egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Általános érzéstelenítés (altatás) során az altatóorvos a kontrollált eszméletlenség állapotát idézi elő. A kapott gyógyszerektől a beteg elalszik, így nem emlékszik a műtétre, valamint semmilyen fájdalmat sem érez a műtét során. További előnye az orvosi beavatkozás szempontjából, hogy a beteg mozogni sem képes.

 

A gyógyszerek a hatásuk egy részét azáltal fejtik ki, hogy megszüntetik az idegek ingerületátadását, így a fájdalominger sem jut be az agyba.

 

Az általános érzéstelenítés előnyei

Az általános érzéstelenítés megfelel a hosszú műtétekhez is, mert a sebészorvosok azáltal hosszabb ideig tudnak operálni, akár a test egymástól távolabb lévő pontjain is. A beteg szempontjából fontos, hogy semmilyen fájdalmat sem érez, számára gyorsan eltelik az idő, és utóbb magára a műtétre sem elmékszik. A teljes alvás állapota rövid időn belül elérhető, valamint a műtét végeztével a gyógyszerek kiürülésével az ébredés is gyors.

 

A műtét előtt

A műtét előtt néhány nappal a beteg találkozik az altatóorvossal (aneszteziológus), aki kiválasztja a megfelelő módszert és gyógyszert az érzéstelenítéshez. A vizsgálat során az orvos áttekinti a teljes kórelőzményt, a laborvizsgálatokat, és kikérdezi a beteget a panaszaival, szokásaival, alkoholfogyasztásával, dohányzásával, szedett gyógyszereivel és az esetleges allergiáival kapcsolatban. Végezetül az altatóorvos instrukciókat ad a betegnek: például hogy mikor szabad a műtét előtt utoljára enni-inni, és milyen gyógyszerek szedését kell kihagyni.

 

A műtét alatt

A betegnek az altatószer kétféle úton adható:

 • Injekció formájában, melyet az előzetesen szúrt kanülön keresztül adnak be.
 • Gáz formájában, melyet a betegnek egy maszkon keresztül kell belélegezni.

 

Közvetlenül műtét előtt a beteg kap egy kanült a bal kézfején lévő vénába, melyen keresztül az orvos a szükséges gyógyszereket a testébe juttatja. A gyógyszer hatására a beteg pillanatok alatt elalszik. A műtét során az altatóorvos végig a beteg mellett marad, kontroll alatt tartja az alvást, nehogy a beteg felébredjen idő előtt. Figyeli a megfelelő gyógyszeradagolást és a beteg életfunkcióit.

 

A műtét után

A műtét végeztével az altatóorvos leállítja a gyógyszer adagolását, így a beteg fokozatosan ébredezik, majd magához tér. Néhány óráig megfigyelő kórteremben (posztoperatív szoba) egy nővér folyamatosan megfigyeli az állapotát, majd a teljes ébredés után visszatolják a kórtermébe. Az altatószerek miatt a műtét után pár napig az autóvezetés nem javasolt, ezért érdemes hozzátartozó vagy ismerős segítségét kérni a hazautazáshoz.

 

Az általános érzéstelenítés mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, így az általános érzéstelenítés során kapott gyógyszereknek is lehetnek mellékhatásaik. A mellékhatások általában közvetlenül az altatás után jelentkeznek és nem tartanak hosszú ideig. Mellékhatásként előfordulhat:

 

 • rosszullét, hányinger és hányás, ami általában egy nap alatt elmúlik (gyakori mellékhatás);
 • hidegrázás, ami általában néhány perc vagy néhány óra alatt szűnik meg;
 • zavartság és emlékezetkiesés, ami főleg az idősebb betegeknél fordul elő és akár napokig is fennállhat;
 • vizeletindítási problémák.

 

Szövődmények az érzéstelenítés alatt

Rendkívül ritka esetben előfordulhatnak nem várt események az általános érzéstelenítés során:

 

 • súlyos allergiás reakció a kapott gyógyszerekre (anafilaxia);
 • magas lázzal kísért izomösszehúzódások a műtét után;
 • légzési nehezítettség a műtét után, amit a légzőizmok összehúzódása okoz;
 • műtét utáni önkívület;
 • a beteg halála.

 

A szövődmények kockázata rendkívül kicsi, azonban számos tényező befolyásolhatja kialakulásuk valószínűségét. Ilyen lehet a műtét sürgőssége, a beteg alapbetegsége, társbetegségei, kora, testsúlya, valamint ha dohányzik vagy gyakran fogyaszt alkoholt.

 

Az általános érzéstelenítés gyermekeknél

Gyermekek esetében is fontos a műtét, vagy egy hosszabb vizsgálat (például MR) alatt a kontrollált eszméletlenség létrehozása a számukra is biztonságos általános érzéstelenítéssel. A műtét előtt a gyermeket is megvizsgálja az altatóorvos (a komplikációk kockázatának csökkentése érdekében), aki minden információt megad az altatással kapcsolatban is.

 

Nagyobb gyermekek esetében előfordulhat, hogy előzetesen behelyezett vénás kanülön keresztül adják be az altatószert, de kisebb gyermekeknél inkább a gázzal történő altatást alkalmazzák a kellemetlenségek minimalizálása érdekében.

 

A műtét után gyermekek esetében is előfordulhatnak szövődmények, azonban a kísérőbetegségek és káros szenvedélyek hiánya miatt esetükben az előfordulási gyakoriság még kisebb, mint a felnőttek között.

 

Összességében elmondható, hogy gyermekek körében is kiválóan alkalmazható az általános érzéstelenítés. Ők sem emlékeznek utólag a műtétre, valamint teljes fájdalommentesség érhető el számukra, ezáltal a pszichés megterhelésük is lényegesen kisebb lesz.

KULCSSZAVAK
narcosis  |   érzéstelenítés  |   aneszteziológus  |   műtét  |   altatógáz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít