egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A lágyéktáji fájdalom leggyakrabban előforduló okai a lágyéktáji inak, izmok sérülése, valamint a gyulladt nyirokcsomók. Ritkábban okozhatja – többek között –  vesekólika,  lágyéksérv,  ízületi gyulladás,  csonttörés,  húgyúti fertőzés,  heresérv,  herecsavarodás,  here- és mellékheregyulladás, illetve  daganatos megbetegedés. Különböző bőrbetegségek is okozhatnak lágyéktáji gyulladást.

 

Lágyéktáji nyirokcsomó-gyulladás

A lágyéktáji fájdalom, illetve gyulladás leggyakoribb oka a lágyékban elhelyezkedő nyirokcsomók fájdalmas megnagyobbodása. A nyirokcsomók a szervezet fő szűrőállomásai, melyek fontos szerepet játszanak a kórokozók leküzdésében.  A lágyéktáji nyirokcsomók gyulladásának oka a környéki területen lévő szervek, szövetek –  láb, nemi szervek,  alhasi szervek – fertőzése, mint például a nemi herpeszvírus-fertőzés. A nyirokcsomók sokszor spontán módon vagy a kezelést, gyógyulást követően visszahúzódnak.

 

Ha néhány napon vagy egy héten belül nem javulnak a panaszok, háziorvoshoz kell fordulni. Az orvos fizikális vizsgálatot végez: megtapintja a nyirokcsomókat, továbbá kérhet labor- és ultrahangvizsgálatokat. Ha fájdalmatlan, de egy centimétert meghaladó, kemény, nehezen mozgatható nyirokcsomót tapint – akár gyermeknél is –, minél előbb keresse fel a háziorvost, mert rosszindulatú daganat lehetősége is felmerül.

 

Lágyéktáji sérülés

A lágyéktájéki szalagok, inak, izmok sérülését megerőltetés, túlfeszítés eredményezheti. Közvetlenül a sérülés után, de a traumát követően több nap múltán is kialakulhat a fájdalom. A panaszokat csökkenthetik a nem-szteroid gyulladáscsökkentő krémek vagy a vényköteles gyulladáscsillapító tapaszok alkalmazása.

 

Lágyéksérv

A hasfal meggyengült pontján keresztül hasi szervek kerülhetnek a lágyékcsatornába, ami általában nem jár fájdalommal. Ha a sérvtartalom (pl. bél) kizáródik, az erőteljes fájdalommal és különféle kísérő tünetekkel – láz, hányás, elesett állapot – járhat.

 

Fontos! Lágyéksérv gyanúja, illetve kifejezett lágyéktájéki fájdalom esetén jelentkezzen a sürgősségi ambulancián!

 

Hasűri nyomás fokozódása esetén az addig visszahelyezhető (reponálható) sérv kizáródhat. Ekkor hirtelen megjelenő erős, lágyéktáji fájdalom, hányás, székletürítési nehezítettség, láz, lilás-vörös elszíneződés észlelhető. Ebben az esetben azonnal fel kell keresni a sürgősségi ambulanciát, a kezelés ilyenkor már műtéti úton történik.

 

A lágyéktáji fájdalom és gyulladás további lehetséges okai

Többek között sérülések (csontrepedés, csonttörés), vesekő, herecsavarodás, here- és mellékhere-gyulladás, heredaganat, petefészek-csavarodás szintén okozhatja a fájdalmat, de ezeken túl is lehet még számos oka. Endometriózis is járhat lágyéktáji fájdalommal és gyulladással.

 

Különböző bőrbetegségek is okozhatnak lágyéktáji fájdalmat, leggyakrabban az ajakzugok kipálása (intertrigo labialis), genitális herpesz gennyes verejtékmirigy-gyulladás (hidradenitis suppurativa), pikkelysömör (psoriasis inversa) vagy szexuális úton terjedő betegségek is okozhatnak fájdalmat a lágyék területén.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha kifejezetten erős, hirtelen megjelenő, éjszaka vagy hajnalban ébresztő fájdalom jelentkezik, mely napokon belül sem enyhül, kérjen orvosi segítséget. Abban az esetben, ha elviselhetetlen heretáji fájdalma mellett hányás és láz is jelentkezik, esetleg véres a vizelete, keresse fel a sürgősségi ambulanciát!

 

Lásd még: Sürgősségi ellátás

 

Ha kizáródott sérv gyanúja merül fel, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Lágyéktáji fájdalom várandósság idején

A várandósság második és harmadik trimeszterében előforduló kórkép a szeméremcsont ízületének fellazulása. Csípőtáji kattogás medencetáji feszítő érzéssel, a gáttájékba, a hüvelybe, a végbélnyílás köré sugárzó fájdalommal járhat – sokan áramszerű fájdalomként jellemzik. Nehéz tárgyak emelése, lépcsőzés,  felállás ronthat a beteg állapotán.

 

Az édesanyák szülés után általában panaszmentessé válnak, előfordul azonban, hogy szükségük lesz gyógytornára, súlyosabb esetekben műtéti beavatkozásra is.

 

Lágyéktáji fájdalom gyermekkorban

Fontos kiemelni, hogy gyermekkorban a felsorolt okok között leggyakoribb a herecsavarodás, ami mindenképpen sürgősségi ellátást igényel. Ha heretáji, alhasi fájdalom, hányás, véres vizelet jelentkezik a gyermeknél, mindenképpen gyermekurológiai rendelőbe vagy a sürgősségi ambulanciára kell vinni.

 

A herecsavarodás kezelése műtéttel történik. Ha erre néhány órán belül nem kerül sor, a here elhalhat, ami hosszú távon a termékenység csökkenéséhez vezethet. 

KULCSSZAVAK
lágyéktáji fájdalom  |   gyulladás  |   ingvinális nyirokcsomók  |   herefájdalom  |   szeméremtesti fájdalom
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít