egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A méhlepény (placenta) a magzatburokból és a méh nyálkahártyájából kialakuló szerv, amely átlagosan 40 héten át összeköti az anyát és növekvő magzatát.

 

A méhlepény a magzat megfelelő oxigén- és tápanyagellátásáért felelős. Emellett számos hormont (hCG, ösztrogén, progeszteron) is termel, amelyek segítenek fenntartani a várandósságot, felkészíteni a méhet a szülésre, a melleket pedig a szoptatásra.

 

A méhlepény kialakulása és feladata

A méhüregbe érkező, megtermékenyített petesejt folyamatos fejlődésen megy keresztül. A méhlepény a megtermékenyített petesejt beágyazódása után kezd kialakulni, és nagyjából a terhesség 14-16. hetére éri el végleges formáját.

 

A méhlepény tápanyagokat és oxigént szállít az anyától a magzat vérébe, a magzattól pedig salakanyagot (kiürítendő anyagokat) az anya keringésébe. A magzat a köldökzsinórral kapcsolódik a méhlepényhez. A méhlepényen keresztül bizonyos ellenanyagok is átjutnak az anya véréből a magzatéba, ami így a magzat számára védelmet jelent egyes fertőzésekkel szemben (passzív immunizáció).

 

Az egypetéjű ikreknél sokszor csak egy méhlepény alakul ki, amelyhez külön köldökzsinórral kapcsolódnak. A többpetéjű ikrek saját méhlepénnyel rendelkeznek, bár ha egymáshoz nagyon közel ágyazódnak be, a méhlepények összeolvadhatnak.

 

A méhlepény a szülés után

Az újszülött világrajövetele után körülbelül 20 perccel a méhlepény is megszületik. A kifejlett méhlepény korong alakú, átmérője 15-25 cm, vastagsága 2,5-3 cm, tömege 500-600 gramm. A szülészorvos ellenőrzi, hogy a méhlepény nem töredezett-e, és szükség szerint eltávolítja a méhből a bennmaradt lepényszöveteket a fertőzések elkerülése érdekében.

 

A méhlepény rendellenességei

A méhlepénnyel kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy hol tapad meg a méhen belül.

 

Rendellenes tapadásnak, illetve beágyazódásnak tekintendők az alábbiak:

  • elölfekvő méhlepény;
  • a méh falához nőtt méhlepény;
  • méhlepényleválás.

 

Az elölfekvő méhlepény (placenta praevia) erős vérzést okozhat, ezért ilyen esetben a várandós anya kórházi megfigyelésére lehet szükség.

 

A méhlepény beágyazódásának másik rendellenessége a méh falához nőtt méhlepény. Ez azt jelenti, hogy a lepény bolyhai túl mélyen hatolnak be a méh kötőszövetébe, akár a méh izomzatába is eljutnak, extrém esetben a méh falán is áttörnek. Ilyen esetben szüléskor a méhlepény nem vagy csak nehezen tud távozni, ami súlyos vérzést okozhat, ezért az anya életének védelmében szükség lehet a méh eltávolítására. A méh falához nőtt méhlepény ezer terhességből két esetben fordul elő.

 

A várandósságok körülbelül 1 százalékában fordul elő, hogy a méhlepény idő előtt részben vagy egészen leválik, amit vérzés és fájdalom kísérhet. Ebben az esetben sürgős kórházi ellátásra van szükség, mert az anya és a magzat élete is veszélybe kerülhet!

KULCSSZAVAK
terhesség  |   várandósság  |   magzat  |   magzatburok  |   placenta  |   méh  |   méhlepény  |   magzati fejlődés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít