egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A férfiak és nők egymástól különböző nemi szervei biztosítják az elsődleges nemi jelleget. Az elsődleges nemi jelleg a magzati fejlődés során különül el, míg a másodlagos nemi jelleg a nemi érés (pubertás) idején, a nemi hormonok hatására alakul ki.

 

A férfi szaporodási szervrendszert (ivarrendszer) alkotó nemi szervek szexuális funkciót töltenek be (férfi nemi hormonok kiválasztása, spermium képzése és ürítése), valamint lehetővé teszik a vizelet ürítését a szervezetből. A férfi ivarrendszer külső- és belső nemi szervekből áll.

 

Külső férfi nemi szervek

A külső férfi nemi szervek – a herezacskó és a hímvessző – a testüregen kívül helyezkednek el.

 

A külső férfi nemi szervek az alábbi részekből állnak

 

 • Herezacskó: a hasüregen kívül, a test középvonalában a medencecsont előtt található, lehetővé téve a herék számára az ideális, alacsonyabb hőmérsékletet a spermiumképzéshez.
 • Hímvessző (pénisz): hengeres képződmény, melynek szivacsos állománya képes megtelni vérrel (erekció), így nemi izgalom hatására megmerevedik, s alkalmassá válik a női hüvelybe történő behatoláshoz és a herékben termelődő hímivarsejtek bejuttatására az ondóvezetéken és a húgycsövön keresztül. A hímvesszőben haladó húgycsövön keresztül ürül ki a vizelet is a szervezetből.
  • Makk (glans): a hímvessző idegekkel és erekkel gazdagon átszőtt, tölgyfa terméséhez hasonlító alakú elülső része, amelynek testhez közelebbi végét egy barázda választja el a hímvessző többi részétől. A makk nem keményedik meg a nemi izgalom hatására, hanem képlékeny marad, ami elősegíti a hüvelybe történő behatolást.
  • Fityma: a makkot fedő vékony bőr (előbőr), amely a hímvessző csúcsán visszahajlik a makk mögé. Többnyire csak fiúgyermekek esetében borítja be teljesen a makkot, az idősebbeknél csak a makk felét vagy még kisebb részét fedi. Egyes kultúrákban hagyomány a fityma csecsemőkorban történő eltávolítása (körülmetélés, circumcisio).
  • Húgycsőnyílás: a hímvessző makkjának csúcsán található nyílás, amelyen keresztül a spermiumok kilövellnek, valamint a vizelet a külvilágba távozik.

 

A külső férfi nemi szervek működése

A hímvesszőt két, egymás mellett elhelyezkedő barlangos test, valamint egy, a húgycsövet körülvevő szivacsos test alkotja. Nemi izgalom hatására a hímvessző verőerei kitágulnak, a véráramlás fokozódik, és a beáramló vér feltölti a szivacsszerű állományt. A beáramló vér mennyiségének növekedésével a hímvessző vénái hozzápréselődnek a szivacsos testeket borító erős inas lemezhez, így a vénák átmérője csökken. E két folyamat eredményeként több vér jut a hímvesszőbe, azonban kevés áramlik onnan ki, melynek hatására a hímvessző megnő és megmerevedik. Az ily módon össze nem nyomhatóvá, nem hajlíthatóvá vált hímvessző alkalmas arra, hogy a női hüvelybe hatoljon. A makkon számtalan idegvégződés található, melyek ingerlésének hatására magömlés (ejakuláció) következik be: a spermiumokat és az ondóváladékot tartalmazó ondó kilövell a húgycsövön keresztül. Egy-egy nemi aktus során körülbelül 3 ml ondó ürül, amelyben – egészséges férfiak esetében – 200 millió spermium található. Az erekció oldódása a kis artériák összeszűkülésével kezdődik, majd megnyílnak a kis vénák, hogy elvezessék a felgyülemlett vérmennyiséget.

 

Kapcsolódó tartalom: Szexuális egészség, Férfi intim higiénia, Szexuális zavarok férfiaknál, Késői megömlés, Korai magömlés

 

Belső férfi nemi szervek

A hímivarsejteket a herék termelik és a mellékherék tárolják, illetve továbbítják. Az ondóvezeték izmos fala segít az ondó kilövellésében, míg a prosztatában kerül kapcsolatba a húgycső és az ondóvezeték.

 

A belső férfi nemi szervek az alábbiak:

 

 • here: a hasüregen kívül, a herezacskóban helyet foglaló, nagyobb szilva méretű, páros szerv, feladata a nemi hormonok termelése és a spermiumképzés;
 • mellékherék: a here hátsó részében kanyargó vezetékek, amelyeknek a spermiumok érésében, tárolásában és továbbításában van szerepük;
 • ondóvezetékek: a mellékherénél vastagabb falú, kb. 45 cm hosszú, kevésbé kanyargós, izmos csövek, melyek a mellékhere és a prosztata között szállítják a spermiumokat;
 • ondóhólyag: tömlőszerű páros mirigy, mely a húgyhólyag alatt, a prosztata közvetlen közelében helyezkedik el, és az ondófolyadék képzésében van szerepe;
 • prosztata (dülmirigy): dudoros, tömlőszerű, gesztenye nagyságú páros mirigyes szerv a kismedencében, amely körbeveszi a húgycső középső részét, és váladékot termel.

 

A belső férfi nemi szervek felépítése és működése

 

A herék feladata a fajfenntartáshoz szükséges hímivarsejtek (spermiumok) termelése és termékenyítőképes állapotban tartása, valamint a tesztoszteron termelése. A herék a hasüregen kívül, a herezacskóban, a hasfal különböző rétegeiből képződött burkokban találhatók. Állományuk ék alakú korongokra (herelebenykék) oszlik. A hímivarsejtek fejlődése a herelebenykékben zajlik, amelyek szabálytalanul összegöngyölt csövekből állnak, kanyargós csatornákban végződnek és a herecsatornácskába torkollanak.

 

A mellékhere félhold alakzatban öleli körül a herét. A mellékhere fejében a herékből érkező, 12-14 elvezető herecsatornácska található, amelyek egyesülnek, majd a mellékhere főjáratában folytatódnak. E járat fala a mellékhere testébe érve izmos falú csővé alakul. Az ondóvezeték horog alakzatban visszahajolva ered a mellékhere farkából. Az ondóvezetékek a herezacskót elhagyva bejutnak a kismedencébe, leszállnak a medence oldalfalán, majd a húgyhólyag és a végbél között tovább haladnak és átfúrják a prosztatát. Az ondóhólyag rövid kivezető csöve egyesül az ondóvezetékkel, így ondókilövellő csatornává alakul. Az ondóhólyag feladata olyan váladék termelése, amelynek hatására az ondó (sperma) az ürítését követően rövid időre megalvad. Emellett a váladék fruktózban is rendkívül gazdag, mely tápanyagként szolgál a spermiumok számára.

 

A prosztata közvetlenül a húgyhólyag alatt, a végbél előtt helyezkedik el, lefelé tekintő csúcsa a medencefenékkel közvetlenül érintkezik. A húgycső fentről lefelé áthalad rajta. Az ondóvezeték és az ondóhólyag kivezető csövének egyesüléséből keletkezett ondókilövellő csatornák hátulról nyomulnak be a prosztatába, és nagyjából annak közepénél két nyílással érik el a húgycsövet. A prosztatában a simaizmok között mirigyek helyezkednek el, amelyek hormonális hatásra olyan lúgos váladékot termelnek, amely hígítja a spermát, elősegíti a spermiumok mozgását és semlegesíti a hüvely savas kémhatását. A mirigyek tág járatai tárolják a megtermelt váladékot, amelynek mennyisége nemi izgalom hatására megnő. A prosztata izomzata az ejakuláció során fontos az ondó kilövelléséhez, a felszínét borító idegvégződéseknek pedig az orgazmus kialakulásában van szerepük.

 

Kapcsolódó tartalom: Prosztataproblémák, Ondóvezeték-lekötés, Herevisszér-tágulat, Mellékhere-gyulladás, Rejtett here, Herecsavarodás

 

Férfi másodlagos nemi jelleg

A másodlagos nemi jelleg a nemi érés (pubertás) idején alakul ki a nemi hormonok hatására. A serdülés során a testmagasság nő, a test alakja, mérete megváltozik, beindul a szőrnövekedés, valamint a szervezet reprodukciós képességre tesz szert érése során. Az élet későbbi szakaszában a nemi hormonok tartják fenn a másodlagos nemi jelleget. Szemben a nőkkel, a férfiak izomzata és csontváza erőteljesebb. A férfiak testalkatát keskeny csípő és széles váll jellemzi, testfelszíni szőrzetük dúsabb, és a vastagabb hangszálak miatt a hangjuk mélyebb, mint a nőké.

 

Kapcsolódó cikk: Serdülőkor fiúknál, Pubertas praecox, Fiúgyermekek ivarszervi elváltozásai

KULCSSZAVAK
herezacskó  |   here  |   mellékhere  |   hímvessző  |   pénisz  |   ondó  |   spermium  |   hímivarsejt  |   prosztata
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít