egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az emberi méltósághoz való jog azt jelenti, hogy az egészségügyi ellátás során a beteg emberi méltóságát tiszteletben kell tartani, valamint a betegen kizárólag az ellátáshoz szükséges beavatkozások végezhetők el, továbbá a beteg ellátása során szeméremérzetére tekintettel ruházata csak a szükséges időre és szakmailag indokolt mértékben távolítható el. Itt említhető meg az is, hogy a beteget csak méltányolható okból és indokkal lehet várakoztatni.

 

A beteg az ellátás során korlátozható jogainak gyakorlásában, de csak indokoltan, a törvényben meghatározott mértékben és módon.

 

korlátozó intézkedéseket főszabály szerint a kezelőorvos rendelheti el. Kivételt képeznek ezalól azok a fekvőbetegosztályok, ahol nincs állandó orvosi jelenlét, ott a korlátozó intézkedést a szakápoló is elrendelheti. Erről azonban az illetékes orvost jóváhagyás céljából értesíti. Az elrendelt korlátozó intézkedést jóváhagyása esetén az orvosnak jogszabályban meghatározott időközönként felül kell vizsgálnia a korlátozó intézkedés elrendelésének jogszerűségét. A korlátozás csak addig tarthat, amíg az elrendelés oka fennáll. A pszichiátriai betegek esetében elrendelt korlátozó intézkedésről a területileg illetékes betegjogi képviselőt haladéktalanul értesíteni kell.

 


 A betegjogok további főbb csoportjai:

 

 

KULCSSZAVAK
betegjog  |   emberi méltósághoz való jog
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít