egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A megfelelő szájápolás kulcsfontosságú a fogak egészségének megőrzéséhez. Helyesen tisztított fogak és íny mellett sokkal kisebb a fogszuvasodás vagy a fogínygyulladás kialakulásának esélye.

 

Ajánlott legalább napi két alkalommal, reggel és este fogat mosni, alkalmanként legalább 2 percen keresztül. A fogmosásra lehetőleg ne közvetlenül étkezés után kerüljön sor – különösen magasabb savtartalmú ételek fogyasztása után. Ilyenkor érdemes körülbelül egy órát várni: ennyi időre van szüksége a nyálnak, hogy közömbösítse a savak hatását a szájüregben, és a fog külső rétege, a zománc visszanyerje keménységét.

 

A megfelelő szájhigiéné fenntartásához többféle eszköz is rendelkezésre áll:

 

  • kézi fogkefe,
  • elektromos fogkefe,
  • fogkrém,
  • szájzuhany,
  • fogselyem,
  • fogköztisztító kefe.

 

Szempontok a fogkefe kiválasztásához

Ha a fogorvos nem rendelkezik másképp, puha vagy közepesen kemény sörtéjű fogkefét érdemes választani, ez ugyanis tisztít, de kíméli az érzékeny területeket. Minél kisebb a fogkefe feje, annál könnyebben lehet vele elérni a hátsó, nehezen tisztítható területeket.

 

Az indikátoros, vagyis színjellel ellátott fogkefe segít élettartamának meghatározásában: a szín kopásából pontosan látszik, hogy az eszköz cseréjének mikor jött el az ideje. Vannak fogkefék, ahol teljesen eltűnik a szín, máshol pedig a sörte feléig kopik – ez a jel arra, hogy a fogkefe cserére szorul.

 

Fontos! A fogkefe típusától függetlenül 3-4 havonta javasolt a fogkefe cseréje.

 

Megfelelő fogmosási technika mellett nincs jelentős különbség az elektromos és a kézi fogkefe között, ugyanolyan jól tisztít mindkét típus. Az elektromos fogkefék kétségtelen előnye azonban, hogy kevesebb ügyesség kell a használatukhoz, kevésbé kell figyelni a helyes technikára, ugyanis a fogkefe mozgása elvégzi a munka nagy részét.

 

Megfelelő fogkefehasználat

Minden fogkefetípus esetében alapvető, hogy valamilyen fogmosási rend szerint kell használni, nehogy kimaradjon egy-egy tisztítandó terület. Van, akinek kényelmesebb fognegyedenként (bal felső, bal alsó, jobb felső, jobb alsó) haladni, mások szeretnek egy-egy fogsor valamelyik oldalán (külső, belső vagy rágófelszín) végigmenni – ez teljes mértékben egyéni döntés.

 

A lényeg, hogy megfontoltan történjen a tisztítás, ellenkező esetben ugyanis szinte biztosan kimarad egy-egy terület (leginkább a hátsó részeken), ami fogszuvasodáshoz vagy fogínygyulladáshoz vezethet.

 

Kézi fogkefe használatánál a fogak oldalán körülbelül 45 fokban döntve az íny irányába körkörös mozdulatokkal kell haladni a fogakon. Az alapos tisztításhoz minden fog minden oldalán 4-6 mozdulatot kell tenni.

 

Ínygyulladás esetén, valamint a fogak belső felszínén alkalmazható a „sepregető” mozdulat: a fogkefét az ínyre helyezve, a fog rágófelszínre felé kell forgatni a fogkefe fejét, kisepregetve a káros anyagokat a fog és az íny találkozási pontjánál lévő résből.

 

A klasszikus „sikáló” mozdulat kerülendő, ez ugyanis inkább káros, mintsem tisztító hatású. Mosás közben kerülendő a nagy erőkifejtés is, inkább több, finom mozdulat ajánlott.

 

Lényeges, hogy fogmosás során nemcsak a fog, hanem a fogíny és a nyelv is tisztítandó (az íny és a nyelv érintése, mosása). Sok esetben a nyelven maradt baktériumok okoznak kellemetlen érzést vagy leheletet. Számos termék áll rendelkezésre kifejezetten a nyelv tisztítására, azonban a fogkefe is teljesen megfelel a célra.

 

Szempontok a fogkrém kiválasztásához

A legtöbb forgalomban lévő fogkrém teljes mértékben megfelelő, így amennyiben a fogorvos nem rendelkezik másként, bátran lehet válogatni közöttük. A fogkrémből nem szükséges nagy adagot alkalmazni fogmosáskor: elég egy borsónyi a fogkefe fejére.

 

A fluoridtartalmú fogkrémek jó hatással vannak a fogzománcra, segítenek megerősíteni a fogat, és a fogérzékenységet is csökkenthetik. Egyedül azokkal a fogkrémekkel érdemes óvatosan bánni, amelyek dörzsölő hatású adalékanyagot tartalmaznak: egyes aktív szenet tartalmazó fogkrémek például – amelyeket fehérítő hatásuk miatt alkalmaznak – károsíthatják a fogzománcot.

 

Fogselyem használata

A fogselyem segítségével hatékonyan tisztíthatók azok a fogak közötti területek is, ahová a fogkefe nem ér el. Mindenképpen érdemes megtanulni a használatát, hiszen a legtöbb szuvasodás a fogközökben indul el – ezeket ráadásul észrevenni is nehezebb.

 

A fogselyem használata igényel némi gyakorlatot. Két ujjra érdemes stabilan feltekerni úgy, hogy az ujjak között 1-2 cm szabad selyemrész marad. Ezt követően finom, reszelő mozdulatokkal kell bevezetni a selymet két fog közé, majd rásimítani az egyik fog oldalára, és egy mozdulattal kihúzni a fogak közül. Ennek során egy pattanó hangot hallhatunk, amikor a selyem átbukik a fogak szorosabban érintkező részén.

 

Amennyiben túl nagy erővel próbáljuk a fogak közötti kontaktponton átjuttatni a selymet az íny irányába, könnyen túlszaladhat a selyem (a legtöbben emiatt a kellemetlen tapasztalat miatt hanyagolják a használatot). Erre megoldás a finom, reszelő mozdulat. A fogorvos segíthet elsajátítani a helyes technikát.

 

Szájzuhany

A szájzuhany nagy nyomáson vizet juttat az ínyre és a fogakra, hatékonyan tisztítva a fogközöket és a fog–íny találkozási pontot, erősítve az ínyt. Különösen hatékony eszköz, ha valakinek fogszabályzója, hídpótlása vagy implantátuma van.

 

Szájvizek használata

A szájvizek nem helyettesíthetik a megfelelő fogápolást, azonban kiegészítőként hasznosak lehetnek a nehezen elérhető területeken lévő baktériumok és szennyeződés eltávolításához. Használatuk ínygyulladás esetén vagy szájsebészeti műtéteket követően kifejezetten ajánlott.

 

Bizonyos szájvizeket – elsősorban a klórhexidin-tartalmúakat – csak kúraszerűen, rövid ideig szabad alkalmazni, hosszabb távú használatuk ugyanis fogelszíneződést okozhat.

 

Fogköztisztító kefe használata

Ha a fogak között nagyobb rés van, vagy az íny visszahúzódott, nehézségbe ütközhet a fogközök alapos tisztítása. Ilyen esetekben a fogorvos ajánlhatja fogköztisztító kiskefe használatát, amely a fogközökbe bevezetve, majd kihúzva hatékonyan tünteti el a lepedéket és a baktériumokat.

 

Kapcsolódó tartalom: Fogorvosi elllátás

KULCSSZAVAK
fogtisztítás  |   fogmosás  |   fogselyem  |   fogkefe  |   fogápolás  |   fogszuvasodás  |   ínygyulladás  |   szájápolás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít