egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Staphylococcus baktériumtörzs több fajt és alfajt felölelő törzs, melynek tagjai Gram-pozitívan festődnek (kék színűek), gömb alakúak („coccusok”), önállóan, párokban, négyes csoportokban vagy szőlőfürtszerű csoportosulásokban fordulnak elő. Elnevezésük is innen ered, a ’staphylé’ görögül szőlőfürtöt jelent.

 

A törzs legtöbb tagja fakultatív anaerob anyagcserét folytat és kataláz enzimet termel. Az egyik legjelentősebb képviselőjüket, amely az egészségügyben számos probléma forrása, a Staphylococcus aureust (S. aureus) a koaguláz reakció pozitivitása különíti el a törzs többi tagjától (a koaguláz negatív Staphylococcusoktól).

 

Staphylococcus aureus

A S. aureus a kórházi (nozokomiális) fertőzések egyik leggyakoribb kórokozója, mely a felső légutak és a bőr normál flórájában gyakran előforduló baktérium. Gyakran vezet lágyrészfertőzésekhez, toxin okozta súlyos kórképekhez, intenzív osztályos kezelést igénylő, gyakorta halálos megbetegedésekhez. Nevét a mikrobiológiai tenyészetekben észlelhető aranysárga pigmentje után kapta (aurum – arany, aranyszínű). Sokféle virulenciafaktorának köszönhetően az általa okozott kórképek igen különbözők lehetnek.

 

Bőr- és lágyrészfertőzések

A S. aureus változó megjelenési formájú és súlyosságú bőr- és lágyrészfertőzéseket okozhat. Óvodáskorú kisgyermekek szája, orra környezetében gyakori felszínes, gennyel telt hólyagos fertőzés az ótvar (impetigo). A szőrtüszők gyulladásából (folliculitis) kiinduló tályogos bőrelváltozás a furunkulus, valamint a még mélyebb szöveteket is érintő karbunkulust is ez a kórokozó okozza. Szerepe lehet ezeken kívül különböző tályogok, sebfertőzések, varratgennyedések, valamint a diabéteszes láb kialakulásában is.

 

Szervfertőzések

A S. aureus a kórházakban egyik leggyakrabban előforduló nozokomiális kórokozó, mely gyakorta felelős a sokszor halálos kimenettel végződő különböző véráramfertőzésekért (szepszisért), illetve egyes szervek gyulladását is okozhatja: pl. szívbelhártya-gyulladás, tüdőgyulladás, csontvelőgyulladás, szeptikus ízületi gyulladás (arthritis).

 

Toxin-mediált betegségek, intoxikációk

Az exfoliatív toxint termelő törzs felelős a csecsemőkben kialakuló Staphylococcus leforrázott bőr szindróma (Staphylococcal Scalded Skin Syndrome) kialakulásáért. Az egészséges, menstruációjuk során tampont használó nők körében, a hüvelyflórában előforduló baktérium által okozott megbetegedés a toxikus sokk szindróma, mely többszervi elégtelenséggel, a véralvadási rendszer felborulásával, és sok esetben halálos kimenettel járó súlyos fertőzés. Az enterotoxinokat termelő baktériumfajta ételmérgezések kialakulását okozhatja.

 

Egyéb Staphylococcusok

Az ún. koaguláz negatív Staphylococcusok az emberi bőrön, a kültakaró normál flórájának részeként vagy a légutakban előforduló baktériumok. Ide tartozik pl. a S. epidermidis, S. capitis, S. hominis, S. haemolyticus, S. saprophyticus.

 

Ezek a baktériumok hajlamosak biofilm (baktériumok egy felületen összetapadt, egybefüggő bevonata) képzésére az emberi szervezetbe helyezett implantátumok, katéterek vagy shuntök, varratok felszínén, mely gócok később véráramfertőzéshez vagy szívbelhártya-fertőzéshez vezethetnek.

 

A Staphylococcus-fertőzések diagnosztizálása

A diagnózis felállításához a klinikum mellett bármilyen váladék, testnedv vagy vér mikrobiológiai tenyésztése szükséges a kórképtől függően.

 

A Staphylococcus-fertőzések kezelése

A fertőzés kezelése függ a kórokozó és az adott hely rezisztenciaviszonyaitól. Egyes fajok esetében a béta-laktám antibiotikumok és a cephalosporinok hatékony kezelést nyújthatnak, de egyre elterjedtebbek a multirezisztens és béta-laktámokra rezisztens kórokozók (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus – MRSA), melyek cephalosporinokra és általában carbapenemekre is rezisztensek. Kezelésükben a vancomycin antibiotikum hatékony lehet, illetve újabb készítmények, mint a linezolid is alkalmazható. A multirezisztens kórokozók (MRSA) makacs és kifejezetten súlyos fertőzéseket okozhatnak, melyek gyakran intenzív osztályos ellátást igényelnek és sokszor halálos kimenettel végződnek.

 

A Staphylococcus-fertőzések megelőzése

Az alábbi óvintézkedések segítik csökkenteni a Staphylococcus-fertőzések kialakulásának kockázatát.

 

  • Az alapos kézmosás a legjobb védekezés a baktériumokkal szemben. Rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel, például az ételkészítés előtt, közben és után; nyers hús kezelése után; étkezés előtt; mosdóhasználat után; valamint állat vagy állati hulladék megérintése után.

 

  • A vágásokat és horzsolásokat tartsa tisztán, és steril, száraz kötszerrel fedje be, amíg meg nem gyógyulnak. Lásd még: Sebkezelés otthon.

 

  • A hosszú ideig hüvelybe felhelyezett tamponokban a Staphylococcus baktériumok elszaporodhatnak. Csökkentheti a toxikus sokk szindróma kialakulásának esélyét, ha gyakran – legalább 4-8 óránként – tampont cserél. Használja a lehető legalacsonyabb nedvszívó képességű tampont.

 

  • Kerülje a személyes tárgyak, például a törölközők, lepedők, borotvák, ruhák és sportfelszerelések megosztását. A Staphylococcus baktériumok tárgyak segítségével, valamint személyről személyre is terjedhetnek.

 

  • A ruházat, a törülközők és az ágyneműk segítségével is terjedhetnek a baktériumok. A baktériumok eltávolításához mossa és szárítsa a ruhadarabokat a címkén ajánlott legmelegebb hőmérsékleten. Nem baj, ha nem használhat forró vizet, mivel a mosószer használata a mosásban elegendő ahhoz, hogy a ruhadarabok tisztává és biztonságosan használhatóvá váljanak.

 

  • Tartsa be az élelmiszerbiztonsági óvintézkedéseket. A megmaradt ételeket a lehető leghamarabb tegye hűtőbe. Rendszeresen tisztítsa meg a vágódeszkákat és a konyhapultot szappannal és vízzel.

 

KULCSSZAVAK
Staphylococcus  |   baktérium  |   gennykeltő  |   bőrfertőzés  |   lágyrészfertőzés  |   szívbelhártyafertőzés  |   véráramfertőzés  |   nozokomiális fertőzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít