egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Magas vérnyomás a terhességek 6-10%-ánál jelentkezik, és általában a szülés után magától rendeződik. Hasonlóan a „hétköznapi” magasvérnyomás-betegséghez, a várandósok esetében is a 140/90 Hgmm feletti vérnyomást tekintjük kórosnak.

 

A betegség többnyire nem jár tünetekkel vagy rosszulléttel, de minden esetben komolyan kell venni, mert súlyosabb állapot, a preeklampszia előjele is lehet, illetve hozzájárulhat a magzat fejlődésének elmaradásához vagy egyéb terhességi szövődmények kialakulásához.

 

A terhességi magas vérnyomás főbb típusai

  • krónikus magas vérnyomás: terhesség előtt már meglévő magas vérnyomás;
  • terhesség kiváltotta magas vérnyomás: a terhesség 20. hete után diagnosztizált magas vérnyomás;
  • preeklampszia: a terhességi magas vérnyomás súlyosabb formája, ami érintheti pl. a vesét, májat, agyat is.

 

A terhességi magas vérnyomás tünetei

A terhességi magas vérnyomásnak nincs jellemző tünete, általában a várandósgondozáskor végzett rutinvizsgálatok során derül rá fény.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A várandósság alatti nőgyógyászati vizsgálatok során rutin szűrővizsgálat a vérnyomás ellenőrzése, mivel a kezeletlen magas vérnyomás káros hatással lehet a magzatra nézve. Nem szükséges külön orvoshoz fordulni a kismértékű, terhesség indukálta magas vérnyomás esetén, a kismamát ellátó szülész-nőgyógyász szakorvos szükség esetén kezeli a kialakult magas vérnyomást.

 

A terhességi magas vérnyomás kialakulásának okai

A terhességi magas vérnyomás kialakulásának pontos oka nem teljesen ismert. Bármelyik terhességnél előfordulhat, azonban nagyobb az esély az alábbi esetekben:

 

  • korábbi terhességnél előforduló preeklampszia,
  • közeli hozzátartozónál előforduló preeklampszia,
  • krónikus vesebetegség vagy cukorbetegség,
  • 40 év feletti életkor,
  • túlsúly,
  • ikerterhesség.

 

A terhességi magas vérnyomás szövődményei

A terhességi magas vérnyomás ronthatja a méhlepény vérkeringését, így a magzat oxigén- és tápanyagellátása csökkenhet, melynek következtében éretlenül vagy alacsony súllyal jöhet világra. A kezeletlen betegség továbbá növeli a terhességi cukorbetegség, a méhlepényleválás, a koraszülés és a halvaszületés kockázatát.

 

A magas vérnyomás általában a születés után pár héttel megszűnik, azonban az érintetteknél a későbbiekben nagyobb eséllyel alakul ki magasvérnyomás-betegség.

 

A terhességi magas vérnyomás diagnosztizálása

A vérnyomást a várandósság alatti rutin nőgyógyászati vizsgálatok alkalmával mindig ellenőrzik egyszerű vérnyomásméréssel.

 

A terhességi magas vérnyomás kezelése

A terhességi magas vérnyomás kezelése függ a vérnyomás értékeitől, a magzat korától, a tünetektől és a kockázattól. A kismértékű vagy közepesen magas vérnyomást alacsony kockázat esetén nem feltétlenül szükséges kezelni. A folyamatos ellenőrzés, nyomon követés azonban nagyon fontos a súlyosabbá válás, illetve a preeklampszia megelőzése érdekében.

 

A nemzetközi ajánlások szerint a terhességi magas vérnyomás gyógyszeres kezelésére 150/95 Hgmm fölötti átlagértékek esetén van szükség, kockázat esetén 140/90 Hgmm fölött.

 

A terhességi magas vérnyomás megelőzése

A terhességi magas vérnyomás kialakulásának esélyét – csakúgy, mint a terhességtől függetlenül kialakuló magas vérnyomást – is lehet csökkenteni az egészséges életmód kialakításával még a várandósságot megelőzően. A meglévő rizikónövelő társbetegségek megfelelő kezelésével és karbantartásával megelőzhető a terhességi magas vérnyomás súlyos formájának kialakulása.

 

Magas vérnyomás a terhesség előtt

Amennyiben a magasvérnyomás-betegségére gyógyszert szed, és szeretne gyermeket vállalni, egyeztessen szülész-nőgyógyász szakorvossal a gyógyszeres terápia esetleges módosításáról.

 

Amennyiben a magas vérnyomása miatt gyógyszert szed, és időközben kiderül, hogy várandós, mindenképpen keressen fel szakorvost, mert szükség lehet a gyógyszer leváltására vagy adagjának módosítására.

KULCSSZAVAK
terhesség  |   várandósság  |   magas vérnyomás  |   terhességi magas vérnyomás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít