egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az emlő betegségeknek több típusát különböztetjük meg. Az emlőt érinthetik fertőzések, kialakulhatnak benne ciszták, jóindulatú vagy rosszindulatú sejtszaporulatok. A leggyakoribb emlőt érintő betegségek közé tartozik az emlőgyulladás (mastitis), az emlőciszta és az emlődaganatok.

 

A rendszeres önvizsgálat és a mammográfiás, illetve ultrahangos szűrés rendkívül fontos az emlőt érintő elváltozások korai felismerésében. Gyanús elváltozás esetén általában ultrahang vizsgálatra és vékonytű biopsziára van szükség.

 

Emlőgyulladás (akut mastitis)

A mastitis az emlő gyulladása. Az emlő egy része, vagy akár az egész emlő fájdalmas, piros, duzzadt lehet. Váladékozás előfordulhat. Hidegrázás, láz, fáradtság kísérheti. Általában csak az egyik mellet érinti. Leggyakrabban szopató nőknél alakul ki. Bakteriális eredetű, általában Staphylococcus aureus törzsek okozzák. Néha tályog is kialakulhat.

 

Zsírnekrózis (zsírelhalás)

A mellekben valamilyen trauma vagy sugárterápia, sebészi beavatkozás hatására kialakuló tömött csomó, mely az emlőbimbó és a bőr behúzódásával is járhat. Diagnosztizálása után szigorú kontroll javasolt.

 

Gynecomastia

Gynecomastiának nevezzük fiúknál vagy férfiaknál az emlő(k) megnagyobbodását, mely a férfi és a női nemi hormonok, a tesztoszteron és az ösztrogén arányainak felborulása miatt alakulhat ki. Megjelenhet a pubertás alatt, de okozhatja májbetegség, veseelégtelenség, pajzsmirigy probléma, Klinefelter szindróma, alkoholizmus vagy gyógyszerek mellékhatása.

 

Mell fejlődési rendellenességei

A mell fejlődési rendellenességei általában esztétikai problémát okoznak. Ide soroljuk a két mell aszimmetriáját, az úgynevezett csőmellet, a mell abnormális alul- vagy túlfejlettségét, a szám feletti mellbimbót. Plasztikai műtéttel ezek a problémák orvosolhatóak.

 

Emlőciszta

Az emlőciszták jóindulatú, folyadékkal telt tömlőcskék, melyek 35-50 éves kor között jelennek meg a leggyakrabban, és az emlő tejmirigyeinek tágulatából alakulnak ki. A nagyobbakat ki lehet tapintani. Megjelenhetnek csak az egyik vagy mindkét mellben.

 

Fibroadenoma

A fibroadenoma az emlő jóindulatú daganata, mely kötőszövetből és mirigyekből álló tömött, fájdalmatlan, a bőr alatt elmozdítható csomó. 30 éves kor alatt gyakori és terhesség alatt növekedésnek indulhat. Többszörös is lehet, és akár mindkét mellben előfordulhat. Diagnosztizálása után szoros követése vagy műtéti eltávolítása javasolt.

 

Ha a fibroadenoma nagyra nő, Phylloid tumor alakul ki. Idősebb nőkben alakul ki, főleg menopauza előtt. A daganat többnyire jóindulatú, de mivel rosszindulatú tumor is kialakulhat belőle, így sebészileg el kell távolítani.

 

Intraductalis papilloma

Ez az elváltozás az emlő jóindulatú daganatai közé tartozik. Mirigyszövetből, kötőszövetből és kis vérerekből áll. Gyakran nem tapintható ki, mivel az emlőbimbó alatt található. Kialakulása menopauza előtt, 35-55 éves kor között jellemző. Jellegzetes tünete az emlőbimbó véres vagy tejszerű váladékozása. Műtéti eltávolítása szükséges.

 

Adenosis sclerotisans

A mellet érintő jóindulatú elváltozás. Az emlő-mirigyállomány megnagyobbodása, a kötőszövet hegesedése, meszesedés jellemzi. Általában 30-40 éves kor között alakul ki, nem okoz tüneteket. Ha mégis tünetek jelentkeznek, kis csomóként tapintható, ritkán fájdalmas. Amennyiben jelentkezik a fájdalom, az nem szűnő, az emlő egy meghatározott területén érezhető, menstruáció előtt erősebb lehet. Mivel nehéz elkülöníteni a rosszindulatú daganatoktól, szövettani vizsgálat szükséges.

 

Emlőrák

Az emlőrák az emlő rosszindulatú betegsége. Szövettani eredetét tekintve több típusát különíthetjük el. Más szervekbe, szövetekbe áttéteket adhat a primer daganat.

 

Mindenképpen keresse fel orvosát, ha:

  • a mellében vagy hónaljában egy új csomót tapint;
  • a csomó egyre nagyobbá válik, vagy 1-2 menstruáció után sem tűnik el;
  • a mell egy részét duzzadtnak, keménynek érzi;
  • az emlő bőre narancshéjszerű vagy piros, irritált;
  • az emlőbimbója fájdalmas, behúzódik, ekcémásnak tűnik vagy váladékozik.

 

Emlőszűrés

Magyarországon 45-65 év közötti nőknek lehetősége van részt venni mammográfiás szűrővizsgálaton. Azonban emlőrák előfordulhat más életkorban is, ezért kiemelten fontos az emlők önvizsgálatának elvégzése. Az emlők önvizsgálata havonta egyszer ajánlott, menstruációs periódust követően, amikor az emlők nem érzékenyek vagy duzzadtak. Nemzőképes életkorú nők elváltozásainak vizsgálatára gyakran ultrahang vizsgálatot alkalmaznak.

KULCSSZAVAK
emlő betegségei  |   emlőgyulladás  |   mastitis  |   tályog  |   zsírnekrózis  |   gynecomastia  |   fejlődési rendellenességek  |   emlőciszta  |   fibroadenoma  |   phylloid tumor  |   intraductalis papilloma  |   adenosis sclerotisans  |   emlőrák
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít