egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az esszenciális tremor – más néven jóindulatú esszenciális remegés, családi tremor, örökletes tremor –, a leggyakoribb mozgászavarok közé tartozik. Elsősorban a felső testrészek érintettek: leginkább a kéz, ritkább esetekben a fej, a nyelv, esetleg a láb. A legjellemzőbb tünet, hogy a betegnek a célzott mozdulatoknál akaratlanul és kontrollálhatatlanul remeg a keze, ami nyugalmi helyzetben általában megszűnik.

 

Az esszenciális tremor tünetei

A betegség leggyakoribb tünete az akaratlagos mozgás közbeni kézremegés. A remegés hasonlít a Parkinson-kórnál jelentkező tünetre, azonban fontos különbség, hogy a Parkinson-kórban a remegés jellemzően nyugalmi állapotban figyelhető meg, ellentétben az esszenciális remegéssel, amely csak a célzott mozdulatoknál jelentkezik. További különbség, hogy ennél a betegségnél nem észlelhető a Parkinson-kórra jellemző testi és szellemi leépülés: a remegésen kívül egyéb eltérés nem található, a betegek értelmi képességeiben nem történik változás.

 

A remegés általában a kezeket érinti először, és jellemzően a test egyik oldalán jelentkezik, majd a később átterjed másik oldalra is. A remegés az első években fokozódik, majd stabilizálódik, az életkor előrehaladtával viszont fokozatosan rosszabbodhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Megmagyarázhatatlan kézremegés esetén mindenképpen keresse fel háziorvosát a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

 

Az esszenciális tremor kiváltó okai

Az esszenciális remegés az agy működészavarából adódik. A kiváltó okok még nem teljesen tisztázottak, a feltételezések szerint a kisagyban található idegsejtek elváltozása okozza. A betegség bármely életkorban kezdődhet, de gyermekkorban ritka. Előfordulhat családi hajlam nélkül is, de örökölhető: ha mindkét szülő esszenciális tremorban szenved, a gyermeknél 50% az esélye, hogy kialakul a betegség – a tünetek ebben az esetben fiatalabb életkorban is jelentkezhetnek.

 

Az esszenciális tremor lehetséges szövődményei

A remegés fokozatosan – évek alatt – súlyosbodhat, ami a betegek nagy részét előbb-utóbb korlátozza a finomabb mozgásokban: az írásban, étkezésben, ivásban. A betegség nem rövidíti meg a várható élettartamot.

 

Az esszenciális tremor diagnózisa

Az esszenciális tremor diagnosztizálására nincsenek speciális vizsgálatok, az orvos alapos kikérdezéssel (anamnézis felvétel), fizikális vizsgálattal, neurológiai vizsgálattal, valamint vérvizsgálattal zárja ki a remegés egyéb lehetséges okait.

 

Az esszenciális tremor kezelése

A betegséget nem lehet gyógyítani, de a tüneteket lehet enyhíteni. A kis mértékű tremor – különösen, ha a beteg nem végez precizitást igénylő munkát – nem igényel kezelést; a terápia korai elkezdése nem lassítja és nem állítja meg a betegség előrehaladását.

 

Előfordulhat, hogy bizonyos tényezők súlyosbítják a remegést – ez egyéneként változhat, de a legyakoribbak a:

 

  • stressz,
  • koffein,
  • alkohol,
  • gyógyszerek (például egyes asztma elleni szerek).

 

A kiváltó tényezők elkerülése segíthet a tünetek csökkentésében.

 

Szükség esetén a remegés mértékét gyógyszeres kezeléssel lehet csökkenteni. Többnyire béta-blokkolókat vagy epilepsziára kifejlesztett gyógyszereket alkalmaznak (ennek hátránya, hogy lehetnek mellékhatásai). A gyógyszerek hatékonysága egyénileg változó, ezért előfordul, hogy több készítményt is ki kell próbálni a jobb hatás elérése érdekében.

 

A betegek egy részének segíthet a közvetlenül izomba adott botulinum toxin injekció is, különösen a fej- vagy nyelvremegés esetén. Az injekció a remegést okozó izmok átmeneti elgyengülését idézi elő, ennek eredményeként csökken a remegés. A kezelést évente több alkalommal kell megismételni.

 

Súlyos állapot esetén – ha a gyógyszeres terápia nem segít –, neurológus javasolhat műtétet is. Az idegsebészeti beavatkozások több típusa is szóba jöhet: például az agy talamusz részének roncsolása vagy stimulálása. A mély agyi stimuláció (DBS: deep brain stimulation) műtét során a talamuszba elektródot ültetnek, amit összekötnek a mellkas bőre alá ültetett pacemakerrel.

 

A megfelelő gyógyszer kiválasztását, illetve a beteg számára leghatékonyabb kezelést a kezelőorvossal kell megbeszélni.

KULCSSZAVAK
tremor  |   kézremegés  |   talamusz  |   mély agyi stimuláció  |   botulin toxin injekció  |   mozgászavar
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít