egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Végtagsérülésnek tekinthetők a karok, kezek, lábak és az ujjak, körmök sérülései. Az ebbe a kategóriába sorolható tünetek nem pusztán a végtagokban található csontok törését, repedését jelentik; ide tartoznak a különféle rándulások, ízületi elmozdulások, ficamok, húzódások és a legkülönfélébb okokból bekövetkező zúzódások is.

 

A végtagsérülések tünetei a sérülés típusától függően jelentkeznek. Fontos tudni, hogy végtagsérülés esetén az érintett terület idegei és keringési rendszere, erei is károsodhattak, megsérülhettek. Idegi érintettség, károsodás esetén tűszúrásszerű zsibbadás, zsibogás, érzészavar érezhető, esetenként az érintett végtag nem mozgatható.

 

A törött csont vagy ficamok tünetei közé tartozik az erős fájdalom, az érintett végtag mozgathatóságának esetenként teljes korlátozottsága, a végtag deformálódása vagy az érintett végtag bőrének elszíneződése. Gyakran tapasztalható tapintás esetén érzékenység, illetve a sérülés helyétől és súlyosságától függő mértékben duzzanat.

 

Rándulás esetén szintén jelentkezhet erős fájdalom, duzzanat és a végtag mozgathatóságának átmeneti korlátozottsága. A különféle húzódások tünete az éles, hirtelen fellépő fájdalom. Itt is bekövetkezhet az érintett végtag mozgathatóságának átmeneti korlátozottsága a meghúzódott izom, ín vagy szalagok miatt.

 

Fontos! Ér vagy erek sérülésének jele, ha a sérült végtag hideg tapintatúvá, illetve sápadttá, fakóvá válik, esetenként nem tapintható az érintett végtagon a pulzus, fájdalom tapasztalható. Keringészavarra, érzészavarra utaló tünetek esetén haladéktalanul hívja a 112-t és kérjen mentőt vagy jelentkezzen egy közeli sürgősségi osztályon!

 

Előfordulhat, hogy a végtagokban, ízületekben fellépő fájdalom nem fizikai sérülés következménye, hanem más szervi problémát jelez. A bal vállban, karban érzett fájdalmat adott esetben súlyos, akár akut szívbetegség (pl. szívinfarktus) is kiválthatja; a csípőben jelentkező fájdalom csigolya-, illetve azon keresztül kilépő idegi problémákra utalhat, a lábfájások bizonyos típusai pedig más betegségek szövődményeként, például cukorbetegség esetében kialakult idegbántalom, érszűkület, trombózis, fellépő egyéb idegbántalom, avagy érrendszeri gondokat jelezhetnek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a tünetek alapján vélhetően csonttörés vagy ficam áll fenn, mielőbb keresse fel a területileg illetékes baleseti sebészetet vagy traumatológiát!

 

A megváltozott alakú, deformált végtagot, ízületet helyre tenni, kiegyenesíteni szigorúan tilos, mert ezzel további súlyos járulékos sérülések idézhetők elő. Ugyancsak orvosi segítségre van szükség, ha a fentebb írt tünetek tapasztalása folytán erek vagy idegek károsodása valószínűsíthető.

 

Ha bármely végtagban látszólag ok nélkül jelentkezik jelentős fájdalom, duzzanat, illetőleg elszíneződés, ebben az esetben is haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

 

Körömsérülés esetén a hosszan fennálló fájdalom, vérzés, gyulladás vagy a sérülés elfertőződése, gennyesedése szintén orvosi beavatkozást igényel.

 

A végtagsérülés okai

Közlekedési vagy háztartási balesetek (pl. ujjak, körmök „odacsípése”, elvágása, stb.), sport, fizikai munka, de az egyszerű esések is végtagsérüléseket okozhatnak.

 

Töréseket, ficamokat, az ízületekben, izmokban fellépő szakadásokat csak nagy erejű behatások idézhetnek elő. A boka, illetve a térd sérülései nem ritkán abból adódnak, hogy a test, egyensúlyát vesztve, az ízületek számára nem megfelelő pozícióban nehezedik, zuhan.

 

A végtagsérülések kezelése

Amennyiben a sérülés a fentebb írt tünetek alapján nem igényel orvosi beavatkozást, akkor a vérzéssel járó esetekben - a házilagos sebellátás szabályai szerint - a sebet óvatosan meg kell tisztítani, anélkül, hogy a sebbe fertőtlenítőszer kerülne, majd – a sérülés méretétől függően - sebtapasz vagy kötés alkalmazandó.

 

Húzódások, enyhe fokú rándulások esetén:

 

  • Pihentesse az érintett területet.
  • Hűtse az érintett területet törölközőbe csomagolt jéggel vagy mirelit termékkel, pl. borsóval. Közvetlenül a jég a bőrrel ne érintkezzen, így elkerülheti a fagyási sérüléseket.
  • Tegyen a duzzadt területre mérsékelten megfeszített, úgynevezett kompressziós kötést; amennyiben panasza fokozódik, lazítsa meg.
  • Javasolt az érintett végtag felpolcolása.

 

Ha a tünetek orvosi ellátás szükségességére utalnak, annak megkezdéséig a sérült testrészt célszerű óvatosan rögzíteni anélkül, hogy ezzel megváltozna a sérülés által okozott deformáció. Szükség esetén a fájdalom és a duzzanat csökkenthető jegeléssel.

 

Az orvosi ellátást igénylő törések, ficamok kezelése során képalkotó vizsgálatokra kerül sor, például röntgenre, CT-re, ultrahang-vizsgálatra; majd a törött végtag, kificamodott ízület érzéstelenítésben végzett korrekciójára.

 

Amennyiben műtéti eljárásra nincs szükség, abban az esetben általában valamilyen módon - gipszkötés, sínezés, pólyázás - rögzítik a sérült végtagot, ízületet.

 

Előfordulhat, hogy a végtagsérülések gyógyulási ideje hosszú, így ez kitartó türelmet kíván a sérülttől. Esetenként a teljes felépülés érdekében a gyógyulási folyamat része valamiféle rehabilitáció, fizioterápiás kezelés is.

 

Kapcsolódó tartalom: Csonttörések műtéti stabilizálása

KULCSSZAVAK
végtagsérülések  |   ficam  |   rándulás  |   csonttörés  |   csont repedése  |   deformált végtag  |   gipszkötés  |   pólyázás  |   sínezés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít