egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A csontvelőgyulladás (osteomielitis) a csont fájdalmas fertőzése, amely általában a lábak, a karok vagy a hát csontjait érinti.  A betegség antibiotikummal megfelelően gyógyítható, de kezelés nélkül maradandó szövődményeket okozhat.

 

 A csontvelőgyulladás tünetei

A csontvelőgyulladás tünetei az alábbiak lehetnek:

 

  • láz,
  • fájdalom a csont(ok)ban,
  • duzzanat, bőrpír és melegség az érintett területen,
  • folyadék- vagy gennygyülem a fertőzés környezetében,
  • fáradtság,
  • általános rossz közérzet.

 

Előfordulhatnak esetek, amikor a csontvelőgyulladás tünetmentes, vagy a tünetek nem eléggé kifejezettek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Az alábbi tünetek jelentkezése esetén keresse fel háziorvosát:

 

  • fájdalom, duzzanat, bőrpír és melegségérzés a csont egy bizonyos részénél,
  • magas láz (borzongással, hidegrázással),
  • ha korábban már diagnosztizált csontvelőgyulladás alapján gyanítható, hogy a betegség újra kialakult.

 

Kisgyermekeknél nem mindig alakul ki magas láz csontvelőgyulladás esetén, ezért, ha a gyermek nem akarja használni a karját vagy a lábát, és ingerlékenynek tűnik, ajánlott a házi gyermekorvos mielőbbi felkeresése.

 

A csontvelőgyulladás kiváltó okai

A csontvelőgyulladást általában a bőrön megtalálható Staphylococcus baktérium okozza. A csont megfertőződhet valamilyen sérülés – például csonttörés vagy műtét – következtében, de az sem ritka, hogy a test más részében lévő fertőzés a véráramon keresztül átterjed a csontra.

 

Ha a betegség elhúzódik, vagy többször visszatér, krónikus csontvelőgyulladásról van szó.

 

A betegség gyakrabban fordul elő az immunrendszeri problémával vagy krónikus betegséggel küzdők körében (kockázati tényező lehet a cukorbetegség, a HIV, a reumás ízületi gyulladás, a sarlósejtes vérszegénység vagy a dialízist igénylő vesebetegség).

 

A csontvelőgyulladás lehetséges szövődményei

A tartósan kezeletlen csontvelőgyulladás átterjedhet az ízületekre, vagy jelentősen károsíthatja a csontokat. Ha a csont olyan mértékben károsodik, hogy elhal, akkor már meggyógyítani nem lehet, az érintett területet el kell távolítani. Ha gyermeknél a gyulladás a csont növekedési zónáját érinti, akkor növekedési zavart is okozhat.

 

A csontvelőgyulladás diagnosztizálása

A jellegzetes tünetek (lásd fentebb) fennállása esetén a betegség megerősíthető vérvizsgálattal, vagy – ha van ilyen – a sebből való mintavétellel. Ezek a vizsgálatok azt nem képesek kimutatni, hogy fennáll-e csontvelőgyulladás, de azt igen, hogy az esetleges gyulladást kiváltó baktériumok jelen vannak-e a vérben vagy a sebben.

 

Az orvos elrendelhet képalkotó vizsgálatokat (röntgen, MRI, CT) vagy csontbiopsziát is a diagnózis pontos felállítása vagy a betegség súlyosságának megállapítása érdekében.

 

A csontvelőgyulladás kezelése

Az akut csontvelőgyulladást általában minimum 4-6 hetes antibiotikum-kúrával kezelik, amelyet kezdetben intravénásan, majd a tünetek enyhülése után tabletta formájában adagolnak.

 

Erős fájdalmak esetén szükség lehet fájdalomcsillapítók alkalmazására, vagy – ha a fertőzés hosszú csontban (például a karban vagy a lábban) van – sín felhelyezésére is, a mozgatásból eredő fájdalmak csökkentése érdekében.

 

A kezelés időben való (a fertőzés kialakulását követő 3-5 napon belüli) megkezdésével a betegség általában szövődménymentesen gyógyul.

 

Súlyosabb esetekben vagy krónikussá vált csontvelőgyulladás esetén előfordulhat, hogy műtéti megoldásra van szükség. Ilyenkor a sérült csont- vagy szövetrészt, esetleg a fertőzést kiváltó csontimplantátumot eltávolítják.

 

KULCSSZAVAK
csontfájdalom  |   csonttörés  |   csontimplantátum
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít