egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Gyermekeknél és felnőtt férfiaknál előforduló elváltozás, melyre jellemző, hogy fokozott hasi nyomás hatására a here vénás érhálózata kitágul. A bal oldali here vénás hálózata a vesevénákba, a jobb oldali here vénás hálózata a nagy hasi vénába torkollik. A bal oldali here vénás elvezetése sokkal hosszabb utat jelent.

 

A vékony, sovány alkat, a kötőszöveti gyengeség nagyobb arányban vezet a bal oldali here visszértágulatához. A jobb oldali here vénás elvezetésének zavara valamilyen hasi térfoglaló folyamat kompressziós (nyomó) hatásából is keletkezhet. A herevisszér-tágulat nem jár impotenciával. Lehet fájdalmas, de a páciensek általában inkább kellemetlen, húzó jellegű heretáji érzésről számolnak be.

 

A herevisszér-tágulat tünetei

A herevisszér-tágulat az esetek többségében tünetmentes, de fájdalmassá is válhat. Jellemzően aszimmetria alakul ki: az érintett oldali here kisebb, a herezacskó azonban nagyobb lehet, és kellemetlen, húzó, elnehezült érzés jelentkezhet a herezacskóban.

 

Provokáló hatásra – mint például meleg, megerőltetés, sportolás, hosszabb állás – megjelenhetnek a tünetek, melyek fekvő helyzetben normalizálódhatnak. A herevisszér-tágulat a herék süllyedéséhez, meddőséghez vezethet.

 

A herevisszér-tágulat lehetséges okai

A herevisszér-tágulat kialakulása általában alkati okokra vezethető vissza. Genetikai tényezők hajlamosítanak rá, ezért családi halmozódás is előfordulhat. Néha a vese- vagy  hashártya mögötti daganat is okoz gyorsan növekvő herevisszér-tágulatot. Megjegyzendő, hogy sok férfinak van herevisszér-tágulata, de ez nem minden esetben igényel kezelést, főleg az enyhébb esetekben.

 

Ha a nyomás megemelkedik a herevénákban (herevisszerekben) – elsősorban hasprésnél vagy hosszan tartó álló helyzet miatt –, akkor a vénás vér a here felé is áramlik (90%-ban a bal oldalon), ami a here körüli vénák tágulatához vezethet. 

 

A here vénás hálózata összefüggő vénás gombolyag. A vénákban az ún. vénabillentyűk biztosítják a vénás vér áramlásának megfelelő irányát. Ha hibásan működik a billentyű, és a vér nem tud a nagyobb gyűjtővénákba áramlani, akkor a herevénák szintjén marad, ahol nagyobb kiöblösödéseket képez, és így  a herevénák kitágulnak.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha herevisszér-tágulatra jellemző tüneteket észlel,  keresse fel háziorvosát vagy a területileg illetékes urológiai ambulanciát!

 

Abban az esetben, ha valaki fél évig sikertelenül próbálkozik gyermeknemzéssel, a lehetséges okok között a herevisszér-tágulatra is gondolni kell.

 

A herevisszér-tágulat diagnosztizálása és kezelése

A szakorvos (urológus) megtekinti a heréket és megkéri a pácienst, hogy köhögjön, így az emelkedett hasűri nyomás hatására látványosabb lehet az elváltozás. A pontos diagnózis felállítását segíti az ultrahangvizsgálat.

 

Tünetmentes esetben, ha a nemzőképesség változatlan, nincs szükség kezelésre. Abban az esetben viszont, ha a tágulat növeli a herék hőmérsékletét és belső nyomását, kialakulhat meddőség vagy a hormontermelés zavara – ilyenkor javasolt a herevisszér-tágulat kezelése.

 

A műtéti forma lehet zárt és nyílt. Zárt (laparoszkópos) műtét során lekötik a herét ellátó visszereket. A nyílt forma során lágyéki feltárásból végzik a beavatkozást, ami egyszerűen végezhető műtét, de nagyobb a kiújulás esélye.

 

Alternatív beavatkozás során radiológiai módszerekkel történő elzárás is lehetséges, melynek során a herét ellátó vénákat elzárják (embolizálják), ez azonban hazánkban még nem elterjedt módszer.

 

Mit tehet herevisszér-tágulat esetén?

Kifejezetten fontos a gyakori, rendszeres hereönvizsgálat! A vizsgálatot álló testhelyzetben kell végezni. A tágulat jele lehet az aszimmetria, a dudor megjelenése és a fájdalom jelentkezése. Az aszimmetria normál esetben is észlelhető, de célszerű figyelni, hogy a nagyságbeli eltérés növekszik-e.

 

Ha az önvizsgálat során kellemetlen érzést, kemény – de akár puha – tapintatú csomót, esetleg fájdalmat, vagy a két here közti szokatlan méretbeli eltérést észlelünk, forduljunk urológus szakorvoshoz.

 

Herevisszér-tágulat gyermekkorban

A herevisszér-tágulat gyermekeknél is előfordulhat, tünetei gyakorlatilag megegyeznek a felnőttkorban észlelt tünetekkel. Leggyakrabban tünetmentes, de jelentkezhet heretáji, húzó jellegű fájdalom, illetve aszimmetrikus eltérés. Kezelése műtéti úton történhet. Fontos, hogy a gyermekkori herevisszér-tágulat is a nemzőképesség csökkenéséhez vezethet, ezért javasolt a gyermekurológiai ambulancia felkeresése.

KULCSSZAVAK
herevisszér-tágulat  |   meddőség  |   herevisszér  |   herezacskó  |   önvizsgálat  |   húzó érzés a herében
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít