egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Amikor a közbeszédben felmerül a hospice-palliatív ellátás, nagyon gyakran társítják azzal, hogy ott csak daganatos betegek lehetnek. Ez azonban nincs így – számos olyan egyéb előrehaladott és súlyos krónikus betegség lehet, amely indokolttá teszi a hospice-ellátást.

 

Hospice-ellátásban részesülhet minden olyan személy, aki kuratív (gyógyító jellegű) kezelésben már nem részesül, és/vagy beleegyezik a további gyógyító jellegű kezelések felfüggesztésébe, a várható túlélési idejük pedig 6–12 hónap vagy kevesebb. Ilyen betegségek például: ALS, végstádiumú szisztémás autoimmun betegek, AIDS-betegek, daganatos betegek, végstádiumú szív- és tüdőbetegek stb. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy gyógyító jellegű kezelésben már nem, de palliatív kezelésben a betegek részesülhetnek. Egyes intézményekben rendszeresen felülvizsgálják a beteg állapotát, és ha alkalmas arra, hogy otthon folytatódjon az ellátása, akkor otthonába engedik. Ritkán előfordulhat olyan is, hogy a beteg állapotában javulás tapasztalható, netán felmerül a gyógyító kezelés lehetősége, ilyen esetekben a hospice-ellátás felfüggeszthető.

 

Az ellátás mindenki számára ingyenes, hiszen valamennyi embert megillet a békés végnapok joga.

 

Bekerülés a hospice-ellátásba

Az ellátás történhet intézményesített formában, hospice-otthonban, hospice-palliatív kórházi osztályon vagy a beteg otthonában, otthoni ellátás keretében, valamint vannak egyéb ellátási formák is, pl. ambuláns kezelés, nappali ellátás.

 

A bekerülés módja az ellátás típusától függően eltérhet, emellett ellátónkként is előfordulhatnak különbségek. A hospice-ellátást a beteg, esetleg törvényes képviselője/hozzátartozója, a beteg kezelőorvosa vagy a beteg háziorvosa is kezdeményezheti.

 

Az otthoni ellátást háziorvos rendelheti el szakorvosi javaslatra (onkológus szakorvos, palliatív orvos vagy egyéb illetékes szakorvos). Amennyiben intézményi ellátást igénye merül fel, a kórházban található hospice-palliatív osztályos felvételhez szükség lehet háziorvosi beutalóra. Egyéb hospice-intézménybe történő felvételhez nem feltétlenül szükséges a háziorvosi beutaló.

 

Ami minden ellátási forma esetén kiemelten fontos: olyan kórházi dokumentáció (pl. zárójelentés), amely igazolja, hogy a betegnek olyan súlyos betegsége van, amely indokolttá teszi a hospice-ellátást.

 

Mind az otthoni, mind pedig az intézményi ellátást kezdeményezheti a beteg, esetleg fel is veheti a kapcsolatot az ellátóval – mivel azonban a hospice-ellátás egy csapat munkája, ezért a háziorvosnak és a kezelőorvosnak is fontos szerepe van az ellátásban.

 


Vonatkozó jogszabály:

  • 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről
  • 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól
  • 20/1996. (VII. 26.) NM rendelet az otthoni szakápolási tevékenységről
KULCSSZAVAK
hospice  |   hospice-ellátás  |   hospice-palliatív ellátás  |   hospice-ellátók  |   hospice-ellátás díja  |   hospice-ba kerülés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít