egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hüvelyi vérzés az esetek nagy részében teljesen ártalmatlan – sőt, nagyon is fontos és természetes folyamat. A kiegyensúlyozott menstruációs ciklus a női szervezet megfelelő hormonális működését jelzi, és megkönnyíti a teherbeesés tervezését is. Előfordulhat azonban a menstruációs cikluson kívüli vérzés is, melynek okát minden esetben fel kell deríteni.

 

A női nemi ciklus

Az egészséges női nemi működés ciklikus jellegű. Egy-egy ciklus során egy petesejt megérése, majd kilökődése és – megtermékenyülés hiányában – a szervezetből való ürülése zajlik. A nem megtermékenyített petesejt a ciklus alatt felépült méhnyálkahártyával együtt a hüvelyen keresztül vérzés kíséretében ürül, ezt nevezzük menstruációnak.

 

A menstruációról és kísérő tüneteiről bővebben itt olvashat.

A cikluskövetésről bővebben itt olvashat.

 

Pontos és rendszeres ciklus esetén is előfordulhat vérzés két menstruáció között. Ennek számtalan megjelenési formája lehet: az alig észrevehető folttól, a pecsételésen át egészen az erős ciklusközi vérzésig.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A cikluson kívüli vérzés általában veszélytelen, de hátterében sok minden állhat. Ritka esetekben súlyos betegséget is jelezhet, különösen, ha többször is előfordul, ezért kivizsgálása mindenképpen ajánlott.

 

Ha hirtelen fellépő és intenzív a tünet, vagy várandósság idején jelentkezik, azonnal hívja orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi nőgyógyászati ügyeletet!

 

A változókor után jelentkező vérzés szinte mindig intő jel, és orvosi kontrollra van szükség, melynek sürgőssége az intenzitástól is függ.

 

Forduljon minél hamarabb orvoshoz akkor is, ha az ürült vér nagyobb vérrögöket tartalmaz.

 

A cikluson kívüli hüvelyi vérzés lehetséges okai

A hormonális fogamzásgátlás megkezdésékor gyakran jelentkeznek vérzészavarok: a nők mintegy fele tapasztal vérzést ciklusa közben, többnyire a menstruáció után két héttel, melyet a hormonszint változása (csökkenése) okoz. Egy-két hónapig ez normális jelenség, de ha három hónapnál tovább tart, érdemes felkeresni egy nőgyógyász szakorvost, mert hátterében súlyos fertőzés vagy betegség is állhat.

 

A cikluson kívüli vérzés további okai az alábbiak lehetnek:

 

  • idegen test (méhen belüli, akár nem hormontartalmú fogamzásgátló eszköz);
  • a vagina sérülése (pl. tamponhasználat, szexuális aktus miatt);
  • életmódbeli változások (pl. étrend megváltozása);
  • a méhnyak és a méh rendellenességei;
  • méhnyakgyulladás.

 

A cikluson kívüli hüvelyi vérzés diagnosztizálása

A kezelőorvos (nőgyógyász) gondosan kikérdezi a pácienst a panaszokkal kapcsolatban. A diagnosztizálás magában foglalja a hasi- és a hüvelyi vizsgálatot, valamint a hüvelyen keresztül végzett ultrahangvizsgálatot, illetve szükség lehet laboratóriumi vizsgálatokra és további képalkotó eljárásokra (hasi ultrahang, CT, MR).

 

Ezen túlmenően a diagnosztikus módszert a beteg életkora és kórelőzménye határozza meg. Fontos kizárni a fertőzés és a terhesség lehetőségét, ennek érdekében kenetvétel és terhességi próba is történik. A nőgyógyászati küretnek (méhkaparás) fontos szerepe van a diagnózis felállításában és a tünet kezelésében is.

 

A cikluson kívüli hüvelyi vérzés kezelése

40 éves kor alatt lehetőség szerint a gyógyszeres kezelés ajánlott, valamint szóba kerülhet méhen belüli fogamzásgátló eszköz. Ha a gyógyszeres kezelés nem eredményes, és a hüvelyi vérzés abnormális mértékű, a méhkaparás lehet a megfelelő diagnosztikus és gyógyító eljárás, amit 40 éves kor felett kötelező elvégezni, elsősorban az ebben a korban gyakrabban előforduló jó- és rosszindulatú méh- és méhnyaki daganatok tisztázása érdekében.

 

A küret során eltávolítják a méh nyálkahártyáját, az esetleges polipokat, majd szövettani feldolgozásra küldik. Ha a méhkaparék szövettani vizsgálata hormonelváltozásra utal, a ciklus gyógyszeres visszaállítása javasolt; ha rosszindulatú daganat megléte igazolódik, a megoldás a méh részleges vagy teljes eltávolítása sebészi úton, kiegészítve a nőgyógyászati protokoll szerinti egyéb kezelésekkel (pl. sugárkezelés).

 

Amennyiben a rendellenes méhvérzést fertőzés vagy gyulladás okozza, antibiotikumos kezelés javasolt.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Termékenység,

Női nemi szervek,

Szexuális egészség.

 

KULCSSZAVAK
ciklus  |   vérzés  |   terhesség  |   menopauza  |   nőgyógyászati betegségek  |   fogamzásgátlás  |   menstruáció  |   abortusz  |   vetélés  |   PCOS  |   endometriózis  |   mióma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít