egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A cisztás fibrózis öröklődő genetikai betegség. Fő tünete a légző- és emésztőszervrendszerben felhalmozódó nyák, mely visszatérő légúti fertőzéseket és emésztési problémákat okoz. Jelenleg hazánkban minden 4000. ember szenved tőle.

 

Fontos, hogy a cisztás fibrózist minél korábban – még a tünetek megjelenése előtt – kezeljék, mert így megelőzhető vagy késleltethető az elváltozások kialakulása. Időben történő diagnosztizálás esetén a betegség jól kezelhető, megfelelő terápia mellett a beteg babák a későbbiekben teljes körű életet élhetnek.

 

A cisztás fibrózis tünetei

A cisztás fibrózisban szenvedők tüneteinek súlyossága széles skálán mozog. A betegség leggyakrabban csecsemő- vagy gyermekkorban kezdődik. A tünetek a szervrendszerek progresszív károsodása miatt idővel súlyosbodnak.

 

A cisztás fibrózis tünetei csecsemőknél az alábbiak lehetnek:

 

 

Ritkán, enyhe esetben előfordulhat, hogy csak felnőttkorban derül fény a betegségre. Ekkor általában a meddőség (infertilitás), visszatérő tüdőgyulladás, visszatérő hasnyálmirigy-gyulladás keltheti fel a cisztás fibrózis gyanúját.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Magyarországon a cisztás fibrózis az újszülöttkori kötelező szűrések közé tartozik, melyet minden Magyarországon született újszülöttön elvégeznek (bővebben: Anyagcsere-betegségek szűrése csecsemőkorban).

 

Amennyiben felnőttként a cisztás fibrózis tüneteit észleli magán, vagy családjában előfordult már cisztás fibrózis, keresse fel háziorvosát további vizsgálatok elvégzése céljából.

 

A cisztás fibrózis kialakulásának okai

A cisztás fibrózis veleszületett fejlődési rendellenesség, nem lehet „elkapni” és nem alakul ki magától a későbbiek folyamán. Kialakulását egy génhiba okozza (ún. CTFR – cystic fibrosis transmembrane conductance regulator gene), melynek a sejtek só- és vízháztartás szabályozásában van szerepe. Hibás gén esetén ez a funkció károsodik, emiatt halmozódik fel a sűrű nyák a légutakban és az emésztőszervrendszerben. A gén mutációja azonban nemcsak egyféle lehet – a mutáció fajtájától függ a betegség súlyossága és lefolyása.

 

A cisztás fibrózis akkor öröklődik, ha mindkét szülő legalább hordozója a betegségnek és a gyermek mindkettőjüktől ezt a hibás gént örökli – hordozó szülők esetén erre az esély 25%. Amennyiben az egyik szülő beteg, a másik hordozó, a beteg gyermek születésének esélye 50%.

 

A cisztás fibrózis lehetséges szövődményei

A cisztás fibrózisban szenvedők esetén nagyobb eséllyel alakulnak ki bizonyos társbetegségek, szövődmények.

 

A cisztás fibrózis szövődményei az alábbiak lehetnek:

 

 • csontritkulás (osteoporosis) – biszfoszfonát nevű gyógyszerek bizonyos esetben segíthetnek;
 • cukorbetegség (diabetes) – inzulin és speciális étrend lehet szükséges;
 • légmell (pneumothorax) – jellemzően felnőttkori tünet, mely fájdalommal és légzési nehézséggel jár;
 • májproblémák;
 • termékenységi problémák – nőknél csökkent termékenység, férfiaknál teljes terméketlenség;
 • fertőzés terjesztése – a cisztás fibrózissal élők könnyen terjesztenek és fogékonyak is a fertőzésekre, ezért két beteg közvetlen találkozása kerülendő;
 • mentális betegségek – egy krónikus betegséggel való megküzdés során könnyen kialakulhat depresszió, szorongás, pánikbetegség, különösen, ha a tünetek súlyosak.

 

A cisztás fibrózis diagnosztizálása

Magyarországon minden újszülött gyermektől a hazabocsátást megelőzően vért vesznek. A mintát két laboratóriumban (Szeged és Budapest) 27 betegségre szűrik, köztük cisztás fibrózisra is.

 

Amennyiben az újszülöttkori szűrés során a cisztás fibrózisra jellemző marker a várttól eltérő értéket mutat, további vizsgálatok szükségesek a betegség megállapításához. Ilyen esetben a szülőket felkeresik és az újszülöttet verejtékvizsgálatra hívják be. A verejtékteszt teljesen fájdalommentes vizsgálat, melynek során egy ártalmatlan anyaggal stimulálják a verejtékmirigyeket. A verejtéket a babák karjáról verejtékgyűjtőbe gyűjtik; a cisztás fibrózist a verejték emelkedett kloridtartalma jelzi. Amennyiben a verejtékvizsgálat eredménye nem egyértelmű, genetikai vizsgálattal lehet megerősíteni vagy kizárni a betegség fennállását.

 

A cisztás fibrózis kezelése

A cisztás fibrózis jelenleg nem gyógyítható betegség, azonban a tünetek kialakulásának késleltetésére, csökkentésére és a szövődmények megelőzésére léteznek különböző terápiák.

 

A cisztás fibrózis gyógyszeres kezelése:

 

 • Kaftrio – speciális gyógyszer, mely három különböző hatóanyagot tartalmaz (ivacaftor, tezacaftor, elexacaftor), viszont csak speciális génmutáció jelenléte esetén alkalmazható;
 • nyákcsökkentő gyógyszerek;
 • hörgőtágító gyógyszerek a légzés könnyítése céljából;
 • fontos továbbá az évenkénti influenza elleni védőoltás és egyéb rutin oltási eljárások követése a fertőző betegségek elkerülése érdekében.

 

A cisztás fibrózis kezelése egyéb módokon:

 

 • testmozgás – bármilyen fizikai aktivitás (futás, úszás, labdarúgás, biciklizés stb.) segít a légzőrendszerben felhalmozódó nyák csökkentésében és az általános erőnlét fokozásában;
 • légzési technikák a légutak tisztán tartására;
 • speciális táplálkozás – a felszívódási zavarok miatt jellemzően magas kalóriatartalmú, vitamin- és ásványi anyagban gazdag étkezést, illetve emésztőenzim-kapszulák alkalmazását javasolhatja dietetikus szakember (a speciális táplálkozási szokások kialakítása előtt konzultáljon szakemberrel!);
 • tüdőtranszplantáció – súlyos esetben, ha a tüdőkárosodás már nagymértékű és a gyógyszeres kezelés sem hatékony, szóba kerülhet a tüdő transzplantációja is.

 

A cisztás fibrózis megelőzése

A cisztás fibrózis veleszületett, öröklődő genetikai betegség, így megelőzni csak abban az esetben lehet, ha a szülők a gyermekvállalás előtt genetikai vizsgálatot végeztetnek. Amennyiben legalább az egyik szülő mentes a cisztás fibrózis genetikai mutációjától, a gyermekben nem alakulhat ki a betegség. 

 

KULCSSZAVAK
tüdőbetegség  |   tüdő  |   légzés  |   légzési nehézség  |   felszívódási zavar  |   CFTR  |   genetikai betegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít