egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Bizonyára mindenki érzett már kisebb-nagyobb fájdalmat a vállában – aki szeret sportolni, azért, aki pedig mozgásszegény életmódot folytat, az pedig azért tapasztalt már vállfájást. A vállsérüléseknek több okuk is lehet. A vállban számos izom, ín, szalag és ízület található, amelyek közül, ha egy vagy több megsérül, az komoly fájdalmakat okozhat. A fájdalmon kívül nemcsak a kar forgó mozgása lehet nehézkes, de akár arra is képtelen lehet, hogy karjait megemelje. A fájdalom lehet időszakos vagy hosszan tartó, és súlyos problémát is jelezhet, így ha panaszt okoz, forduljon orvoshoz!

 

A vállöv négy ízületből álló ízületi rendszert képez, ami a legnagyobb mozgékonysággal bír az emberi testben. A vállöv köti össze a törzset a felső végtaggal, és annak, hogy a kar a lehető legszélesebb mozgástartományban mozoghasson, a vállöv ízületeinek mozgékonysága a kulcsa. Ez az előny ugyanakkor csökkenti is az ízületi biztonságot. A vállöv tartásának és egyben nagy mozgékonyságának ellentmondását az izmok próbálják meg feloldani. Az ízület stabilitását az ízületet körülvevő ízületi tok, a szalagok és izmok biztosítják.

 

A vállsérülések okai

A vállsérülésnek számos oka lehet, azonban leggyakrabban akkor jelentkezik, ha a vállat túlterhelik. (Ezért hajlamosabbak ilyen sérülés szerzésére a sportolók.) A túlterheléses vállsérülés mellett baleset, esés vagy egy hirtelen rossz mozdulat is okozhat panaszokat.

 

Vállficam

Az egyik leggyakrabban előforduló probléma a váll kificamodása. Ez akkor történik, amikor a felkar ízületi feje kiugrik a váll ízületi foglalatából (vápájából). Ez azért következhet be viszonylag gyakran, mert a felkar ízületi feje egy sekély foglalatban ül, amit szalagok és izmok rögzítenek. Ezek könnyebben sérülnek, mintha mélyebb csontvápában ülne az ízületi fej.

 

Zúzódás

Baleset esetén jellemző sérülés a váll zúzódása. Amennyiben balesetet szenvedett, és éles fájdalmat érez a vállában, amely láthatóan deformálódott, duzzadt és véraláfutásos, ráadásul nehezen tudja mozgatni a karját, akkor minden bizonnyal kificamodott vagy eltört a válla.

 

Kulcscsonttörés

Gyakran előforduló eset a kulcscsonttörés, ekkor a kar emelésénél jelentkezik leginkább fájdalom, a kulcscsonti tájékon. Néha szabad szemmel is látható a kulcscsont deformálódása.

 

A rotátorköpeny sérülése

Abban az esetben, ha a fájdalom a váll külső részénél jelentkezik, a kar forgatása, emelése fájdalmas, nehézkes, és az oldalra emelés kivitelezhetetlen, akkor valószínűsíthető a rotátorköpeny-sérülés. Akkor jelentkezhet, ha az izmok, inak elhasználódnak – leginkább fokozatosan ismétlődő, egyoldalú terhelés esetén.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha balesetet szenvedett, és megsérült a válla, esetleg úgy érzi, hogy nem tudja mozgatni a karját, hívjon mentőt, vagy jelentkezzen a legközelebbi traumatológiai osztályon! Amíg az orvosi kezelésre vár, ne mozgassa a vállát, és ne próbálja meg a kificamodott vállat egyedül visszahelyezni! Segíthet, ha felköti a karját, hogy tehermentesítse az ízületet. Alkalmazzon jeges borogatást, amely csökkentheti a fájdalmat és a duzzanatot. Orvosi kezeléssel a legtöbb beteg néhány héten belül visszanyeri a teljes vállfunkcióját, ha azonban nem kér időben segítséget, a váll ízülete instabillá válhat, és életminőség-romlást okozhat.

 

A vállfájdalom otthon csillapítása

Ha vállsérülése enyhe fokú, nem jár jelentős fájdalommal, és úgy ítéli meg, hogy nem szükséges orvosi beavatkozás, akkor az alábbi teendőkkel otthoni környezetben is kezelheti azt:

  • A sérülés utáni első napokban tegyen jeges borogatást a sérült területre, óránként maximum 20 percig.
  • Ezt követően használhat meleg borogatást a vállizmok ellazítására.
  • Fájdalomcsillapítók vagy gyulladáscsökkentő tabletták, gélek, krémek szintén segíthetnek a fájdalom visszaszorításában. Alkalmazásuk előtt azonban mindenképpen olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérje a gyógyszerész segítségét!
  • Pihentesse a vállát.

 

A vállsérülés lehetséges szövődményei

A nem megfelelő időben kezelt vállsérülés tartós mozgásvesztést is eredményezhet, amely nagymértékben csökkentheti az életminőséget.

KULCSSZAVAK
sérülés  |   fájdalom  |   ficam  |   váll  |   vállfájdalom  |   vállsérülés  |   sportsérülés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít