Szájszárazságról akkor beszélhetünk, amikor a szájban nem termelődik elegendő nyál, és ennek következtében a szájüreg kiszárad. Az esetek többségében a szájszárazság (xerosztómia) ártalmatlan, viszonylag könnyen kezelhető tünet, azonban ritkán, de az is előfordul, hogy valamilyen betegséget jelez.
A nyál a nyálmirigyekben termelődik. Fontos szerepe van a szájüreg tisztán tartásában, a megfelelő baktériumflóra fenntartásában, az ízérzékelésben, az étkezés során pedig segíti a falat rágását és nyelését.
Szájszárazság főbb tünetei
A száj kiszáradása mellett az alábbi tünetek is jelentkezhetnek:
- száraz torok, száraz ajkak,
- gyakori szomjúságérzet,
- rekedt hang,
- megváltozott ízérzékelés,
- nyákos nyál,
- szájüregi fekélyek,
- fehér foltok a szájban,
- vérző ajkak,
- fogszuvasodás,
- nyelési nehézség.
Mikor forduljon orvoshoz?
A szájszárazság oka gyakran a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Amennyiben a fenti tünetek akkor is fennállnak, ha a folyadékbevitel bőséges, akkor javasolt felkeresni a háziorvost.
Szájszárazság lehetséges okai
A száj szárazságát többnyire a nem megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel okozza. Érdemes naponta legalább 2 liter vizet fogyasztani.
További kiváltó ok lehet az alábbiak valamelyike:
- gyógyszer vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, illetve étrend-kiegészítő mellékhatása;
- kemoterápia;
- időskor;
- a nyálmirigyet beidegző idegek sérülése;
- cukorbetegség;
- autoimmun betegségek (Sjögren-szindróma, szkleroderma, reumatoid artritisz, lupus);
- szájüregi fertőzések;
- stroke;
- stressz;
- táplálkozási zavarok (anorexia nervosa, bulimia);
- horkolás;
- alkoholfogyasztás;
- dohányzás;
- marihuána fogyasztása.
Szájszárazság lehetséges következményei
A hosszan fennálló és kezeletlen szájszárazság súlyos következményekkel járhat. A szájszárazság következtében kialakuló fekélyek nagyban ronthatják a beteg életminőségét. A nyál egyik fontos szerepe, hogy a szájüregben található baktériumok túlszaporodását meggátolja, illetve fenntartsa a baktériumflóra egyensúlyát. Amennyiben ez megszűnik, komoly fertőzések is kialakulhatnak.
A szájszárazság nagyban növeli a fogszuvasodás és az ínybetegségek kialakulásnak esélyét is, ezért nagyon fontos a fogak védelme és a rendszeres fogorvosi vizsgálat.
Szájszárazság diagnosztizálása
A diagnózis során felmérik a szedett gyógyszereket, táplálkozási szokásokat. Előfordulhat, hogy bizonyos laborvizsgálatokra is sor kerül, esetleg a nyálmirigyeket képalkotó vizsgálatnak vetik alá (pl. röntgen, CT).
Szájszárazság kezelése és megelőzése
A kezelés annak függvénye, hogy mi okozza a szájszárazságot. Fontos a rendszeres és bő (legalább napi 2 liter) folyadékfogyasztás. Amennyiben valamilyen gyógyszer mellékhatása áll a tünet hátterében, a háziorvos változtathat az addig gyógyszeres terápián.Rendelkezésre állnak gyógyszerek, amelyek segítik a fokozott nyáltermelést, hasznosak lehetnek a különféle szájöblögető, szájpárásító, illetve mesterségesnyál-készítmények is.
Az orvos által előírt kezeléseket jól kiegészíthetik az alábbi házilagos praktikák:
- gyakori, apró kortyokban történő folyadékfogyasztás;
- cukormentes rágógumi használata elősegíti a nyáltermelést;
- a dohányzás elhagyása;
- légzés az orron keresztül;
- a csípős, sós vagy nagyon fűszeres ételek kerülése.
Szájszárazság gyermek- és időskorban, várandósság idején
Bizonyos életszakaszokban a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra külön szükséges odafigyelni. Gyermekkorban a növekedés, testi fejlődés és a hormonális változások is járhatnak a szervezet nagyobb folyadékigényével. Egy kis odafigyeléssel, a megfelelő rendszerességű és mennyiségű folyadék fogyasztásával azonban a szájszárazság általában csak átmentei állapot. A cukros és a koffeintartalmú italokat azonban nem szabad előnyben részesíteni, mert azok fokozhatják a szájszárazságot és vízhajtó hatásuk is van.
Idősek esetében gyakori az elégtelen mennyiségű folyadékfogyasztás, amely a szájszárazság mellett további tüneteket is okozhat – fáradékonyság, szédülés, zavartság –, ezért esetükben kiemelten fontos odafigyelni a rendszeres folyadékfogyasztásra; erre őket bátorítani, emlékeztetni kell.
Terhesség idején a testi és a hormonális változások miatt szintén megnövekszik a szervezet folyadékigénye, és a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása a magzat fejlődése szempontjából is fontos. Ilyenkor a nők egy részénél terhességi cukorbetegség is kialakulhat, ami sokszor tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutat – köztük szájszárazságot és gyakoribb vizelési ingert. A terhességi cukorbetegség szülés után az esetek többségében spontán gyógyul, a terhesség alatt viszont fontos kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására. Első sorban víz fogyasztása ajánlott, és a koffein kerülése annak vízhajtó hatása miatt.