egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az orr belsejében egy levegővel átjárt üreg, az orrüreg található, amelyet a porcból és csontból álló orrsövény (orvosi nevén septum nasi) választ ketté. Szinte nincs is olyan ember, akinek az orrsövénye teljesen középen helyezkedne el. Az elferdült orrsövény kialakulhat fejlődési rendellenesség vagy orrot ért baleset következtében. Az orrsövényferdülés leggyakrabban észrevétlen, de kialakulhat következtében nehézlégzés, éjszakai horkolás, orrmelléküreg- gyulladás, fejfájás. Csak abban az esetben igényel kezelést, amennyiben panaszt okoz.

 

Az orrsövényferdülés tünetei

A kismértékű orrsövényferdülés általában nem okoz panaszokat. Az orrüreget nagymértékben szűkítő orrsövényferdülés

  • akadályozza az orrlégzést,
  • horkolást okozhat,
  • megnövelheti a légúti fertőzések iránti hajlamot.

 

Az orrsövényferdülés tünete lehet továbbá fejfájás, arcfájdalom, orrfolyás, szaglászavar és visszatérő, elhúzódó orrmelléküreg- és fülgyulladás is. Jelentkezhet orrvérzés is, mivel az orr szabadon maradt oldalán fokozódik a levegő áramlása, ami a nyálkahártya kiszáradásához vezethet. Az orrsövény ferdesége olykor kívülről, szemmel is látható: az egész orr tengelye ferde, vagy az egyik orrnyílásban megjelenik a sövény alsó éle.

 

Az orrsövényferdülés diagnosztikája

Az orrsövényferdülés kórisméjének (diagnózisának) felállítása a részletes kórelőzmény (anamnézis) felvételével, valamint az orr és az orrgarat fizikális vizsgálatával történik. A fül-orr-gégész szakorvos tüzetesen megtekinti az orrsövény szerkezeti eltéréseit, a nyálkahártya duzzanatát, valamint az esetlegesen kialakult polipokat és daganatokat. Meghallgatja továbbá a légzési hangokat az egyik, illetve másik orrnyílás befogása mellett. Képalkotó vizsgálatokat rendelhet el, CT- vagy MR-vizsgálatokat kérhet.

 

Az orrsövényferdülés kezelése

A tüneteket okozó orrsövényferdülés műtéti beavatkozással kezelhető. Fontos hangsúlyozni, hogy ez az elváltozás kizárólag sebészi úton korrigálható. A gátolt orrlégzésre használt különféle orrcseppek csak tüneti kezelések, hiszen nem szüntetik meg a panaszokat kiváltó okot. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az orrnyálkahártyára ható orrcseppek tartós használata káros következményekhez vezethet.

 

Orrsövényműtét

A műtétet altatásban végzik, melynek során a beteget a légcsövébe vezetett tubuson keresztül lélegeztetik. Az orrsövényműtét többféle sebészi technikával végezhető. Bármelyik módszert is választja az orvos, lényegét tekintve az orrsövény lágyrész-borításának leválasztását követően kiegyenesíti a csontos és porcos lemezeket, és a középvonalba helyezi az elferdült részeket. Majd visszahelyezi a lágyrész-borítást a kiegyenesített orrsövényre, és tamponnal és/vagy varratokkal rögzíti az orrsövényt. A műtéti metszés és a szükség szerint alkalmazott varrat kívülről nem látszik, mivel azokat az orron belül végzik. Érdemes megjegyezni, hogy a műtétet felnőttkorban végzik, akkor, amikor a csontos orrsövény már teljesen kialakult, illetve méretbeli változás már nem várható.

 

Orrsövényműtét utáni teendők

Az orrsövényműtétet követően az orrba helyezett rögzítő tampont vagy ballont általában két napig hagyják bent. Ez idő alatt kórházi megfigyelés szükséges, mivel előfordulhat véres váladékozás. A tampon gátolja az orrlégzést és feszítő érzést kelthet, továbbá hőemelkedést, fejfájást is okozhat. A tampon eltávolítását követően előfordulhat enyhe vérzés.

 

A műtét utáni napokban ajánlott a pihenés és a fizikai megterhelés mellőzése. A kezelőorvos által felírt orrkenőcs használata javasolt annak érdekében, hogy a távozó váladék ne okozzon lerakódást az orrban. Az operációt követő első hónapban nem megengedett az aktív sport, illetve a megerőltető fizikai munka. Az orrsövényműtét jótékony hatását a beavatkozáson átesett beteg körülbelül négy-hat hét elteltével tapasztalhatja, amikor teljesen kitisztul az orrüreg, és felszabadul a légzés.

 

KULCSSZAVAK
orrsövény  |   orrsövényferdülés  |   gátolt orrlégzés  |   septum nasi  |   orrsövényműtét
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít