egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az enyhe fagysérüléshez nincs szükség az egyes testrészekben lévő testnedvek vagy vér szó szerinti megfagyására. Fagypont feletti hőmérsékleten is bekövetkezhet hidegnek való kitettség esetén, főként az ún. „kiálló” testrészeken, mint a kéz- és lábujjak, orr és fülcimpák.

 

Ezeken a testtájakon enyhe fagysérülés akkor következik be, ha a bennük található hajszálerek a hideg következtében túlzottan összehúzódnak, miáltal a vérkeringés komolyan akadályozottá válik. A vérkeringés hiányában bekövetkezik a szövetek sérülése, elhalása – ennek súlyossága természetesen az oxigénhiányban eltöltött idő hosszának függvénye.

 

Az enyhe fagyás tünetei

Az enyhe fagysérülés jele az érintett testrészek bőrfelületének fájdalmas duzzadása, vöröses, esetenként barnás, lilás elszíneződése, viszketése a hideghatást követő egy-két óra elmúltával.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fent leírt tünetek túl hosszú időn keresztül (több mint három hétig) fennállnak, esetleg a bőrtüneteken kívül gennyes gyulladás is fellép, orvoshoz kell fordulni. Akkor is tanácsos orvoshoz fordulni, ha az érintett személy belázasodik, és akkor is, ha cukorbeteg; számára ugyanis az enyhe fagysérülés komolyabb következményekkel járhat. Ha túl gyakran következik be fagysérülés, ennek okait orvosi vizsgálatokkal ki kell deríteni.

 

Az enyhe fagyás kezelése

Az enyhe fagysérülés – ha nem párosult egyidejűleg valamilyen fizikai sérüléssel – általában semmiféle kezelést nem igényel, azon túl, hogy a további hidegnek való kitettséget kerülni kell. A bőrelváltozások általában egy hónapon belül nyomtalanul eltűnnek.

 

Az enyhe fagyás lehetséges következményei

Fokozottan számolni kell azzal, hogy aki egyszer enyhe fagysérülést szenvedett, az a jövőben könnyebben elszenvedheti ismét. Továbbá fennáll a fertőzésveszély annál a sérültnél, akinek enyhe fagysérülése fizikailag megsérült (vágás, karmolás, zúzódás, stb. következtében). Egyes esetekben az enyhe fagyás tünetei keringési rendellenességeket is jelezhetnek, ezért a fentebb írt esetekben komolyan kell venni az orvosi segítség szükségességét.

 

Az enyhe fagyás megelőzése

Az enyhe fagysérülés megelőzhető megfelelően meleg és nem átnedvesedő öltözet, kesztyű, lábbeli viselésével, illetve hidegben való tartózkodás esetén fokozott testmozgással.

KULCSSZAVAK
fagyás  |   hideghatás  |   fagysérülés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít