egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hörgőtükrözés során az orvos a légcsövön keresztül bevezetett, optikával ellátott, kb. 35-40 cm-es fémcsövön  (bronchoszkópon) keresztül megvizsgálja a légutakat, a látható hörgőrendszert. A vizsgálatot diagnosztikus és/vagy terápiás célból végzik el. A vizsgálat alatt az orvos számtalan képet és videót készít, valamint lehetősége van szövettani mintavételre is (biopszia) a pontosabb diagnózis érdekében.  A diagnosztikus vizsgálatokhoz rugalmas eszközt használnak, azonban ha terápiás célból végzik vagy biopsziát terveznek (pl. nagy mennyiségű vérzés a tüdőben, idegentest), merev eszközzel történik a beavatkozás.

 

A hörgőtükrözés célja

A hörgőtükrözést leggyakrabban valamilyen tüdőelváltozás diagnosztizálására használják:

 

 • akut és krónikus tüdőbetegségek diagnosztizálása,
 • a tüdő vagy a légutak fertőzéses eredetű gyulladásának azonosítása,
 • tüdőbiopszia tumorgyanús betegekben,
 • idegentest, nyákdugó eltávolítása,
 • beszűkült légút tágítása,
 • egyes tüdőt érintő állapotok (pl. vérzés) és betegségek kezelése.

 

Előkészületek a beavatkozás előtt

A bronchoscopiát helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzik, az utóbbit főként gyermekkorban. Az előkészületek során az orvos tájékoztatja a beteget a hörgőtükrözés előtti utolsó étkezés időpontjáról, valamint a beavatkozáshoz szükséges gyógyszerekről. A beavatkozás előtt 8 órával általában már semmilyen étel vagy ital nem fogyasztható, illetve fontos, hogy a véralvadásgátló gyógyszereket néhány nappal a hörgőtükrözés előtt el kell hagyni az orvos utasításai szerint.

 

A vizsgálat előtt a kivehető fogpótlásokat és az egyéb eszközöket (kontaktlencse, hallókészülék) szükséges eltávolítani.

 

Hörgőtükrözés előtt

A beteget lefektetik a vizsgálóasztalra, majd csatlakoztatják a monitort, ami érzékeli a beteg szívverését, vérnyomását és szaturációját. Ezután nyugtató hatású gyógyszert adnak intravénásan, mely segít a betegnek ellazulni a hörgőtükrözés alatt. A gyógyszertől álmosnak, bágyadtnak érezheti magát. Végül érzéstelenítő gélt vagy sprayt használnak a garat és a felső légutak érzéstelenítésére, ezzel csökkentve a hörgőtükrözés alatti köhögést és öklendezést.

 

Hörgőtükrözés alatt

A bronchoszkópot a szájon vagy az orron keresztül lassan vezetik le a torokba, majd a hangrésen keresztül érnek le a légcsőbe. (A vizsgálat alatt a beteg magától tud lélegezni, nincs szükség légzéstámogatásra.) A hörgőtükrözés ugyan kellemetlen beavatkozás, de fájdalommal nem jár normál esetben. Ha mégis fájdalmat érzékel, azt szükséges jelezni a vizsgálatot végző orvosnak.

 

Hörgőtükrözés után

A hörgőtükrözés után néhány órás megfigyelésre van szükség a beteg biztonsága érdekében, ezután viszont elhagyhatja a kórházat. Ezalatt előfordulhat, hogy a beteg zsibbadást érez a torkában vagy a nyelvében, ami a kapott helyi érzéstelenítő miatt van és néhány óra alatt elmúlik. Ételt és italt kizárólag a zsibbadás elmúlása után szabad fogyasztani a félrenyelés elkerülése miatt.

 

A vizsgálat után néhány napig előfordulhat torokfájás, izomfájdalmak a vállban, mellkasban, valamint köhögés, ami kezelés nélkül gyógyul.

 

A hörgőtükrözés lehetséges szövődményei

A hörgőtükrözés szövődményei igen ritkák, és általában enyhe problémát okoznak. Gyakrabban fordulnak elő azonban, ha a tüdő szövetei roncsoltak, vagy betegség miatt gyulladt a tüdő állománya. Ilyen, ritkább szövődmények lehetnek:

 

 • Vérzés – gyakrabban fordul elő, ha biopsziás mintavételre is sor kerül, ám az esetek számottevő részében enyhe fokú és kezelés nélkül rendeződik.
 • Légmell – ha a hörgőtükrözés során megsérül a légút, a levegő a mellüregbe kerül, a tüdő összeesését eredményezve. Ebben az esetben előfordulhat, hogy kórházi ellátásra lesz szükség a szövődmény elhárításához.
 • Átmeneti láz – viszonylag gyakori szövődménye a hörgőtükrözésnek, önmagában nem jelent fertőzést, így kezelésre sincs szükség.

 

Azonnal keresse fel kezelőorvosát, amennyiben:

 • magas láz jelentkezik a vizsgálat után több mint 24 órával;
 • fokozódó, nem múló mellkasi fájdalmat érez;
 • légzési nehezítettséget tapasztal;
 • több mint egy evőkanálnyi vért köhög fel.

 

A hörgőtükrözés eredményei

A beavatkozás után az orvos általában 1-3 nap elteltével újra megvizsgálja a beteget, ismerteti a vizsgálat eredményeit. Megbeszélik a további kezelési lehetőségeket, és hogy milyen egyéb vizsgálatok szükségesek. Abban az esetben, ha biopsziás mintavétel történt, annak kiértékeléséhez több időre van szükség. A minta speciális előkészítést és patológus szakorvos általi vizsgálatot igényel, így  az eredményekre hosszabb időt kell várni.

 

KULCSSZAVAK
bronchoszkóp  |   endoszkópia  |   biopszia  |   légutak  |   tüdő
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít