egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Ha az orrüreget kettéosztó orrsövény veleszületett rendellenesség vagy sérülés következményeként elferdül, a panaszokat okozó orrsövényferdülés (deviatio septi nasi) sebészeti kezeléssel, orrsövényplasztikával szüntethető meg.

 

Az orrsövényplasztika javallatai

Orrsövényplasztika elvégzése abban az esetben javasolható, ha az orrsövény mérete vagy formája, veleszületett, fejlődéséből eredő eltérés vagy sérülés útján szerzett deformitása jelentős lelki problémát vagy működésbeli (légzési) nehézséget okoz a viselőjének. Az orrsövényplasztika legfőbb javallata az orrlégzés akadályozottsága. Egyéb javallat a gyakori orrvérzés, a visszatérő melléküreg-gyulladás (sinusitis), a fejfájás, a fülfájás és az arcfájdalom.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Abban az esetben forduljon fül-orr-gégészhez vagy plasztikai sebészhez, ha orrának öröklött vagy sérülés útján szerzett deformitása esztétikai vagy légzési (funkcionális) panaszokat okoz, az alábbi tünetek jelentkezésével:

 

 • egy- vagy kétoldali orrdugulás megfázás nélkül,
 • szaglászavar,
 • horkolás, alvászavar,
 • gyakori fejfájás az orrmelléküregek felett,
 • visszatérő nátha,
 • orrhang,
 • orrvérzés a szabad oldali orrnyálkahártya kiszáradása miatt,
 • kellemetlen szájszag, reggeli torokszárazság,
 • gyakori orr-, torok-, garatváladék-képződés.

 

Jelentkezzen kezelőorvosánál, ha már túlesett az orr- és orrsövényplasztikán, és hazabocsátását követően fellépő nagyfokú vérzést, nyelési nehezítettséget vagy lázat tapasztal.

 

Az orrsövényferdülés kiváltó okai

Az orrsövényferdülés kialakulásának hátterében az alábbi okok állhatnak:

 

 • veleszületett fejlődési rendellenesség: az arcközép egyéb fejlődési rendellenességeihez, például az orrüregnek a garat felé néző nyílását elzáró képződményhez (choanaelzáródás) vagy szájpadhasadékhoz társulva;
 • növekedés során szerzett rendellenesség: az orrsövény több helyről egyidejűleg történő növekedése nem szinkronizált módon történik;
 • születés közbeni elmozdulás: az élettani (hüvelyi) szülések 5%-ában fordul elő;
 • az orrcsont vagy az orrporc törésekor szerzett rendellenesség: az orrsövény nyálkahártyájának szakadása, vérömleny és az orr megvastagodása utalhat rá.

 

Az orr- és orrsövényplasztika lehetséges szövődményei

Annak ellenére, hogy az orr- és orrsövényplasztika a rutinbeavatkozások közé tartozik, előfordulhatnak szövődményei. A korai szövődmények – például az altatással összefüggő túlérzékenységi reakció, az utóvérzés és a fertőzés – korai felismerését és megfelelő ellátását szolgálja a műtét utáni 3-4 napban történő megfigyelés.

 

Az orrplasztika késői szövődménye lehet:

 

 • átmeneti érzéskiesés,
 • a szaglás megváltozása,
 • légzési nehezítettség,
 • vérrögösödés,
 • a hegszövet abnormális burjánzása (keloid képződése),
 • fertőzés,
 • szűkület,
 • összenövés.

 

Az orrsövényplasztikát követően – ritka esetben – előfordulhat, hogy az orrsövény kifekélyesedik és átlyukad, illetve hogy az orr bőre vagy az orrot alkotó porc elhal.

 

Az orrsövényplasztikát megelőző vizsgálatok

Az orrsövényferdülés kórisméjének felállítása fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat keretében történik. Az orrsövényferdülés az orr elülső megtekintésével (rhinoscopia anterior) legtöbbször könnyen igazolható. A beteg egy-egy orrnyílását befogva meghallgatja a légzési hangokat. Az arc nyomásra vagy kopogtatásra való érzékenysége esetén fertőzéses gócot keres.

 

A végső diagnózis felállítása az orr- és orrmelléküreg CT-vizsgálatával egészül ki. Ezt követően laboratóriumi és aneszteziológiai vizsgálatok elvégzésére kerül sor.

 

Az orrsövényplasztika menete

Az orrsövényplasztikát többnyire altatásban, általános érzéstelenítés mellett végzik, időtartama körülbelül egy-két óra.

 

Az első orrsövényplasztikát többnyire zárt műtéti technikával végzik, ami azt jelenti, hogy műtéti behatolást kizárólag az orr belsejében alkalmaznak. Orrsövényferdülés esetén a beavatkozás fül-orr-gégész szakorvos részvételével zajlik, és az orr formai korrekciója mellett az orrsövényferdülés sebészeti ellátása is megtörténik. Ennek során kiegyenesítik az orrsövény elferdült részét, valamint eltávolítják a többletet okozó porcrészt, szimmetrikussá teszik az elferdült orrbemenetet.

 

Azon ritka esetekben, amikor a szűkület a hátulsó orrsövényrész ferdülése következtében jött létre, a metszést az orrjárat belső részében ejtik, és részlegesen eltávolítják a ferdült orrsövényt.

 

A műtétet követően gipszsínbe helyezik az orrot, és mindkét orrjáratba tampont helyeznek. Mivel a műtétet rejtett metszésekkel végzik, külső hegek megjelenésére nem kell számítani. A rögzítőkötés eltávolítása többnyire egy, ritkábban két hét elteltét követően történik. A műtét során általában belső felszívódó varratokat használnak, így varratkiszedésre csak akkor van szükség egy hét elmúltával, ha külső varrat alkalmazása is történt.

 

Az orr a műtétet követő körülbelül két hétben duzzadt lehet, a szem alatti területen hematóma jelenhet meg.

 

Az orrsövényplasztika utáni teendők

Az orrsövényplasztikát követően a betegnek két-három napot az ellátó egészségügyi intézményben kell töltenie. A kórházból való hazabocsátás után fellépő fájdalmat az orvos által felírt fájdalomcsillapító szedésével enyhítheti. Mivel az orrba helyezett tamponok miatt csak szájon keresztül tud lélegezni, sok folyadék fogyasztása javasolt, és a lakás párásítása annak érdekében, hogy a száj ne száradjon ki. Az orrba helyezett tamponok két nap elteltével eltávolíthatók.

 

Ekkor előfordulhat rövid ideig tartó vérzés, illetve néhány napig sűrű váladék és/vagy alvadt vér távozhat az orrból. Az orr nyálkahártyájának gyorsabb gyógyulása a kezelőorvos által felírt orrkenőcs, illetve olaj használatával elősegíthető. Ebben az időszakban tilos orrot fújni, lefelé hajolni, és kerülni kell a fizikai aktivitást, mivel a túlzott erőkifejtés megemelheti az orrban lévő vérnyomást, és vérzést, vérömleny kialakulását idézheti elő. Ez a magyarázata annak is, hogy ebben az időszakban mellőzendő a forró fürdő, helyette a zuhanyozás ajánlott.

 

Kerülni kell a fűszeres, csípős ételek, valamint a szénsavas italok fogyasztását. A beavatkozás után előre egyeztetett időpontba jelentkezni kell kontrollvizsgálatra a kezelőorvosnál. Az orrsövényplasztika utáni felépülési idő viszonylag hosszú, körülbelül 2-3 hét. Csak ezt követően lehet visszatérni a megszokott napi aktivitáshoz, a sportolás újrakezdéséhez.

KULCSSZAVAK
orr  |   orrsövényferdülés  |   orrmelléküreg-gyulladás  |   deformitás  |   choanaelzáródás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít