egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A sporotrichosis bőrfertőzést a Sporothrix schenckii nevű penészgomba okozza. Más gombákkal ellentétben a S. schenckii nem belélegezve, hanem apró vágásokon és horzsolásokon keresztül a bőrön át jut az emberi szervezetbe. A fertőzés fő tünete csomók megjelenése a bőrön, melyek a nyirokér-hálózaton keresztül tovább terjedhetnek, és tályogokká, fekélyekké alakulhatnak.

 

A S. schenckii penészgomba rózsa- vagy borbolyabokrokon, tőzegmohában vagy egyéb talajtakaró növényzeten él. A kertészek, mezőgazdasági munkások, favágók fertőződnek meg a leggyakrabban, általában apró, bőrfelszínt érő fertőzött anyaggal vagy eszközzel történt sérülést követően.

 

A sporotrichosis főbb tünetei

A bőrt és nyirokrendszert érintő (ún. limfokután) tünetek a leggyakoribbak. Jellemzően csak az egyik oldali kezet és a kart érinti, de a bőreltérések testszerte bárhol megjelenhetnek a szabadon lévő bőrfelszíneken, a lábakon és az arcon is.

 

Az elsődleges bőreltérések apró, fájdalmatlan bőrkiemelkedés formájában jelentkeznek, amelyek lassan növekvő bőr alatti csomókká alakulhatnak. Jellemzően néhány nappal vagy héttel később a fertőzött terület nyirokrendszeréhez tartozó nyirokcsomók is megnagyobbodnak és bőr alatti csomókat képeznek.

 

Kezelés nélkül a csomók feletti bőrterület bepirosodik és később el is halhat, tályogok kialakulásához vagy a bőr kifekélyesedéséhez és bakteriális felülfertőzéshez vezetve. Egész szervezetet érintő és a fertőzésekkel általában együtt járó tünetek nem alakulnak ki.

 

A limfokután sporotrichosis jellemzően enyhe lefolyású krónikus fertőzés, amely csak akkor súlyos kimenetelű, ha bakteriális felülfertőződéshez és véráramfertőzéshez vezet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket, illetve bármilyen nem múló bőrelváltozást észlel magán, kérje háziorvosa segítségét vagy forduljon szakorvoshoz! A területileg illetékes bőrgyógyászati rendelés beutaló nélkül felkereshető.

 

A sporotrichosis lehetséges szövődményei

Ritkán, elsődleges limfokután bőreltérések nélkül, a véráram útján különböző ízületekre, néha csontokra, még ritkábban a nemi szervekre, májra, lépre, vesékre és az agyhártyákra terjedhet a fertőzés – de ez inkább legyengült immunrendszerű betegeknél (pl. alkoholbetegnél) fordul elő. Szintúgy ritka kórkép a krónikus tüdőgyulladás, mely a spórák belégzésével alakulhat ki – ez jellemzően olyan betegeknél jelentkezik, akik már eleve valamilyen krónikus tüdőbetegséggel élnek.

 

A sporotrichosis diagnosztizálása és kezelése

A diagnózis felállításához a bőrtünetek és a mikrobiológiai tenyésztés együttes értékelése szükséges. A betegséget el kell különíteni más, csomós bőreltéréseket okozó kórokozóktól. Hasonló tünetekkel járhatnak például a Mycobacterium tuberculosis, az atypusos mycobaktériumok, a Nocardia, a Francisella tularensis és a Leishmania brasiliensis okozta fertőzések.

 

A biztos diagnózis az érintett területről vett szövetminta megfelelő szövettani festésével és tenyésztéssel állítható fel. A kezdeti fázisban, amikor a fertőzés még nem terjedt szét, az elsődleges bőreltérést gyakran pókcsípéssel tévesztik össze.

 

A sporotrichosis kezelésére számos gombaellenes készítmény áll rendelkezésre.

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   gomba  |   bőreltérés  |   bőrfertőzés  |   bőrcsomó
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít