egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A Varicella zoster (VZV) a herpeszvírusok családjába tartozó kórokozó, mely elsősorban a bárányhimlő, idősebb életkorban pedig az övsömör megbetegedéseket okozza. A VZV elleni oltás ma már a kötelező gyermekkori védőoltások közé tartozik.

 

A VZV elleni védőoltás élő, attenuált (legyengített) kórokozókat tartalmaz, melyek nem képesek betegséget kialakítani. A korábbi gyakorlattal ellentétben az oltási sor jelenleg két oltásból áll, melynek köszönhetően a későbbi életszakaszokban elszenvedett fertőzés általában tünetmentesen zajlik, esetleg enyhe tünetekkel, szövődménymentesen.

 

Mit kell tudni a VZV elleni védőoltásról?

Magyarországon 2019 őszén vezették be a kötelező oltások közé a bárányhimlő elleni védőoltást, ezt megelőzően – egyéni mérlegelés alapján – választható oltásként volt elérhető.

 

A VZV elleni védőoltást a kisgyermekek az oltási naptár szerint 13 hónapos korukban kapják először, majd 16 hónaposan másodszor. Az oltás hatásosságát bizonyítja, hogy 10 beoltott gyermekből 9-nél már az első oltás után kialakul a védettség, az emlékeztető oltás pedig tovább növeli a kialakított immunválaszt.

 

Az oltás beadása nem ajánlott lázas betegség (ilyenkor halasztandó), illetve veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotok esetén.

 

A VZV elleni védőoltás beadása kerülendő várandósság idején, illetve az oltás beadása után legalább egy hónapig kerülni kell a teherbe esést. Ugyanakkor a családtervezés során érdemes egyeztetni a kezelőorvossal a védőoltás felvételéről, mivel a VZV-fertőzés veszélyes lehet a várandós nőre és magzatára, az időben beadott védőoltás viszont védelmet nyújthat.

 

A VZV elleni védőoltás csak a közelmúltban került be a kötelező oltások közé, ezért sokan még oltatlanok. Javasolt az oltatlanok, a bárányhimlőn nem átesett személyek, illetve az alábbi kockázati csoportokba tartozók beoltása:

 

  • immunrendszeri betegségben szenvedők (pl. HIV),
  • immunszupprimáltak (pl. transzplantáltak),
  • kemoterápiás kezelésben részesülők,
  • családtervezés előtt álló nők és férfiak,
  • egészségügyi dolgozók, akik munkájuk során vírusexpozíciónak lehetnek kitéve,
  • laboratóriumi dolgozók, akik munkájuk során vírusexpozíciónak lehetnek kitéve.

 

Az oltás beadásának szempontjából a korábbi életkorban elszenvedett fertőzés nem jelent sem akadályt, sem kockázatot.

 

Oltási reakciók

A védőoltást követően fellépő gyulladásos tüneteket korábban – jobb elnevezés híján –mellékhatásnak hívták. Ma már a szakemberek inkább az „oltást követő nemkívánatos esemény” (OKNE) szakkifejezést alkalmazzák, vagy oltási reakcióról beszélünk. A védőoltások alkalmazásának is vannak kockázatai – ahogyan például egy kirándulásnak is –, és lehetnek kellemetlen következményei, mint a gyaloglást követő izomláz. Mégsem beszélünk le senkit az izomláz miatt a testmozgásról, ahogy a védőoltásokról sem, mert az oltással járó előnyök jelentősen meghaladják a kockázat mértékét. A védőoltás is egyfajta „edzés”, az immunrendszer edzése.

 

Az oltás után jelentkező átmeneti panaszok a szervezet természetes immunválaszának a jelei.

 

A VZV elleni védőoltással elkerülhető szövődmények

A védőoltásnak köszönhetően megelőzhetők a bárányhimlő ritka, de súlyos szövődményei, illetve – az oltással kapcsolatos eddigi bizonyítékok alapján – a későbbi életszakaszban jelentkező övsömör is.

 

Kiemelten ajánlott az oltás beadása a családtervezés előtt álló nők számára, akik korábban nem estek át bárányhimlő betegségen, mert a bárányhimlő a terhesség első trimeszterében nagy veszélyt jelent a magzatra. Az oltás képes akár a betegség kialakulását is megelőzni az anyában, illetve nagymértékben csökkenti a magzati károsodás veszélyét.

KULCSSZAVAK
bárányhimlő  |   varicella  |   kiütés  |   övsömör  |   oltás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít