egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gasztrinóma a hasnyálmirigy hormontermelő daganatainak egyik fajtája.

 

A hasnyálmirigy hormontermelő daganatainak kiváltó okai

A hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseinek egyik típusa a hasnyálmirigyrák, a másik típus pedig a hasnyálmirigy hormontermelő, más néven szigetsejtes (neuroendokrin) daganatai, mint az inzulinóma, glukagonóma és a gasztrinóma). A hasnyálmirigy szigetsejtes daganatai a hasnyálmirigy-hormonok szabályozatlan termelődése révén többféle tünetet okozhatnak.

 

Ezek a daganatok a tünetek megjelenése szempontjából két csoportba sorolhatók: 

 

 • Működő (aktív) daganatok: az adott hormon fokozott felszabadulása különböző tüneteket okoz.
 • Nem működő (inaktív) daganatok: a fokozott hormontermelésre nem utalnak tünetek, miközben kimutatható a hasnyálmirigy endokrin daganatának jellegzetes szövettani szerkezete.

 

A hormontermelő daganatok kialakulásának pontos okai egyelőre tisztázatlanok. Genetikai hajlam feltételezhető a hátterükben, mivel nagyobb esélye van a hormontermelő daganatának kialakulására azoknál a személyeknél, akik az alábbi megbetegedések valamelyikében szenvednek:

 

 • Multiplex endokrin neoplázia (MEN1-szindróma),
 • 1-es típusú neurofibromatózis,
 • Von Hippel-Lindau-szindróma (VHL).

  

Gasztrinóma

A gasztrinóma a hasnyálmirigy daganata, amely igen nagy mennyiségben termeli a gasztrin nevű hormont, ami a gyomorsav mennyiségét növeli. A gyomorsav fokozott kiválasztása miatt az emésztőrendszer felső szakaszán – a gyomorban és a nyombélben – fekély alakulhat ki. A gasztrinómák 80 %-a hasnyálmirigyben fejlődik ki, ritkábban a patkóbélben is előfordul, gyakran csoportosan jelenik meg. A gasztrinómák jelentős hányada rosszindulatú, és felismerésekor már áttétes. Leggyakrabban a 20-50 éves korosztály érintett.

 

A gasztrinóma tünetei

A gasztrin fokozott termelése miatt kialakuló tünetcsoportot Zollinger-Ellison-szindrómának nevezzük. Ritka betegség, amelynek főleg általános tünetei vannak, így felfedezni is nehezebb.

 

Legfőbb tünetei az alábbiak:

 

 • jelentős hasi fájdalom,
 • hasmenés,
 • a szegycsont mögötti égő, maró érzés,
 • böfögés,
 • hányinger és hányás,
 • emésztőrendszeri vérzés,
 • más okkal nem magyarázható fogyás,
 • csökkent étvágy.

 

A gasztrinóma lehetséges szövődményei

A gasztrin túltermelése által kialakuló fekélyek miatt az életet veszélyeztető gyomorvérzés léphet fel. A fekélyek körüli szövetek duzzadása, hegesedése következtében bélszűkület alakulhat ki.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fentebb leírt tünetek észlelése esetén forduljon háziorvosához, aki szükség esetén kivizsgálás céljából gasztroenterológiai szakrendelésre fogja irányítani. Amennyiben késszúrásszerű, erős hasi fájdalmat, csillapíthatatlan hányást, vérhányást, szapora pulzust tapasztal, és a széklete fekete vagy véres, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A gasztrinóma diagnosztizálása

A gasztrinóma kivizsgálása során laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, amelyek révén kimutathatóak a savtermelést okozó hormonok: a gasztrin és a szekretin. Fontos, hogy a vizsgálat elvégzése előtti két hétben a beteg ne szedje a gyomorvédő gyógyszereit (protonpumpa-gátlók). A vérvételt megelőzően 12 órán át koplalni szükséges, kávét és koffeint tartalmazó italt nem szabad fogyasztani. Kerülendő az alkoholfogyasztás a mintavételt megelőző 24 órában.

 

A daganat(ok) elhelyezkedésének megállapítására képalkotó vizsgálatokra – hasi ultrahangvizsgálat, komputertomográfia (CT) – kerül sor. A kivizsgálás fontos részét képezi a gasztrinóma elkülönítése a savtúltengést okozó egyéb betegségektől, például a refluxtól, a gyomorhuruttól (gasztritisz) és a gyomorkimenet szűkületétől.

 

A gasztrinóma kezelése

A gasztrinóma elsődleges kezelése a daganat műtéti eltávolítása. Esetenként a gyomor teljes eltávolítására is sor kerülhet, amelyet követően kalcium és B12-vitamin pótlására van szükség. A sebészi eljárás sikertelensége, illetve áttétes daganat esetén gyógyszeres savgátlás történik protonpumpa-gátló szerek adásával.

KULCSSZAVAK
gasztrinóma  |   adenóma  |   gasztrin hagynyálmirigy-daganat  |   Zollinger-Ellison- szindróma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít