egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az emlőgyulladás (mastitis) az emlő szöveteiben hirtelen kialakuló és gyors lefolyású gyulladásos megbetegedés. A betegség elsősorban kismamáknál gyakori a szoptatás során, jellemzően a szülést követő 6 hónapban, de előfordul nem szoptató nők, illetve férfiak körében is.

 

Az emlőgyulladás legtöbbször kezelés nélkül elmúlik, antibiotikum szedése csak ritkább esetekben, bakteriális fertőzéses eredetnél válhat szükségessé.

 

Az emlőgyulladás főbb tünetei

Az emlőgyulladás jellemzően csak az egyik mellet érinti. Súlyosabb esetben a hónaljban található nyirokcsomók is megnagyobbodhatnak.

 

Az emlőgyulladás tünetei:

 

  • tapintásra fájdalmas emlő,
  • az emlő az átlagosnál melegebb,
  • az emlő bőre piros,
  • az emlő megduzzadt és feszül,
  • a mellbimbó váladékozása (fehér színű vagy véres váladék),
  • láz, hidegrázás.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Haladéktalanul forduljon nőgyógyász szakorvoshoz, ha a panaszok már több mint 24 órája fennállnak, vagy a tünetek antibiotikumos kezelés mellett 48 óra után sem javulnak.

 

Az emlőgyulladás lehetséges okai

Szoptató kismamáknál gyakran a tejcsatorna elzáródása okozza az emlő gyulladását. A tejcsatornában pangó tej a környező szövetekbe kerülhet és helyi gyulladásos reakciót vált ki.

 

Az emlőgyulladást bakteriális fertőzés is okozhatja. Ilyenkor a kórokozók a mellbimbó kisebb-nagyobb sérülésein keresztül jutnak be az emlő szövetei közé.

 

Az emlőgyulladás lehetséges szövődményei

Az emlőgyulladás jól kezelhető megbetegedés, de a lehetséges szövődmények elkerülése érdekében, a tünetek jelentkezése után minél hamarabb forduljon szakorvoshoz. Nem megfelelően kezelt gyulladás esetén az emlőben tályog vagy sipoly is kialakulhat, ami sebészi feltárást is szükségessé tehet.

 

Kezeletlen, fertőzéses eredetű vagy felülfertőződő súlyosabb esetben akár vérmérgezés is kialakulhat.

 

Az emlőgyulladás diagnosztizálása

A kezelőorvos kikérdezi a panaszokat és megvizsgálja a beteget, ez többnyire elég a diagnózis felállításához. Ha szükséges, laborvizsgálatokat és képalkotó vizsgálatokat kérhet.

 

Az emlőgyulladás kezelése

A láz és fájdalom ellen gyulladáscsökkentő készítmények ajánlottak (tüneti kezelés). A bakteriális fertőzés okozta emlőgyulladás kezelése antibiotikummal történik. Ha tályog alakult ki az emlőben a gyulladás miatt, annak kezelése sebészeti úton történik.

 

A megfelelő mennyiségű anyatej termeléséhez, a gyulladás leküzdéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a pihenés; és javasolt a laza, kényelmes, természetes anyagból készült ruhák viselete.

 

Szoptató nőknél fontos, hogy a gyulladt emlőben termelődő tej rendszeresen – 6 óránként – kiürüljön, csökkentve a feszülést. Ameddig tiszta tej folyik, javasolt a szoptatás azon a mellen is. Ha gennyes vagy véres a tej, akkor csak a másik emlőből szoptasson egészen addig, míg a tej újra tisztává nem válik. Ilyenkor a gyulladt oldalt fejéssel kell kiüríteni, ezzel megakadályozva a pangást. Ha a mell feszül, két fejés között is ürítsen kisebb mennyiségeket, míg a feszülés meg nem szűnik.

 

Az emlőgyulladás antibiotikumos kezelése mellett a szoptatás általában folytatható, mert a felírt antibiotikumok többnyire nincsenek káros hatással az újszülöttre. Gyógyszer szedése esetén kérdezze meg szülész-nőgyógyász kezelőorvosát, hogy szoptathat-e.

 

Lásd még: Gyógyszerbiztonság várandósság és szoptatás idején

 

Az emlőgyulladás megelőzése

Az emlőgyulladást viszonylag egyszerű megelőzni. Fontos a mellbimbók berepedéseinek megelőzése, kialakulásuk esetén megfelelő kezelése, a kórokozók bejutásának megelőzése. A baktériumok bejutásának megelőzéséhez elengedhetetlen az alapvető higiéniai szabályok betartása, az emlő tisztán tartása, szoptatás előtti lemosása, a rendszeres kézmosás, az újszülött tisztán tartása.

 

A megelőzésben szerepet játszanak továbbá az alábbiak.

 

Helyes szoptatástechnika: a helyes szoptatástechnika, és az, hogy az újszülött ehhez megfelelő testhelyzetben legyen, alapvetően fontos; így tud a mell teljesen kiürülni, és az újszülött megfelelő táplálékhoz jutni. Szoptatás alatt az emlő masszírozása is segíti a tejmirigyek kiürítését.

 

Az emlők rendszeres és teljes kiürítése: a tejmirigyek rendszeres és teljes kiürítését segíti a váltakozó emlőkből történő szoptatás (hol az egyikből, hol a másikból), és az újszülött által ki nem szívott tej fejése.

 

Kényelmes melltartó viselése: az emlőgyulladás megelőzését segíti a kényelmes, laza, jól szellőző melltartó viselete.

 

Borogatás alkalmazása: a tejmirigyek kiürülését segíti a szoptatás előtti meleg vizes borogatás. Szoptatást követően az emlő hideg borogatása segít a gyulladás csökkentésében.

 

Az emlők edzése: az emlők edzését már a terhesség idején el kell kezdeni. Ehhez frottír- vagy vászontörölközővel dörzsölje mellét a terhesség utolsó 2-4 hetében naponta többször 1-2 percig, és ezt követően kenje be zsíros krémmel.

KULCSSZAVAK
emlőgyulladás  |   szoptatás  |   mell  |   tejcsatorna  |   szoptatás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít