egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fibróma gyakori, kötőszöveti burjánzással kialakuló jóindulatú, ártalmatlan elváltozás. Eltávolítása akkor válik indokolttá, ha zavaró vagy sérülékeny helyen van, illetve ha esztétikai problémát okoz.

 

A fibróma több altípusát különböztetjük meg: lehet kemény vagy lágy, leggyakrabban a bőrön jelenik meg, de kialakulhat a csontokon vagy a belső szerveken is.

 

Legtöbbször kis méretű (2 mm-nél kisebb) nyeles bőrkinövés. A színe változó (lehet a bőr színével megegyező, illetve barnás vagy lilás színezetű is), a felszíne sima és egyenetlen is lehet, a formája kerek vagy hosszúkás. Laikus számára megkülönböztetése az egyéb bőrkinövésektől nehéz, ezért érdemes bőrgyógyásznak megmutatni, különösen, ha az elhelyezkedése miatt zavaró, könnyen sérül, irritációnak van kitéve.

 

A fibróma főbb megjelenési formái

A fibróma bárhol előfordulhat, azonban leggyakrabban ott jelenik meg, ahol a bőrt rendszeres dörzsölés éri: a szemhéjon, a nyakon, a hónaljban, az emlők alatt, az ágyékon, a combon.

 

A fibróma külleme jellegzetes: színe a bőr színével megegyező árnyalatú vagy annál sötétebb, barna. Barázdált vagy egyenletes felszínű, puha vagy kemény tapintatú, szabálytalan alakú kocsányos növedék, amely a bőr felszínéhez vékony, keskeny nyéllel csatlakozik. A fibrómák többnyire a környező szövettől jól elhatárolódnak, könnyen elmozdíthatók. Előfordulhat az is, hogy több fibróma csoportosan helyezkedik el.

 

A fibrómák mérete nem szokott változni, és attól sem kell tartani, hogy rosszindulatúvá válik.

 

A fibróma fájdalommentes, és nem okoz tüneteket. Ugyanakkor ha olyan helyen van, ahol a ruha vagy az ékszer dörzsöli, beleakad vagy megsérti, a fibróma beszakadhat, fájhat és vérezhet. A nyele körül megcsavarodhat, ilyenkor az elváltozás begyulladhat, bevérezhet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Új bőrkinövés esetén mindig érdemes bőrgyógyászt felkeresnie!

 

A fibróma eltávolítása csak akkor indokolt, ha esztétikai problémát okoz, vagy zavaró helyen van, és irritációnak vannak kitéve. Ilyen esetekben akaratlanul is megsérthetjük. Ennek következtében megcsavarodik, és a nyélben futó erek elzáródhatnak, ami gyulladást, bevérzést okozhat.

 

Ha növekedést tapasztal, szintén célszerű felkeresni a bőrgyógyászát.

 

A fibróma lehetséges okai

A férfiak és nők érintettsége azonos, és a fibróma jellemzően 30 éves kor után alakul ki. Akiknél egy fibróma már megjelent, azoknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki újabb elváltozások az életkor előrehaladtával.

 

Az elváltozás kialakulásának mechanizmusa nem ismert pontosan, de megjelenésében feltehetően szerepet játszanak az alábbiak:

 

  • öröklött tényezők,
  • a bőrfelület gyakori irritációja,
  • súlyfelesleg,
  • cukorbetegség (főleg 2-es típusú),
  • a bőr idősödése,
  • várandósság.

 

A fibróma szövődményei

A fibrómának a megcsavarodásán vagy véletlenszerű leszakadásán kívül más szövődménye nincs, rosszindulatúan nem fajul el.

 

Szövődmény az eltávolítása után sem szokott jelentkezni, rendszerint nyom nélkül gyógyul, mivel a bőrrel összeköttetésben lévő nyél vékony. Nagyon ritkán előfordulhat kisebb vérzés, vagy fagyasztása esetén az érintett területen érzéskiesés, pigmentációs zavar vagy szőrtelenség, illetve fokozott hegképződés jelentkezhet.

 

A fibróma diagnosztizálása

A fibróma külseje nagyon jellegzetes, diagnózisa fizikális vizsgálat, megtekintés alapján történik. A fibrómák a szemölcsöktől és más jóindulatú bőrelváltozásoktól a vékony, kis nyéllel különböztethetők meg leginkább, amellyel a bőrhöz kapcsolódnak.

 

A fibróma – a laikusok számára – könnyen összetéveszthető az uszodaszemölccsel, amely szintén gyakori és fájdalmatlan elváltozás, de a fibrómával ellentétben vírusos eredetű fertőzés, amely viszkethet.

 

A fibróma kezelése

Ritka esetekben a fibrómák maguktól leeshetnek. Ha a fibróma elhelyezkedés miatt vagy esztétikailag zavaró, keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati rendelőt, és kérjen segítséget.

 

A fibróma eltávolítása helyi érzéstelenítéssel történik (kisebb kinövés esetén még ez sem mindig szükséges), és teljesen fájdalommentes. A fibróma helye a legtöbb esetben heg nélkül gyógyul, így az esetek jelentős többségében nyom nélkül távolítható el.

 

Fibróma eltávolítására többféle eljárás áll rendelkezésre:

 

  • a kinövés lefagyasztása,
  • hagyományos sebészeti beavatkozás: speciális ollóval vagy szikével,
  • lézeres úton (szén-dioxid-lézerrel),
  • elektrosebészeti úton (jellemzően elektrokauterrel).

 

Utóbbi módszert leégetésnek is nevezik, mert a rádiófrekvenciás eszköz elpárologtatja a kinövést, illetve az eszközzel vágni is lehet, így a fibróma levágható a bőrről.

 

Az eltávolítás után az érintett területen valószínűleg fedőkötést kell viselni, és egy-két napig óvni kell a víztől. A fibróma az eltávolítása után kiújulhat, vagyis előfordulhat, hogy idővel újból szükség lesz a beavatkozásra.

 

Fontos, hogy nem szabad házilag kísérletezni a fibrómák eltávolításával, mert erősen vérezhetnek vagy elfertőződhetnek!

 

A népi gyógyászatban ismert természetes módszerek, például a teafaolaj vagy almaecet használatának hatásosságára nincs tudományos bizonyíték.

 

Már kis bőrkinövések kezelését is bízza orvosra!

 

A fibróma megelőzése

A fibróma kialakulását nem lehet megelőzni. Akinek egyszer már volt fibrómája, annak javasolt a nyaklánc és a szoros, dörzsölő ruházat viselésének kerülése.

 

KULCSSZAVAK
bőrelváltozás  |   bőrkinövés  |   kötőszövet  |   hajlat  |   dörzsölés  |   irritáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít