egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A méhtükrözés során egy vékony, merev falú optikai eszközt (hiszteroszkópot) vezetnek fel a hüvelyen és a méhnyakcsatornán át a méhűrbe.

 

Az eszköz segítségével jól látható a méh belső felszíne, a méh alaki elváltozásai, kóros növedékei, valamint a petevezetékek szájadékai is. Emellett nemcsak diagnosztikai, de terápiás alkalmazása is van a méhtükrözésnek: egyes elváltozások eltávolíthatók az eszköz segítségével.

 

A méhtükrözés okai

A vizsgálat számos panasz esetén segíthet a diagnózis felállításában. Többek között használják a meddőség és a vérzészavarok hátterében álló okok kivizsgálásában is.

 

A női meddőség kivizsgálása során az anatómiai, illetve fizikális rendellenességek feltárása ad lehetőséget, például:

  • anatómiai okok: pl. a petevezeték elzáródása, méhüregi összenövések;
  • endometriózis (amely összenövéseket, letapadásokat eredményez);
  • a méhnyálkahártya jóindulatú elváltozásai (polipok);
  • a méh jóindulatú izomdaganata (leiomióma);
  • a méh veleszületett fejlődési rendellenességei.

 

Vérzészavarok esetén is szükség lehet méhtükrözéses vizsgálatra, mert mind a jóindulatú, mind a rosszindulatú daganatok (pl. méhtestrák) okozhatnak visszatérő vérzészavarokat.

 

A méhtükrözést legtöbb esetben kiegészítik szövettani mintavétellel, az egészségügyi küretből származó kaparékot, illetve a gyanús képletekből vett biopsziát minden esetben szövettani feldolgozásra küldik.

 

A méhtükrözés menete

A méhtükrözést nőgyógyászati és altatóorvosi kivizsgálás előzi meg. Ez a vizsgálat egynapos sebészeti beavatkozásnak számít, azaz a műtét előtt hat órával már nem szabad enni és inni. A műtétet altatásban vagy bódításban végzik.

 

A hüvelyen át a méhűrbe vezetett hiszteroszkóp segítségével jól láthatóvá válik a méh ürege, megtekinthetők az anatómiai viszonyok, esetleges rendellenességek, illetve ha gyanús elváltozást lát az orvos (pl. polipot, miómát, egyéb szövetburjánzást), az eszköz segítségével mintát vesz, vagy akár el is távolítja azt.

 

Amennyiben a beavatkozás szövődménymentes, a beteg a műtét után pár órával otthonába távozhat. A műtét után két-három hétig a nemi élet, az ülőfürdő, illetve a tamponhasználat a fertőzések megelőzése érdekében kerülendő.

 

A méhtükrözés esetleges szövődményei

Mint minden beavatkozás során, úgy méhtükrözés esetén is ritkán előfordulhat szövődmény (pl. a méhfal sérülése, felszálló fertőzés, esetleg utóvérzés). Ha a műtét utáni időszakban az alábbi tünetek jelentkeznek, mihamarabb forduljon kezelőorvosához, vagy kérjen segítséget háziorvosától:

 

  • erős fájdalma van, amelyet a szokásos fájdalomcsillapítók nem enyhítenek;
  • súlyos vérzése van (gyakran kell cserélnie az egészségügyi betétet);
  • élénkvörös vért vagy vérrögöket lát a betéten;
  • bűzös hüvelyváladék jelentkezik (fertőzés miatt);
  • láz esetén.
KULCSSZAVAK
hiszteroszkópia  |   nőgyógyászat  |   vérzészavar  |   meddőség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít