egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nőgyógyászati küret (méhkaparás) az egyik leggyakoribb nőgyógyászati kisműtét. A jóindulatú és a rosszindulatú méhnyálkahártya-elváltozások diagnosztizálására és/vagy kezelésére alkalmazott egynapos sebészeti eljárás.

 

Küretre leggyakrabban vérzészavar hátterében álló okok felderítése miatt lehet szükség: az esetek nagy részében 45 év felett, perimenopauzában vagy posztmenopauzában kialakuló kórképek miatt (pl. petefészek-daganat, policisztás ovárium szindróma, méhtestrák, hormonzavarok stb.), valamint mióma- és méheltávolító műtét előtt, a rosszindulatúság kizárása érdekében.

 

 

A küret alkalmazásának okai

 

Rendellenes méhvérzés vagy gyógyszerekre nem reagáló bő menstruációs vérzés esetén a beavatkozás diagnosztikus célú, mivel a tünetek hátterében számos ok (pl. gyulladás, méhnyálkahártya-polip, a hormonrendszer zavara, daganat stb.) állhat.

 

Rosszindulatú (malignus) vagy rosszindulatú elváltozást megelőző (premalignus) állapot gyanúja esetén szövettani mintavétel céljából alkalmazott beavatkozás, mióma- és méheltávolító műtétek előtt a rosszindulatú kórfolyamat kizárása miatt végzik.

 

A beavatkozást a spontán vetélés befejezéseként is végzik (műszeres befejezés) a visszamaradt terhességi szövet méhűrből történő eltávolítása céljából.

 

 

Teendők és események nőgyógyászati küret előtt

 

Nőgyógyászati kivizsgálás után, a műtét előtt altatóorvosi vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy van-e bármilyen ellenjavallata az altatásnak. A beavatkozás előtt vérvételre, vizeletvizsgálatra, EKG-ra, nőgyógyászati ultrahangvizsgálatra és egyéb kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet.

 

A műtét napján éhgyomorra szükséges érkezni (a műtét reggelén nem szabad sem enni, sem inni).

 

 

Nőgyógyászati küret alatti események

 

A beavatkozás történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. A beavatkozást végző orvos a hüvely fertőtlenítése után az ún. Hegar-eszközzel kitágítja a méhszájat, és tompa küretkanállal manuálisan eltávolítja a méhnyálkahártya azon részét, amit szövettani vizsgálatra továbbküld. Ennek eredménye kb. két hét alatt készül el, a további teendőket a szövettani lelet határozza meg.

 

 

Nőgyógyászati küret utáni események és teendők

 

A nőgyógyászati küret egynapos sebészeti beavatkozás, azaz általában, szövődménymentes esetben a beteg a műtét után – pár órás megfigyelést követően – otthonába távozhat, és másnap folytathatja mindennapos teendőit. A nagyobb megterhelést még 3-4 napig érdemes kerülni.

 

A szexuális élethez csak kb. két hét múlva javasolt visszatérni (a gyulladásos szövődmények megelőzése érdekében). Nem ajánlott az ülőfürdő, a tamponhasználat, valamint a hüvelyöblítés sem 2-3 hétig, szintén a fertőzések elkerülése érdekében. A teljes gyógyulás után 4-6 héttel válik esedékessé a nőgyógyászati kontrollvizsgálat.

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

 

Amennyiben a beavatkozás után a következő tünetek közül bármelyiket tapasztalja, azonnal forduljon kezelőorvosához:

 

  • erős vérzés (10-20 percenként kell cserélni a betétet),
  • vérrögök találhatók a hüvelyből távozó vérben,
  • láz,
  • hasi görcs, amely tartós és erős,
  • súlyosbodó fájdalom, ami nem múlik fájdalomcsillapító bevételére sem,
  • bűzös váladék távozása a hüvelyből.

 

 

A nőgyógyászati küret lehetséges szövődményei

 

Amennyiben az egészségügyi küret után a fenti tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon kezelőorvosához. Leggyakrabban fertőzés (méhűri gyulladás) alakulhat ki, amelynek további veszélyes szövődménye lehet a kismedencére való terjedés. A gyulladás tünete lehet pl. a véres hüvelyi folyás, hőemelkedés, láz, alhasi fájdalom.

 

Előfordulhat utóvérzés is, valamint ritkán Asherman-szindróma (méhen belüli hegesedés, összenövések), amely műtéti úton kezelhető.

KULCSSZAVAK
küret  |   nőgyógyászati küret  |   kaparás  |   méhkaparás  |   menopauza  |   méhnyálkahártya  |   vérzészavar  |   mióma  |   Hegar-eszköz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít