egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A sikeres fogamzásra a legideálisabb időszak a peteérés napja. Az egy éven belüli spontán teherbe esés esélye rednszeres szexuális együttlét esetén 80-90 százalék. Ahhoz, hogy egy nő teherbe essen, a hímivarsejtnek (spermiumnak) meg kell termékenyítenie a női ivarsejtet (petesejtet).

 

A megtermékenyítéshez a spermiumnak és a petesejtnek találkoznia kell, vagyis egy időben egy helyen kell lenniük. A spermiumok élettartama akár 48 óra is lehet, ezért akkor is bekövetkezhet a megtermékenyülés, ha a petesejt még nincs a petevezetékben, amikor a spermium megérkezik oda.

 

A petefészekben havonta egyszer érik petesejt. A peteérés körülbelül 14 nappal a következő menstruáció első napja előtt történik. A peteérést követő kb. 24 órában van a legnagyobb esély a sikeres megtermékenyítésre.

 

A peteérést követően a petesejt lassan halad lefelé a petevezetékben. Amennyiben ebben az időszakban szexuális együttlét történt magömléssel, akkor nagy valószínűséggel a petesejt a petevezetékben megtermékenyül. Ezt követően a már a megtermékenyített petesejt (zigóta) halad tovább a méh felé. A zigóta 5-7 napon keresztül vándorol, miközben folyamatosan osztódik. Eközben a méh felkészül a beágyazódásra. Kialakul a terhességi nyálkahártya, azaz a méhet bélelő megvastagodott nyálkahártya.

 

A fogantatást követően megemelkedik az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje a nő vérében. Ennek hatására a méhnyálkahártya elkezd felépülni, megnő a méh és a mell vérellátása, a méh izmai ellazulnak, hogy helyet adjanak az egyre növekvő magzatnak.

 

Ha a petesejt nem megtermékenyített, akkor a nő havi ciklusában a méh nyálkahártyájával együtt távozik a menstruáció során.

 

Terhességre utaló jellemző tünetek:

 

  • hányinger, hányás,
  • émelygés,
  • a menstruáció kimaradása.

 

Lásd még: Várandósság jelei és Termékenység

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fogamzás pár hónap után sem következik be, érdemes orvoshoz fordulni. Meddőséget akkor diagnosztizál az orvos, ha a pár több mint egy éve próbálkozik sikertelenül. Ha a nő 35 évesnél idősebb, akkor ez az időszak 6 hónapra csökken. 

 

Lásd még: 

 

Meddőség nőknél

Meddőség férfiaknál

 

Teendők a sikeres fogantatás érdekében

A nemi ciklust követve kiszámítható a peteérés pontos időpontja. A sikeres fogamzás érdekében a peteérést megelőző 1-2 napban javasolt a szexuális együttlét. A nő és partnere egyaránt ügyeljen egészsége megőrzésére, figyelje az étrendjét és az életmódját. Megfontolandó életmódbeli és egészségügyi tényezők lehetnek az alábbiak.

 

 

Életmód: fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és a rendszeres, de nem megerőltető testmozgás.

 

Testsúly: amíg az elhízás és a kóros soványság csökkenti, addig az ideális testtömeg növeli a teherbe esés valószínűségét.

 

Dohányzás: a dohányzás jelentősen csökkenti a teherbe esés valószínűségét, illetve terhesség alatt káros a magzatra!

 

Alkohol: a mérsékelt alkoholfogyasztás nem befolyásolja a teherbe esés valószínűségét, azonban a terhesség alatt bármilyen mennyiségű alkohol fogyasztása káros a magzatra. Lásd még: Magzati alkoholszindróma

 

Stressz: a túl sok stressz megváltoztathatja a hormonok szintjét. Ezért is fontos, hogy mindenki megtalálja a számára legjobb stresszkezelő módszert. Szükség esetén vegye igénybe szakember segítségét a stresszhatások csökkentése érdeklben!

 

Kapcsolódó tartalom: Megtermékenyülést segítő életmódjavaslatok

 

Kockázatok a kor előrehaladtával

Az anya életkora (főleg 40 év felett) és így a késői gyermekvállalás komoly kockázatot jelent egyes rendellenességekre. A harmincas évek vége felé közeledő anyáknál gyakoribb a méhen kívüli terhesség. A terhességi magas vérnyomás, a terhességi cukorbetegség, valamint a császármetszéssel történő szülések is gyakoribbak az anyai életkor előrehaladtával.


Ha szeretne teherbe esni, de aggasztja az egészségi állapota, vagy konkrét betegsége van, illetve ha korábban bármilyen rendellenességgel született gyermeke, keresse fel kezelőorvosát.

 

Ajánlott tartalom: Családtervezés

KULCSSZAVAK
terhesség  |   teherbeesés  |   terhesség jele  |   megtermékenyítés  |   fogamzás  |   fogantatás  |   peteérés  |   hormonok  |   zigóta
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít