a gyógyszer szedését a műtét közben bekövetkező nagymértékű vérzés megelőzése érdekében.
 • Dohányzó betegeknek javasolt a jóval a műtét előtti időszakban abbahagyni a dohányzást, mivel az lassítja a műtét utáni felépülést, illetve növeli a fertőzés kialakulásának esélyét. Közvetlenül műtét előtt azonban már ne hagyja abba a dohányzást a fokozott váladékképződés elkerülésének céljából.

 

A műtét utáni ébredéskor az altatószer hatása miatt a beteg zavartságot érezhet, rosszullétet, hányingert tapasztalhat. Ezek a mellékhatások rövid idő alatt, maguktól elmúlnak.

 

Az első néhány napban a bemetszések helyén, illetve a lélegeztetés miatt a torokban fájdalmat érezhet a beteg, ami orvosi vény nélkül, gyógyszertárban kapható fájdalomcsillapítóval enyhíthető. Tapasztalhat továbbá enyhe puffadtságot, hasi görcsöket, valamint vállba sugárzó fájdalmat is, ám ezek a kellemetlen utótünetek néhány nap alatt megszűnnek.

KULCSSZAVAK
kulcslyuksebészet  |   minimálisan invazív eljárás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít