egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az adenomiózis (adenomyosis corporis uteri) idült (krónikus), jóindulatú megbetegedés, amely során a méh belső nyálkahártyája (endometrium) átterjed a méhizomzatba (myometrium). A rendellenesen megtapadó és a környezetüket behálózó nyálkahártyasejtek miatt sérül a méh izomzata. Hasonló folyamat játszódik le endometriózisban is a kismedencei, illetve a távolabbi szerveken. Az adenomiózis általában a késői termékeny életszakaszban alakul ki, a menopauzát követően már nem jellemző az előfordulása.

 

Az adenomiózis típusai

Az adenomiózis megjelenési formái az alábbiak lehetnek:

 

  • adenomiózis interna: a méhizomzatot átszövő nyálkahártya a valódi méhnyálkahártyával közvetlen összeköttetésben áll;
  • intramurális adenomiózis: az endometriumszigetek az izomfalban mélyen, a valódi méhnyálkahártyától elkülönítve alakulnak ki;
  • adenomiózis externa: a méhnyálkahártya-szigetek a méh hashártyaborítása alatt helyezkednek el.

 

Az adenomiózis főbb tünetei

A betegség fő tünete az erős és tartós alhasi/deréktáji fájdalommal, elhúzódó, bő vérzéssel járó menstruáció, aminek oka, hogy a méh nem képes kellő mértékben összehúzódni. Nőgyógyászati vizsgálat során a méh nyomásérzékenységet mutathat, a szexuális együttlét során fájdalom jelentkezhet. Az adenomiózis tünetei nem specifikusak, hasonló tüneteket mutathatnak egyéb betegségek is (mióma, endometriózis). Igen ritkán előfordul, hogy az adenomiózis nem okoz panaszokat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha erős és tartós alhasi fájdalommal, elhúzódó vérzéssel járó menstruációt tapasztal vagy szexuális együttlét során fájdalmat érez, forduljon nőgyógyász szakorvoshoz, mert lehetséges, hogy adenomiózis vagy egyéb betegség áll a tünetek hátterében.

 

Az adenomiózis kiváltó okai

Az adenomiózis kiváltó oka ismeretlen. Megjelenésének valószínűségét növelheti a veleszületett kötőszöveti gyengeség; hajlamosító tényezőként közrejátszhatnak hormonális változások (terhesség, többszöri szülés), sebészeti beavatkozások (többszöri terhességmegszakítás, méhkaparás), valamint a méhnyálkahártya kiterjedt vagy többszöri gyulladása.

 

Az adenomiózis lehetséges szövődményei

Az adenomiózis megnehezítheti a teherbeesést, mivel a méhnyálkahártya-gócok akadályozhatják a pete beágyazódását. A betegség megnöveli a méhen kívüli terhesség, a spontán vetélés és a koraszülés kockázatát. A szülés folyamán szövődmények – fájásgyengeség, a magzat beilleszkedésének rendellenessége, vérzés – léphetnek fel a károsodott méhizomzat elégtelen működése miatt.

 

Az adenomiózis diagnosztizálása

Az adenomiózis kórismézése a kórelőzmény, a tünetek és panaszok, a fizikális (nőgyógyászati) vizsgálat, valamint az ultrahangvizsgálat eredménye alapján történik. A diagnózis felállítását nehezíti, hogy klinikai tünetei nem specifikusak, és a betegség gyakran társul egyéb kórképekkel (pl. mióma, endometrium karcinóma, endometrium megnagyobbodása). A betegség pontos azonosítását segíti a hüvelyi ultrahangvizsgálat, az MRI és az adenomiózisra is jellemző jelzőanyag (CA-125) mérése. A diagnózist a méhizomzatból biopsziával kinyert szövetminta vizsgálata támasztja alá. A biopsziát sebészeti beavatkozás (laparotómia vagy laparoszkópia) során vagy méhtükrözés (hiszteroszkópia) mellett végzik el.

 

A diagnosztikai vizsgálatok fontos eleme az adenomiózis egyéb állapotoktól és betegségektől – például endometriózis, mióma – történő elkülönítése.

 

Az adenomiózis kezelése

A kezelés megtervezésekor a kezelőorvos figyelembe veszi a beteg jövőbeni gyermekvállalási szándékát, életkorát és azt, hogy a panaszok milyen mértékben rontják az életminőséget. Javasolhatnak nem-szteroid gyulladásgátló szereket (pl. ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók) a fájdalom kezelésére. A hormonkészítményekkel (fogamzásgátló tabletták) szabályozható a menstruációs vérzés és a fájdalmak, azonban a kezelés abbahagyását követően a panaszok kiújulhatnak. Súlyosabb esetekben szóba jöhet a méh eltávolítása, ami történhet „kulcslyuk” technikával végzett sebészeti eljárás (laparoszkópia) vagy hagyományos hasi műtét (laparotómia) formájában.

 

Az adenomiózis a menopauza után gyakran magától megszűnik.

 

Az adenomiózis megelőzése

Az adenomiózis megelőzésére nincs mód, mivel a betegség kialakulásának hátterében álló okok nem pontosan ismertek.

 

Az adenomiózis várandósság idején

Az adenomiózis egyik fő szövődménye a teherbeesés nehézkessége vagy az arra való képtelenség (meddőség). Fontos tudni azonban, hogy az adenomiózis és a gyermekvállalás képessége nem zárja ki egymást, vagyis a betegség nem feltétlenül jár meddőséggel. Ha a teherbe esés nehézségekbe ütközik, javasolt meddőségi szakrendelés felkeresése.

KULCSSZAVAK
adenomyosis corporis uteri  |   endometriosis  |   endometrium  |   méhnyálkahártya  |   myometrium  |   meddőség  |   spontán vetélés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít