egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Egyre gyakoribb a nemzetközi és hazai hírekben az ún. fluronamegbetegedéses esetek említése. A flurona fantázianeve az új típusú koronavírussal és influenzavírussal való egyidejű megfertőződésnek.

 

Mivel a betegség lefolyása az önálló fertőzéshez képest ilyen esetben súlyosabb lehet, a szakértők azt javasolják a veszélyeztetett populációknak, hogy az óvintézkedéseket (oltások felvétele és egyéb járványügyi intézkedések) az influenzaszezon alatt fokozottan tartsák be.

 

A jelenség az egészségügyben nem számít újdonságnak, az egy időben két (vagy több) vírussal történő megfertőződés jelensége eddig sem volt ismeretlen. Előfordulási esélyét növeli, hogy egyébként a környezetünkben gyakran és nagy mennyiségben jelen lévő vírusokról van szó. A kettős fertőződés hatásait és reális veszélyeit ebben az esetben azonban csak az utóbbi időben kezdték el megfigyelni.

 

A flurona megjelenése

A flurona egy ún. „kevert” fertőzés, amely más vírusfertőzések – vagy baktériumok – esetében is ismert jelenség. Ilyenkor a már egyébként is fertőzéssel küzdő immunrendszer még leterheltebb állapotba kerül, így fogékonyabbá válik más fertőzésekre is, illetve a felépülési idő is hosszabbá válhat.

 

A duplán fertőzött esetek számontartására már a járvány kezdete óta vannak példák – több tanulmány is igyekezett már felderíteni az ilyen kevert fertőzéseket. Fontos tudni, hogy bár jelen pillanatban az influenzával jelen lévő kevert fertőzésre összpontosítanak a médiában, a COVID-19-pozitív esetek mintegy 20%-ában egyéb légutakat fertőző vírusok jelenléte is kimutatható.

 

Felmerülhet, hogy ez miért most, évekkel a világjárvány (pandémia) kirobbanását követően kerül a rivaldafénybe, hiszen az influenzavírus már a koronavírus megjelenésekor is jelen volt, ráadásul szezonális előfordulásukat tekintve is hasonlítanak egymásra (lásd még: Szezonális légúti megbetegedések). Tehát bőven előfordultak olyan esetek, amikor valaki két fertőzést egyszerre kapott el – legfeljebb az esetek nagy részében sosem derült ki, hiszen a laboratóriumi tesztekkel általában csak a koronavírus jelenlétét vizsgálják.

 

A különböző járványügyi intézkedések fokozott betartása következtében (maszkviselés, távolságtartás) a pandémia fellángolását követően az éves influenzajárvány jóval gyengébben zajlott, mint a korábbi években. Emiatt a fókusz lekerült az influenzával keverten fertőzött esetekről. A járvány második évében viszont – részben a járvány időszakos enyhülései mellett meghozott enyhítések miatt – az influenzavírus és más légúti vírusok ismét nagyobb lendülettel terjedtek. Így a korábbi variánsoknál sokkal gyorsabban terjedő omikron-variáns megjelenésével és az influenzafertőzések számának újbóli emelkedésével a duplán fertőzött esetek száma is gyorsan emelkedni kezdett. Ennek hatására a flurona újra a szakemberek érdeklődésének középpontjába került, és jelenleg is aktívan tanulmányozzák a kevert fertőzés hatásait.

 

A kevert fertőződés hatásai a betegség lefolyására

A pandémia kezdetén gyűjtött információk alapján a duplán fertőzött esetek halálozási rátája magasabb volt, mint a csupán koronavírus-fertőzötteké. Az erősebb tüneteket más adatok is megerősítették később – a kétszeres fertőződés főleg idősek esetén fordult elő, a súlyosabb tünetek kialakulásának nagyobb volt az esélye, és az ilyen esetek gyakrabban végződtek halállal.

 

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezen eredmények publikálásakor még nem voltak elérhetők a COVID-19 elleni vakcinák, amelyek a súlyos megbetegedéstől és a halálos kimeneteltől magas eredményességgel megvédik az oltottakat!

 

Jelenleg már széles körben elérhetők a COVID-19-vakcinák is az influenza elleni védőoltások mellett, így a kettős fertőzés nem feltétlenül jár együtt súlyosabb tünetekkel.

 

A vakcinák ugyan a megfertőződés ellen nem feltétlenül tudnak védelmet nyújtani, de a súlyos, kórházi ellátást igénylő állapot kialakulásának kockázatát igazoltan képesek megelőzni.

 

A flurona által veszélyeztetett csoportok

A koronavírus és az influenza által veszélyeztetett csoportok nagymértékben átfednek egymással, így a kettős fertőzés is ugyanazokra a csoportokra jelent nagyobb veszélyt, amelyek egyébként az önálló fertőzések súlyosabb kimenetelének is jobban ki vannak téve.

 

Az influenza- és a koronavírus által veszélyeztetett csoportok:

 

  • idősek (65 év felettiek),
  • krónikus betegségben szenvedők,
  • elhízottak,
  • immunhiányos állapotúak.

 

A krónikus betegek csoportjába tartoznak a szív- és érrendszeri problémákkal, rosszindulatú daganattal, krónikus légúti betegséggel, cukorbetegséggel vagy máj- és vesebetegséggel élők. Immunhiányos állapotúak azok, akik transzplantáción estek át, és immunszupresszív terápiát kapnak, vagy rosszindulatú daganat miatt immunrendszert gyengítő kezelésben részesülnek, veleszületett immunhiányos állapotúak vagy autoimmun betegek.

 

Természetesen a legszélesebb körű védelmet a flurona ellen az nyújtja, ha valaki mindkét vírus ellen be van oltva, és az emlékeztető oltásokat is felvette. Ezenkívül a pandémia során megismert általános higiéniai szabályokat folyamatosan betartja: az orrot és a szájat eltakaró maszk hordása – különösen az FFP2 maszkok használata –, valamint a távolságtartás.

 

Mivel ezek az intézkedések mindkét vírus terjedését megakadályozhatják, a fluronafertőzés kialakulásának veszélyét is nagymértékben csökkentik.

 

KULCSSZAVAK
influenza  |   koronavírus  |   kevert fertőzés  |   veszélyes fertőzés  |   COVID  |   omikron
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít