egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az ülőidegzsába (ischias vagy isiász) a test far tájéki részén futó ülőideg (nervus ischiadicus) mentén megjelenő, derékból kiinduló, lábakba sugárzó fájdalom. Az isiász jelentkezése előtt hónapokkal egyre erősödő alsó háti fájdalmakra panaszkodhat a beteg. 

 

A deréktól a farizmokon át a lábakba sugárzó fájdalom sokszor hirtelen jelenik meg, bizsergés, zsibbadás is kísérheti.  A fájdalom fokozódhat tüsszentéskor, köhögéskor, illetve – az ülőideg nyújtása miatt – ülő helyzetben. A fájdalom fekvésre enyhülhet.

 

Az isiászos fájdalom jellemzően a gerincből indul, az ülőideg lefutása mentén sugárzik a farba, csípőbe, ágyékba, és lefuthat a comb hátsó részén egészen akár a bokáig. Bár a tünetek, a fájdalom súlyos lehet, az isiász a legtöbb esetben különösebb kezelés nélkül néhány nap alatt elmúlik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Erőteljes deréktáji fájdalmak esetében orvoshoz kell fordulni, különösen akkor, ha a fájdalom egy hétnél tovább tart, illetve ha ez alatt az idő alatt súlyosbodik. Amennyiben az isiász tüneteihez vizelettartási, székelési zavarok társulnak, vagy bármely testhelyzetben érzékelhető a súlyos fájdalom, haladéktalanul szükséges az orvosi vizsgálat.

 

Az ülőidegzsába lehetséges okai

Az isiász az esetek túlnyomó részében a gerincoszlopban található porckorongok előtüremkedése okozta ideg-összenyomódás miatt alakul ki. Ritkán más okok is állhatnak a háttérben: a gerincoszlop vagy a gerincvelő daganata, kismedencei rosszindulatú daganat, csigolya-tbc.

 

A legkülönfélébb gerincsérülések, csigolyameszesedések is előidézhetik. A farizom gyulladása, illetve a gerinccsatorna szűkülete szintén kiválthatja az isiász tüneteit.

 

Az isiász kockázati tényezői között az ülő életmód, a gerincet megterhelő munkavégzés, az elhízásból következő, gerincet terhelő túlsúly, a kor előrehaladtával esetlegesen kialakuló csigolyameszesedések és a cukorbetegség szerepelnek előkelő helyen.

 

Az ülőidegzsába diagnosztizálása

A kezelőorvos a jellegzetes panaszok alapján a fizikális vizsgálat során alkalmazott speciális műfogások (végtagok vizsgálata során végrehajtott mozdulatok) segítségével diagnosztizálja az isiászt.

 

A fájdalom hátterében álló kórfolyamat azonosítása érdekében a kezelőorvos képalkotó vizsgálatokat rendelhet el, köztük röntgent, MR-t.

 

Az ülőidegzsába kezelése

A hosszas, napokig tartó ágynyugalom nem segíti az ülőidegzsába gyógyulását, a rövid pihentetés mellett a megfelelő fájdalomcsillapítás és a korai mobilizáció az, ami lerövidíti a gyógyulás időtartamát. A fájdalom elmúlásával érdemes háterősítő gyakorlatokat végezni, illetve nagyon fontos a gerincoszlopot nyújtó, megerőltető fizikai tevékenységek kerülése.

 

Súlyos, elviselhetetlen fájdalom esetén fájdalomcsillapítót tartalmazó infúzió adása javasolt. Visszatérő tünetekkor a gyógytorna és a fizioterápia jelentheti a hatásos kezelést. Súlyos esetekben helyileg alkalmazott érzéstelenítő injekciók is a terápia részét képezhetik.

 

Az ülőidegzsába műtéti kezelése nagyon ritkán indokolt – általában abban az esetben, ha széklet- és vizelettartási panaszok, érzéskiesés, bénulás is társulnak a betegséghez.

 

Az ülőidegzsába megelőzése

Az elhízottságból adódó túlsúly megszüntetése és a hát izmait erősítő gyakorlatok következtében az ülőidegzsába kialakulása, illetve visszatérésének valószínűsége nagyban csökkenthető.

 

A csigolyaközti porcok egészsége, így az ülőidegzsába megelőzése szempontjából fontos továbbá a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Amennyiben életmód- vagy munkahelyváltás nem megoldható, a gerincet megterhelő munkavégzés során a gyakori pihenés szintén fontos.

KULCSSZAVAK
isiász  |   ülőideg  |   ülőidegzsába  |   derékfájdalom  |   deréktáji fájdalom  |   csigolyameszesedés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít