egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gerinccsapolás (lumbálpunkció) egy speciális, viszonylag rutinszerű orvosi beavatkozás, melynek során a gerinccsatornából agy-gerincvelői folyadékot (liquor) vételeznek diagnosztikus vagy terápiás célból. A beteg részletes tájékoztatást kap az eljárásról, amihez beleegyezését kell adnia.

  

A gerinccsapolás elvégzésének okai

Az agy-gerincvelői folyadék összetétele egyes idegrendszeri és belgyógyászati betegségek esetén megváltozik, ezért összetételének laboratóriumi meghatározása segíti a diagnózisok felállítását.

 

A lumbálpunkció elvégzése a következő esetekben indokolt:

 

  • agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, gerincvelői gyulladás gyanúja esetén;
  • daganat esetén, ha érintheti a központi idegrendszert;
  • sérülés esetén, vérzés megítélésére;
  • kóma, tudatzavar eredetének vizsgálatára;
  • sclerosis multiplex gyanúja esetén;

 

A műveletet nemcsak mintavétel céljából végezhetik, hanem gyógyszereket is adhatnak ilyen módon (szteroidot, antibiotikumot), illetve érzéstelenítést is végezhetnek kanülbehelyezéssel műtétek vagy akár szülés során (lásd Epidurális érzéstelenítés).

  

A gerinccsapolás kivitelezése

A beavatkozás a terület alapos tisztításával, fertőtlenítésével kezdődik, majd érzéstelenítő injekciót adnak be a környező szövetekbe. A zsibbadást követően az ágyéki gerincszakaszon – általában a hármas-négyes, vagy a négyes-ötös csigolyák között – speciális (punkciós) tűvel behatolnak a két csigolya közti területen a gerinccsatornába. Óvatosan haladnak előre, amíg elérik a benne lévő gerincvelői folyadékot, amiből kis mennyiséget – néhány millilitert – csepegtetnek ki. A megfelelő mennyiség levétele után a tűt eltávolítják, és a szúrás során keletkezett sebet ellátják.

 

A lombálpunkciót kétféle módon végezhetik: a beteg ülő vagy fekvő testhelyzetében. Fekvő testhelyzetnél a páciens az oldalán, ún. magzati pózban fekszik (térdek a hashoz húzva, fej előrehajtva), ülő helyzetnél erősen előre hajlott testhelyzetben.

 

A beteg nyugalma és mozdulatlansága, illetve együttműködése (csak akkor lehet mozognia, ha erre utasítást kap) a sikeres beavatkozás alapvető feltétele. A művelet elvégzése után néhány órás pihenés szükséges fekvő helyzetben a fej- és a gerincfájás elkerülése érdekében.

 

Az eljárás általában 10-15 percet vesz igénybe. A művelet előtt ajánlatos a bőséges folyadékfogyasztás, az éhgyomor nem feltétel.

  

A gerinccsapolás lehetséges szövődményei

A gerinccsapolás biztonságos eljárás. A beavatkozást követően néhányan fejfájást, hátfájást, rossz közérzetet tapasztalhatnak, különösen, ha akkor nem tartották be az ágynyugalmat, vagy ha kevés folyadékot ittak. A panaszok rövid időn belül, maguktól is elmúlnak. A szúrás helye vérezhet, különösen véralvadásgátló gyógyszer szedése esetén. Előfordulhat fertőzés is, de nagyon ritkán. A mintavétel során néha előfordulhat, hogy a tű egy kis eret érint, aminek önmagában nincs jelentősége, de kis mennyiségű vér szivároghat az összegyűjtött mintába – ezt a minta értékelése során figyelembe veszik.

  

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a beavatkozást követően súlyosbodó fejfájása, láza van, vagy megmagyarázhatatlan gyengeséget tapasztal, sürgősen forduljon orvoshoz.

 

KULCSSZAVAK
gerinccsapolás  |   lumbálpunkció  |   agy-gerincvelői folyadék  |   gerinccsatorna  |   ágyéki gerincszakasz  |   csigolya  |   liquor
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít