egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A barázdazárás a fogbarázdák tömőanyaggal történő feltöltését jelenti, amelynek célja a fogápolás megkönnyítése és a fogak megvédelme. Gyermekkorban különösen igaz, hogy nagyon oda kell figyelni a megfelelő fogmosásra, ez azonban a hátsó fogak esetében több okból is nehezített feladat. Egyik részről a kisebbek nehezen nyúlnak hátra a fogkefével, tehát a tisztítás technikai akadályokba ütközik. Másrészről a frissen előtört fogak anatómiája, vagyis a barázdák és a csücskök formája is megnehezítheti a fogmosást. Ez utóbbi nehézséget segít kiküszöbölni a barázdazárás.

 

Az őrlőfogak felszíne barázdákból és csücskökből, „hegyekből és völgyekből” áll, hogy a táplálékot minél hatékonyabban tudjuk megőrölni. Sok esetben azonban a barázdák formája, mélysége lehetetlenné teszi a beszorult ételmaradékok megfelelő tisztítását, mivel annyira szűkek, hogy nem tud behatolni a fogkefe sörtéje. Nem véletlen tehát, hogy a barázdákból indul ki a szuvasodások nagyobb része. Különösen igaz ez gyermekkorban, mivel az előtörést követően a fogak külső rétege, a zománc még sérülékenyebb, könnyebben szuvasodik.

 

Ha azonban a fogbarázdát feltöltik tömőanyaggal, a tisztítás is könnyebbé válik, és az ételmaradékok, baktériumok sem tudnak lejutni a lezárt barázdába, így megelőzhető a fogszuvasodás.

 

A kezelés optimális időpontja

A barázdazárást a fog előtörését, felbukkanását követő első hat hónapban kell elvégezni, ekkor ugyanis még nagy valószínűséggel nem fertőződtek a barázdák, és nem indult el szuvasodás.

 

Fontos odafigyelni, hogy az első maradó őrlőfognak nincsen tejfog párja, vagyis nem valamelyik kiesett fog helyére nő ki, hanem hátul, észrevétlenül bújik ki a leghátsó tejőrlő mögött. Emiatt a szülők sokszor nem fedezik fel időben, s mire észreveszik, addigra a fog már szuvas lehet. A gyermek 6 éves kora körül – ekkortájt indul el ennek a fognak az előtörése – mindenképpen érdemes tehát külön odafigyelni ezekre a fogakra, és az előtörés után mielőbb megmutatni azokat fogorvosnak.

 

A második őrlőfog 12-13 éves kor körül bújik ki, míg a harmadik őrlő, a bölcsességfog előtörése 17-18 éves kor után bármikor megtörténhet.

 

A kezelés menete

A barázdazárás egy meglehetősen rövid, maximum 20-30 percet igénybe vevő kezeléstípus. A kezelés (mivel nem történik fúrás)  teljesen fájdalommentes, így a legtöbb esetben érzéstelenítés nélkül történik. A fog felszínét egy speciális porral megtisztítják, előkészítik, majd folyékony tömőanyagot juttatnak a barázdákba. Ha az anyag teljesen kitöltötte a barázdákat, a fogorvos megvilágítja azt egy speciális lámpával, amíg teljesen meg nem köt. Ezt követően a fogorvos ellenőrzi az elkészült munka magasságát, a harapást, végül pedig simára és fényesre polírozza azt.

 

Kiterjesztett barázdazárás

Abban az esetben, ha a barázdákban már elindult egy kisebb szuvasodás, kiterjesztett barázdazárást alkalmaz a fogorvos. A kezelés menete hasonló az előzőekben leírtakhoz, a különbség annyi, hogy az első lépés a szuvasodás eltávolítása fúró segítségével, és ezt követi a barázdazáró anyaggal való feltöltés.

 

A kezelés után

Amennyiben az orvos máshogy nem rendelkezik, az elkészült, barázdazárt fog bátran használható, azonnal lehet vele rágni. A kezelést követően fontos a fog megfelelő ápolása, a nassolás, a ragadós, cukros ételek és szénsavas italok fogyasztásának mérséklése.

 

Mindenképpen időpontot kell kérni akkor, ha az elkészült barázdazárás emel, vagyis a kezelt fog előbb ér össze a szemben lévő fogakkal, mint a többi.

 

A barázdazárás fehér, fogszínű, vagy átlátszó anyaggal történik. Amennyiben az anyag elszíneződik, vagy körülötte szürkés-feketés a fog, mielőbb fel kell keresni a fogorvost, mert előfordulhat, hogy alászuvasodott. Hasonlóan érdemes fogorvoshoz fordulni, ha kiesik a barázdazáró anyag.

 

A barázdazárás finanszírozása

A barázdazárás társadalombiztosítási támogatással ingyenesen igénybe vehető kezeléstípus.

KULCSSZAVAK
fogbarázda  |   fogszuvasodás  |   fogváltás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít