egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A serdülőkor (más néven: pubertás) olyan életszakasz, amikor a gyermek szervezetében fizikai és érzelmi változások jelzik a közeledő felnőtté válást. Ebben az élettanilag fontos időszakban alakulnak ki a másodlagos nemi jellegek, és a szervezet felkészül az utódnemzés lehetőségére is.

 

A serdülés fiúknál általában 9-14 éves korban kezdődik, és 16-18 éves korban zárul.

 

Serdülőkori testi változások fiúknál

Serdülőkorban az agyban található agyalapi mirigy („biológiai óra”) hatására fokozott mértékben termelődnek a nemi hormonok, fiúknál főként a tesztoszteron, amelyek kialakítják a jellegzetes testi változásokat. A serdülés normál lefolyásában a nemi hormonok mellett szerepet játszanak a pajzsmirigyhormonok, a növekedési hormon és a mellékvesekéreg hormonjai is.

 

A nemi jellegek fejlődését foglalja össze a Tanner-féle osztályozás:

 

1. stádium (9-10 éves kor felett): nincs (prepubertás)

 

2. stádium (11 év): szeméremszőrzet megjelenése, herezacskó és here megnagyobbodik

 

3. stádium (13 év): hang mélyül, hímvessző mérete megnagyobbodik

 

4. stádium (14 év): akne (pattanások), hónaljszőrzet megjelenése, hímvessző megvastagodik, a pénisz makkja megnagyobbodik

 

5. stádium (15 év): arcszőrzet megjelenése, felnőtt külső nemi szervek

 

A serdülőkori testi változások egyik legszembetűnőbb része a növekedés. A legerőteljesebb növekedés átlagosan 13-14 éves korban figyelhető meg. Ilyenkor hirtelen megnőnek a kezek és a lábak, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a különböző mozgások összeegyeztetését. A fiúk kényelmetlenül érezhetik magukat, ügyetlennek tűnhetnek. A testsúly növekedése mellett ilyenkor az izmok is tovább fejlődnek, kialakul a férfias testalkat. Emellett erősödik a testfelszíni szőrzet, megjelenik a nemi szőrzet: általában először a lábakon és a végbélnyílás körül, majd az egész testen megfigyelhető a változás. Utoljára a mellkason és az arcon fejlődik ki a testszőrzet.

 

További testi változások serdülőkorban:

 

 • verejtékmirigyek fokozottabb működése, erősebb izzadságszag;
 • bőr és a haj zsírosodása, pattanások megjelenése;
 • pénisz és a herék növekedése (serdülőkor alatt érik el a felnőtt méretüket);
 • mutálás, vagyis a hang fokozatos mélyülése a gégefő megnagyobbodása miatt;
 • mellkas térfogatának növekedése;
 • agyvelő súlyának növekedése (kb. 1350 grammra).

 

Ebben az időszakban fiúknál gyakori a sokszor irányíthatatlanaz erekció, ami a serdülőkor teljesen normális velejárója. Az ejakuláció képessége ezt követően pár évvel később alakul ki. Serdülőkorban természetes jelenség a spontán magömlés is, ami jellegzetesen esti időszakban történik. Okozhatja szexuális álom vagy valamilyen péniszt ingerő tárgy (lepedő, takaró) is.

 

Serdülőkori lelki változások fiúknál

A serdülés kisebb-nagyobb mértékben pszichológiai értelemben vett fejlődési krízissel is jár. Ekkorra tehető a felnőtt identitás kialakulása: a kamasz elszakad a gyermekkorától, csökken a szülők – és általában a felnőttek – befolyása, miközben felerősödik a kortársak hatása. A serdülő magatartásában ilyenkor gyermeki és felnőttes vonások egyaránt megtalálhatók. Az identitás kialakulásának életszakasza általában a húszas évek elejére fejeződik be.

 

Serdülőkori lelki változások lehetnek:

 

 • túlérzékenység;
 • figyelemzavar;
 • feladattudat gyengülése;
 • mások iránti érdeklődés fokozódása;
 • saját vélemény, ízlés kialakítása;
 • önmegfigyelés, önalakítás igénye.

 

Korai és késői serdülés

Korai nemi érésről (pubertás praecox) fiúknál akkor beszélünk, ha a serdülőkor jelei 9 éves kor előtt jelentkeznek. Ilyenkor előfordulhat, hogy az egyes testi változások önmagukban jelentkeznek (pl. szeméremszőrzet), de megjelenhet a serdülés összes stádiuma is. Ezekben az esetekben a fejlődés általában gyorsabban lezajlik, amire azért kell figyelmet fordítani, mert a hátterében betegség is állhat.

 

Késői serdülésről fiúknál akkor beszélünk, ha 14 éves korig nem kezdődik meg vagy nagyon elhúzódik a serdülés.

 

A késői serdülés oka lehet:

 

 • hormonális zavar,
 • genetikai zavar,
 • alkati tényező.

 

A serdülés folyamatát késleltetheti az intenzív, versenyszerű sportolás, a rossz szociális helyzet vagy krónikus betegség. A problémák kivizsgálása gyermekendokrinológus feladata. Korai serdülés esetén terápiaként olyan készítmények alkalmazhatók, amelyekkel a pubertás leállítható, majd később, a megfelelő életkorban újra beindítható.

 

A serdülőkori élet kockázatai

A serdülőkorban bekövetkező testi-lelki változások következtében ebben az életkorban gyakoribb a különböző élvezeti szerekkel történő kísérletezés, például a dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás. Amennyiben jelen vannak különböző társadalmi kockázati tényezők is, akkor magasabb a valószínűsége annak, hogy a kísérletezés idővel problémás szerhasználattá alakul.

 

Ebben az életkorban továbbá megugrik az öngyilkosság kockázata, illetve a különböző közlekedési balesetek előfordulása is.

 

Szexualitás

A serdülőkori változások eredményeként a kiskorú gyermekek testileg készen állnak a szexuális életre, de ez nem jelent egyúttal lelki érettséget is.

 

A szexualitás nagyon fontos örömforrás, de vannak benne lépcsőfokok, melyeket nem érdemes átugrani. Ideális esetben a nemi élet fokozatosan indul, a fiatalok mély és intim kapcsolatban fedezik fel a kölcsönös gyönyör természetét, ami jó kezdet a tartós, egészséges építő kapcsolatok kialakítása és a későbbi kiegyensúlyozott magánélet, családi élet szempontjából.

 

A meggondolatlanul, alkalmatlan körülmények között, mély és kölcsönös vonzalom nélkül bekövetkező aktusok kiábrándítók lehetnek, és a korai rossz élmények, a csalódás kihathat a későbbi szexuális életre, ami libidócsökkenéshez és az örömre való képesség elvesztéséhez vezethet.

 

A nem megfelelő szexuális védekezés következtében szexuális úton terjedő betegségek is jelentkezhetnek, illetve nem kívánt terhesség is létrejöhet.

 

Lásd még:

 

Szexuális egészség

Biztonságos szex

Férfi libidó

Férfi nemi szervek

 

A fokozott érzékenység vagy éppen a kockázatkereső magatartás miatt a serdülő fiatalok sok türelmet, támogatást, megértést igényelnek. Ha serdülő gyermekével kapcsolatban aggodalmai vannak, vagy tanácstalan arra nézve, hogyan rendezhetné a kialakult családi konfliktusokat, kérje gyermekpszichológus vagy gyermeknevelési tanácsadó segítségét!

KULCSSZAVAK
pubertás  |   kamaszkor  |   tesztoszteron  |   nemi érés  |   libidó  |   gyermekendokrinológus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít